• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

dziewczyny mam problem, moze wy cokolwiek wiecie na ten temat? Wymagaja ode mnie skroconego odpisu aktu urodzenia dziecka w polsce, a mi w szpitalu dali fotokopie z oryginalnymi pieczatkami i powiedzieli ze do wszelkich urzedow mam robic kopie bo drugiego oryginalu mi nie wydadza... Co mam robic? Skad mam wytrzasnac skrocony odpis? Czy wy wiecie cokolwiek na ten temat? Pomocyyyy :szok:
Ivi1 ja rozumiem ze masz dostarczyc skrocony akt urodzenia?piszesz tez o fotokopiach z pieczatkami...tego ja nie rozumie...co ma jedno z drugim?robisz xero aktu urodzenia i gotowe wysylasz...
akt urodzenia ja bralam z komune...
piszesz,ze w Polsce chca skrocony akt urodzenia...ja w Polsce skroconym aktem to moglam,a raczej nic nie moglam zalatwic(w skroconym nie mialam nazwisk rodzicow)wiec lepiej dowiedz sie dokladnie.
Ivi nie wiem czy wiesz ale mozesz sie starac o becikowe w Polsce,musisz poprostu sie popytac,ja sama takowego nie wzielam poniewaz nie wiedzialam,ze tak mozna(jaka bylam zla przez to:wściekła/y:)
Napisz co u ciebie i coreczki...pozdrawiam...

reklama
No to fajnie Ptynia, ze juz zadomowieni na calego, a Macko zobaczysz da sobie rade:tak:. Ja tez odkad sie przeprowadzilismy w ubieglym roku wszedzie chodze pieszo:biggrin2:. Wczesniej po byle mleko musialam samochod wyciagac, teraz wszystko pod domem, nawet w razie koniecznosci moge malego na chwilke w domu samego zostawic, a ja wyskocze do alimentari. Fajnie tak mieszkac w centrum, oczywiscie mowie o malej miescince;-). Jesli chodzi o wszelkie akty to nie wiem, czy wystarcza ci zwykle tlumaczenia przysiegle, czy tez przypadkiem nie bedziesz musiala postarac sie o pieczatke konsulatu, dokladnie nie pamietam, wiem,ze tez troche sie pozmienialo w przepisach, moze pomocna ci bedzie ta stronka Informacje og

Ptynia ja tez Was witam w slonecznej Italii i trzymam kciuki abyscie sie jak najszybciej zadomowili trzymam tez kciuki za Maciusia zobaczysz juz nie dlugo bedziesz nam tu opowiadala jak bardzo mu sie tu podoba:tak: co do zameldowania to dziewczyny juz wszystko napisaly.

ivi tak jak zyta napisala najprawdopodobniej potrzebny jest dokladny odpis aktu urodzenia (estratto di atto di nascita) ja wlasnie latem rejestrowalam Lorenzo w Polsce i takie wymagaja i napewno dadza Ci w comune tylko ze musialam czekac miesiac bo u nas od reki nie wydaja i mozesz poprosic multilingue wtedy nie bedziesz musiala tlumaczyc.
Napisz cos o malutkiej, odnalazlas sie juz w roli mamy?
kosmitka super ze juz czujesz ruchy malenstwa gratuluje:-)

zyta, anika, eve :-)

Dziekuje kochane za informacje, podczytalam tez troche na stronie konsulatu RP w rzymie, i dowiedzialam sie ze wlasnie musze to co mowicie, poprosic w comune o estratto di nascita a najlepiej prulilingue, a potrzebne mi do polski do rejestracji malej, becikowego i macierzynskiego.. Skrocony akt, bo pisza na stronie zusu ze wystarczy, a ktos wspominal ze na pelen akt czeka sie 3 miesiace, skrocony dadza wczesniej mam nadzieje.. Cholerna biurokracja, xerokopii aktu nie chca mi zaakceptowac, kopii za zgodnosc z oryginalem tez, wiec musze kombinowac i zdobyc odpis.. Ehh nerwy czlowieka biora tylko..
A teraz przyjemniejsze sprawy - mala ma sie dobrze, ja powoli dochodze do siebie, tylko bolesnie odczuwam brak snu, no ale coz, spodziewalam sie tego.. Wyczytalam ze kosmitka czuje ruchy - gratuluje!!! Pamietam jak jeszcze niedawno cieszylam sie na kopniaczki, bo dawaly mi pewnosc, ze mala czuje sie dobrze... Teraz lece do krzykacza, moze kiedys uda mi sie nadrobic was konkretnie :tak::-D

Ivi ,u nas w torino akt urodzenia skrocony jak i pelny daja od reki,nie wiem od czego to zalezy ze innym dziewuszki musialy czekac,ja nie rejstrowalam dzieci w polsce ale moja kolezanka w zeszlym roku rejstrowala corke ,akt pelny wydali jej od reki, ja zas bylam w anagrafe w zeszlym tygodniu po akt urodzenia skrocony alessandro ,kwestia 10 sekund, plus kolejka oczywiscie:-)
ptynia wszystkie te dokumenty moze ci rodzinka przeslac z polski juz przetlumaczone przez tlumacza przysieglego..

u nas skrocony akt wydaja od reki a na estratto czeka sie miesiac dlatego ze tutaj w Rzymie maja jedno archiwum i pisza jeszcze odrecznie a ten skrocony maja w komputerach

Ale nam sie biurokratycznie zrobiło na stronce:wściekła/y:. My po wieczornym spacerku z Maciejem, coby mu się umysł przewietrzył co nieco. Teraz kolacyjka i jakiś filmik rodzinny na komputerku(telewizor mamy niedziałający bo tu jakieś zmiany w Italii poczynili, że stare telewizory bez dekodera ani rusz:/). Zyczę przyjemnego wieczorku! DO jutra!

reklama
dzien dobry dziewczynki!
no to na jaki temat dzis piszemy?
dieta?
dokumenty?
a moze wakacje?
napewno w ciagu dnia jakis watek sie rozkreci..
w przyszlym roku w sierpniu zobacze moja siostre(5 lat minelo w czerwcu jak sie nie widzimy),juz sie nie moge doczekac..
w tym roku w czerwcu przyjechala na chrzciny giulio moja mlodsza siostra z kanady(oby dwie mieszkaja w kanadzie)..mlodszej nie widzialam od stycznia 2007 roku..
taki nasz los na obczyznie...
my narzekamy ze bilety do polski drogie..
w sierpniu z kanady do polski na osobe kosztuje ponad tysiac euro,a jak ktos ma rodzine 4 osobowa...to jest dopiero suma...a gdzie pieniadze na "zycie" w polsce...
pozdrawiam was wszystkie i milego ranka zycze...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry