reklama

Czerwiec 2011

Piszecie o wyciąganiu łapek dzieci do zabawek...ja zauważyłam że malwinka od paru dni właśnie wyciąga...szczególnie do motylka na macie....i czasem się denerwuje że nie może go złapać...ubaw mam z tej mojej złośnicy

reklama
1 miesiąc
Maluszek przyjmuje pozycję jak w brzuchu mamy: ma podkurczone nóżki, rączki trzyma blisko ciała, paluszki zwija w piąstki. Odwraca główkę na bok. Typowy jest odruch szukania pokarmu i odruch ssania.
2 miesiąc
Piąstki są lekko otwarte. Gdy niemowlę leży na brzuchu, unosi chwiejnie głowę, która zaraz opada. Mięśnie karku wciąż są słabe, ale dziecko porusza energiczniej tułowiem i barkami.
3 miesiąc
Odruch chwytny zanika. Maluszek wkłada do buzi piąstki i paluszki. Przez chwilę potrafi utrzymać grzechotkę. Leżąc na brzuchu, opiera się na przedramionach i utrzymuje główkę w górze.
4 miesiąc
Leżąc na brzuszku, dziecko opiera się na przedramionach i pewnie utrzymuje głowę w górze, przekręcając ją w kierunku, z którego dobiega hałas. Bawi się rączkami i nóżkami, potrząsa grzechotką, wydaje okrzyki radości.
5 miesiąc
Niemowlę wyciąga ręce w stronę zabawki, chwyta ją i wkłada do buzi
. Bawi się stopami. Z leżenia na brzuchu często udaje mu się przewrócić się na plecy. Trzymane pod pachami w pozycji pionowej, staje na palcach.
6 miesiąc
Zdrowe sześciomiesięczne niemowlę zwykle siada, gdy jest podciągane za obie ręce, ale zwykle nie umie jeszcze siedzieć samodzielnie. Leżąc na brzuchu, opiera się na dłoniach i kolanach i unosi tułów, dzięki czemu może wygodnie obserwować otoczenie. Utrzymuje pewnie głowę, gdy jest podtrzymywane w pozycji siedzącej. Zwykle też przewraca się z pleców na brzuszek i na odwrót. W tym wieku dziecko chętnie bawi się zabawką, potrafi po nią sięgnąć i pewnie chwycić, a także przekładać ją z ręki do ręki. Przedmiot chwyta całą dłonią i z wyprostowanym kciukiem. W jego buzi zaczynają się pojawiać pierwsze ząbki.
Rozwój niemowlęcia należy zawsze oceniać całościowo. Ponieważ każde dziecko rozwija się we własnym tempie, nie każde musi mieć w danym okresie wszystkie opisane umiejętności. Wszelkie wątpliwości możesz wyjaśnić z pediatrą opiekującym się dzieckiem od urodzenia.

Hej
Wpadłam tylko na chwilę dziś...czytam o wyciaganiu rączek do zabawek....tak jak pisze Aestima jeszcze nasze dzieci mają czas więc sie nie martw Zeberko.
Moja stale przekręca się z plecków na boki i nawet raz udało jej się obrócić na brzuszek. Muszę jej bardzo pilnować, bo jak przewrociła się na brzuszek to nie potrafiła wyciągnąc rączek spod tułowia. Zastanawiam się czy nie obniżyć już łożeczka o jeden poziom niżej.
Wasze dzieci też się tak obracają na boki????
Julka jak zostanie sama w łóżku to po paru minutach jest już z innej strony i lezy w poprzek.
Aestima...udanego pobytu nad morzem.
Justynka, Traschka, Misialina, Japaneczka, Mamusia czerwcowa...cześć :-)

Jestem bardzo happy z mojego malucha, wczoraj przespal cala noc - tzn od 12 do 6, udalo mu sie przezyc tyle godzin bez jedzenia, cud normalnie. Dzisiaj pierwszy raz bylismy na spacerze w nosidelku, Alessandro chyba zadowolniony bo zaraz zasnal.
Co do rozwoju, to chyba na tym etapie nie ma sie czym przejmowac. Moj probuje zlapac zabawki i moja reke, ostatnio nawet podciagal glowe jak trzymal moje palce. Ale on to dziwak, kto widzial w koncu dwumiesieczne niemowle aby sie przewracalo. Szczerze to wolalabym jednak aby sie tak nie spieszyl i nienadwyrezal swojego kregoslupa i moich nerwowo.
Dzisiaj upieklam placka ze sliwkami, ale tak mysle, sliwki nie zaszkodza dziecku?

reklama
Anapi witaj! U mnie placek ze sliwkami zaszkodził...a tak mi smakował...Malwina wycierpiała swoje więc nie chce Cię straszyć...sliwki u mnie powodują ból brzucha i rozwolnienie więć myślę że zaszkodzą

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry