• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

reklama
kosmitka,ciezka sprawa z 3dzieciaczkow pracowac,a zwlaszcza na obczyznie gdzie nie ma sie nikogo w razie naglej potrzeby...
eve,moj Ale chodzi do 2 klasy chociaz jest miedzy nimi tylko rok i 2 tygodni roznicy..jak sie nie myle,twoj maly jest ze stycznia 2006?
tu niestety zalezy wszystko od circolo ,nawet nie od regionu w jakim sie mieszka,w nasze circolo scolastico zaliczaja sie 3 szkoly podstatowe,wszystkie 3 maja tego samego dyrektora,on ma budzet i wszystko on decyduje...
wiec jak preside jest stary i gruby(i zona pewnie tez)to wf ucina,i kaze grac na flecie,
na szczescie u Ale w szkole jest wf,tylko raz w tygodniu ale lepszy rydz niz nic..on strasznie sie cieszy jak nadchodzi wtorek bo rano jest wf,
moj Ale chodzi do szkoly na tempo pieno,ale to zalezy juz od regionow ,u was jak to wyglada?wiem ze w padova dzieci chodza tylko do 12.30 plus sobota..

Ostatnia edycja:
a wiec dzisiaj i o decie i oszkole temat a nawet o randkach malzenskich;-):-)
Strega zazdroszcze ci tych kilku dni:-pale to super,ze mama zajela sie wnuczkiem a ty z mezem mogliscie sobie porandkowac:tak:tez bym tak chciala:tak::-)
@kosmitko co do pracy to ty wiesz co bedzie lepsze,a jak piszesz kontrakt kaczy ci sie w lutym a ty masz termin na maj?wiec to ostatnie miesiace a do tego jeszcze masz dwoch synow...i tak ja cie podziwiam,ze jakos to wszystko ogarniasz...:tak:
eve916 co do szkol we Wloszech to mnie sie nie podoba:no:mam znajome,ich dzieci juz chodza do szkoly,masakra:szok:a po zebraniu w szkole jak wychodza to juz z nikim nie chca rozmawiac:no:ha a o pieniadzach jak mowa to dopiero:szok:niby biedy nie maja,ale oszczedzaja tylko nie na tam co trzeba,kaw by mniej wypili w barze w miesiacu(bez urazy)i juz by byla kasa na dodatkowe zajecie dla dziecka!w-f w szkole wloskiej nie wiem jak u was,ale ja widzialam jak wyglada...:szok:co do ciec zajec to rozni sie od Polski,zreszta w Polsce jeszcze mysla jak dolozyc zajec np.z w-f w szkolach juz musi byc ostatecznosc,zeby cos zmieniali na niekorzysc ucznia.
Zeby tak nie krytykowac juz tej slonecznej Italii dodam na usprawiedliwienie,ze to wszystko robi wlasnie kryzys,ostatnio mowili w telewizji,ze aby Italia doszla do siebie po tym co zrobil a raczej czego nie zrobil premier musi zapracowac na to nastepne trzy pokolenia:szok::szok::szok:
Anika73 to ty masz jak ja najpierw sobie spokojnie jem,a potem kilka dni na diecie:-ptzn. u mnie wyglada to takie oczyszczenie organizmu...wiecej pije,mniej jem;-):-)
Ptynia coz kiepski sezon wybralas na odchudzanie,jak sama piszesz,mimo tego trzymam&&&&&&&&&&&&,masz racje te panettony pychota,mi w tamtym roku jeden rodzaj bardzo posmakowal,wiec po swietach byla obnizka o 50% to sobie sama wyobraz,kupowalam i do kawki baaaardzo pasowal;-):tak::-)
Luczka,agatka13
U nas dzisiaj byl piekny dzien,bylysmy na zakupach,a przy okazji tak pospacerowalysmy sobie...potem obiad i oczywiscie bb a teraz ide na kawke:tak:

strega hehe, na pewno bedziemy nadrabiac tradycyjnie w sierpniu, a co z powrotem do Polski to jeszcze sami nie wiemy... na pewno z Rzymu bedziemy sie zbierac za rok w lutym, jak moj maz skonczy kontrakt, tutaj nie ma szans, zebysmy znalezli prace w nauce, a gdzie sie przeniesiemy to jedna wielka niewiadoma... ;-) ale Polske tez bedziemy rozwazac...

Hej dziewczatka, wlasnie wrocilam od fryzjerki:tak:, troszke przyciemnilam sobie wloski, ale tak ciut, bo ja to ostrozna w tych kwestiach jestem, no i malemu troche przycielam, choc on i tak kudlaty dalej.
Anika, u nas to jest podobnie, tez jest to circolo, ktore obejmuje chyba dwa albo trzy istituti. W kazdym razie podstawowka chodzi 5 dni w tygodniu, od 8.30 do 13.30, dwa razy w tygodniu maja do 16.10, sobota wolna, przynajmniej na dzien dzisiejszy tak to wyglada, np niektore szkoly chodza tez w soboty, zalezy od ilosci godzin, tak maja w Sperlondze, tam gdzie poprzednio mieszkalismy. Ja tam wole sobote wolna, choc szczerze mowiac maja mnostwo godzin. Twoj Ale poszedl rok wczesniej do szkoly?
Zmykam na razie, musze malego na calcietto zawiezc.

Hej dziewczyny! tyle dzisiaj napisalyscie ze po przeczytaniu nie wiem co napisac:rofl2::-D Dzisiaj caly dzien siedze w domu w towarzystwie mojego synka bo ma zapalenie spojowek w zlobku powiedzieli ze to jest zarazliwe przed Lorencem mialo dwoje innych dzieci no ale takie uroki zlobka najwazniejsze ze juz jest lepiej ale dzisiaj rano mial oczy posklejane. Teraz jest u babci to moge posiedziec przy komputerze bo tak to mi nie daje:-D wogole ostatnio ma mammite wszystko tylko mama mama mama Ptynia ja stosoje diete od dietologa na ktorej schudlam przed slubem tzn 4 lata temu i teraz tez dziala a jest to dieta w ktorej sie nie laczy skladnikow i wszystko gotowane na grilu albo pieczone jest kilka rzeczy ktorych nie moge jesc np nabialu,serow zoltych,winogrona,bananow pije duzooooo wody i zero slodyczy:rofl2: jem 5 posilkow narazie do Swiat a potem dalej waga spada powoli ale skutecznie Poczatki sa trudne ale potem to zgorki. Ogolnie glodna nie chodze;-)
A ty jaka diete chcesz stosowac?
pozdrawiam Was kazda z osobna:-)

Ostatnia edycja:
eve ,moj Ale jest z 18 grudnia a twoj z poczatku roku(jak Giulio),kalendarzowo maja rok i pare dni roznicy ,szkolnie zas 2 lata...
nie wiem czy znacie siti typu groupon,groupalia,les bonus?dzis pierwszy raz sie skusilam i kupilam ich deal,wyobrazcie sobie ze detartrasi plus wybielanie zebow laserowo zaplacilam 59euro,zamiast 350,zadzwonilam do innych dentystow i pytalam sie ile to kosztuje ,nie znalazlam nikogo kto by chcial mniej niz 300,oczywiscie w torino,mozliwe ze gdzie inndziej ceny sa inne,juz sobie zarezerwowalam miejsce na 12 grudnia..

Czesc, aleście się od wczoraj dziewczynki spisały, aż nie wiem o czym pisać:wściekła/y: U Maćka w szkole jest system od 8.30 do 16.30 w tym obiad coś chyba w rodzaju świetlicy i odrabianie lekcji, tak, że do domu wraca i ma czas dla siebie. Panie zadają tylko compiti na weekend czyli w piątki. Jest i druga szkoła w Venturinie i tam jest ten system do 13.30 i nauka w sobotę.
luczka ja generalnie na razie tylko planuję jakąś dietkę, obecnie stosuję dietę "jeść mniej i często":wściekła/y: Na razie się chyba sprawdza, mniejsze porcje plus stres i spodnie jakby luźniejsze:)
SLuchajcie jak patrze na witryny sklepowe już takie świąteczne to primo tak mi dziwnie bo sloneczko, sniegu w ząb a tu choinki i mikołajki i inne cudeńka w tych sklepach, a secondo: tak słodko się robi na serduchu, że święta blisko, wszystko zaczyna być takie magiczne. U was też już zdobią miasteczka? Dla mnie wszystko teraz będzie nowe i ładne bo mnie tu dawno w święta nie było. POza tym duszę romantyczną posiadam i się wzruszam na każdym kroku, hihi:)
zytka ja też panettony uwielbiam i z kawką zawsze wchodzą jak złoto, kurcze coś ja kiepsko widzę tę moją dietkę. Chyba zaczne po świętach na konkretnie. Tak to jest jak się ma słabą silną wolę:-D
Idę młodszego odstawić do szkoły- dziś pierwszy dzień nie wstał z płaczem, że musi tam iść-sukces!!

reklama
Witajcie,:-) u mnie tez slonecznie, pieknie, choc zimniutko, brrr, rano o 7.30 na balkonie termometr wskazywal 7 stopni, jak tak mowie moje tacie, ze u nas zimniutko, to sie nabija ze mnie oczywiscie, bo w PL to juz ponizej zera na codzien maja.
Wlasnie w tv Clerici w prova del cuoco kilka tabliczek czekolady do miksera wlozyla!!!!:cool2:a wy tu o diecie piszecie, ona mnie sie podoba z tym swoim obzarstwem:-D. A nie!! ona ja rozpuscila i robi torta al supercioccolato:-):-).
Ptynia no tak swiatecznie juz chyba wszedzie, jeszcze tylko swiatecznego oswietlenia brakuje na ulicach, ale to pewnie kwestia dni.
Co macie w zwyczaju dziewczyny, choinke czy szopke, bo ja w ubieglum roku zrobilam i jedno i drugie, szopka nawet mi wyszla ladna, musze sie pochwalic;-), w tym roku ze wzgledu, ze jedziemy do Polski, nie wiem jeszcze czy zrobie wszystko, pewnie taaaak, bo ja to lubie sie bawic w te swiateczne bajerki.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry