"
Z artykułu dowiesz się jak stymulować dziecko do rozwoju już w pierwszych miesiącach jego życia.

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że możesz pomagać dziecku w rozwoju już w pierwszych miesiącach jego życia za pomocą kart stymulacyjnych. Na wielokolorowe i brzęczące zabawki jeszcze przyjdzie czas.
Karty stymulacyjne pomagają dziecku w rozwoju poprzez naukę skupiania wzroku na pokazywanych kształtach, oraz wyostrzania i dostosowywania wzroku.
1. Każdą planszę pokazuj dziecku przez około 10-15 sekund, aby dziecko zapoznało się z paternem (kształtem) i przystosowało wzrok do niego.
2. BARDZO WAŻNE: Nie zmuszaj dziecka do oglądania, to ma być dla niego ZABAWA, pokazuj tylko kilka plansz w jednej sesji zabawy i tylko wtedy, kiedy dziecko ma na to ochotę.
3. Rób 1-2 sesje dziennie z planszami, każda sesja nie powinna trwać dłużej niż 2-3 minuty
4. Nie dziw się, dlaczego obrazki (a także zabawki dla niemowląt) są czarno-białe. Małe dzieci nie potrafią jeszcze rozróżniać kolorów (kolorowe zabawki odłóż na później) i nie widzą jeszcze wyraźnie. Małe dzieci najlepiej reagują na wyraźne kontrasty stąd kolor czarny i biały.
Będziesz zdziwiony jak dzieci UWIELBIAJĄ oglądać karty do stymulacji. (Pokazuję te plansze również mojemu dziecku i jestem zaskoczony jak je chłonie)"
już to kiedyś wklejałam ale na życzenie proszę...ja wydrukowałam i zalaminowałam... i pokazuje Malwince ze 2 razy dziennie