• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

Anika na razie tyle wiadomo co i w necie podaja, w kazdym razie wg mnie matka kreci i to niezle, teraz Rutkowski wyskakuje, ze cialo dziecka moglo byc .....brrrrrrrrrrrrrrr zjedzone przez zwierzeta itp....szok, przeciez bylyby jakiekolwiek slady rozszarpanej odziezy itp, naprawde robi sie niedobrze, jak zdrowa, normalna kobieta moze nie udzielic pomocy swojemu dziecku...jesli upadnie na podloge, jesli zrobi sobie krzywde...

wiecie co, ja jednak mysle, ze za nic tych dzieci rodzicom nie odbieraja...
wiesz ja tez mysle, ze w wielu przypadkach powinni odebrac rodzicom prawa rodzicielskie, ale najpierw nalezy dokladnie zbadac kazda sytuacje, nalezy zbadac srodowisko rodzinne doglebnie, a nie na podstwie smutku w oczach dziecka. Kazde dziecko ma prawo byc smutne, rozne sa sytuacje rodzinne, rozne sa kontesty.
Na szczescie dziewczynka jest w miare duza i sprytna, a gdyby chodzilo o dziecko 3 - 4 letnie, ktore nie potrafi sie jeszcze wypowiedziec, ktore nie potrafi sie wybronic, ktore nie potrafi uzyc telefonu komorkowego...ktore nie potrafi wyjasnic sytuacji. Czasami zbyt pochopnie podejmuje sie takie decyzje...
Pamietacie sytuacje, kiedy na wiezienie skazali wlocha, ktory spoliczkowal w miejscu publicznym syna podczas wakacji w Szwecji??? ja tez jestem przeciwniczka przemocy fizycznej i spoliczkowanie jest dla mnie czyms naprawde ponizajacym i upokarzajacym...tu jednak chodzi o ojca i syna...nie sadze ze ojciec zrobil to ot tak dla zabawy, na pewno mial powod, ale zeby od razu zamykac go w wiezieniu....
Agatka gratulacje i zdrowka dla babci!!99 piekny wiek!! Niezla mialas podroz, najwazniejsze, ze sie dokulaliscie ;-)bo pogoda malo ciekawa, ja wracalam samolotem i tez musieli odkurzyc go ze sniegu, no ale samolotem 1,5 godzinki i sie jest na miejscu.

Ostatnia edycja:
reklama
eve a dlaczego go mieli nie wsadzic? jesli takie jest tam prawo, ze za spoliczkowanie dziecka idzie sie do wiezienia, no to zlamal prawo i go wsadzili, jesli sie jedzie do kraju takiego a nie innego, to trzeba respektowac tamtejsze prawo, w niektorych krajach nie mozna pic alkoholu itp. jak ktos chce pic, to tam nie jedzie...

druga kwestia to czy to prawo jest dobre, moim zdaniem jest, ja tam nie widze usprawiedliwienia dla spoliczkowania dziecka czy nie dziecka, kogokolwiek, ciekawe czy kazdemu, kto mu sie nie podoba tez dawal po gebie, ja w ogole jestem w szoku, ze ludzie tak latwo znajduja usprawiedliwienie wobec przemocy wzgledem wlasnych dzieci... poniewaz dzieci sie same nie obronia to prawo powinno je chronic
taki ojciec na pewno nie pierwszy raz przylozyl temu dziecku, jak ktos nie bije dzieci to mu sie takie cos nie zdarza

w przypadku tej dziewczynki nie wiem jak bylo, znamy niestety tylko wersje rodzicow, nie sadze ze raz przyszla smutna do szkoly i stad ta afera, podejrzewam, ze bylo tam cos wiecej...
a ze ona chciala do rodzicow, nic dziwnego, dzieci nawet bite, maltretowane uciekaja z domow dziecka do rodzicow pijakow, dzieci juz tak maja, dopiero jako dorosli ludzie zdaja sobie sprawe z tego, ze matka czy ojciec zniszczyla im psychike
ja tam mysle, ze lepiej zainteresowac sie dziewczynka zawczasu niz czekac az popelni samobojstwo...

eve a dlaczego go mieli nie wsadzic? jesli takie jest tam prawo, ze za spoliczkowanie dziecka idzie sie do wiezienia, no to zlamal prawo i go wsadzili, jesli sie jedzie do kraju takiego a nie innego, to trzeba respektowac tamtejsze prawo, w niektorych krajach nie mozna pic alkoholu itp. jak ktos chce pic, to tam nie jedzie...

druga kwestia to czy to prawo jest dobre, moim zdaniem jest, ja tam nie widze usprawiedliwienia dla spoliczkowania dziecka czy nie dziecka, kogokolwiek, ciekawe czy kazdemu, kto mu sie nie podoba tez dawal po gebie, ja w ogole jestem w szoku, ze ludzie tak latwo znajduja usprawiedliwienie wobec przemocy wzgledem wlasnych dzieci... poniewaz dzieci sie same nie obronia to prawo powinno je chronic
taki ojciec na pewno nie pierwszy raz przylozyl temu dziecku, jak ktos nie bije dzieci to mu sie takie cos nie zdarza

w przypadku tej dziewczynki nie wiem jak bylo, znamy niestety tylko wersje rodzicow, nie sadze ze raz przyszla smutna do szkoly i stad ta afera, podejrzewam, ze bylo tam cos wiecej...
a ze ona chciala do rodzicow, nic dziwnego, dzieci nawet bite, maltretowane uciekaja z domow dziecka do rodzicow pijakow, dzieci juz tak maja, dopiero jako dorosli ludzie zdaja sobie sprawe z tego, ze matka czy ojciec zniszczyla im psychike
ja tam mysle, ze lepiej zainteresowac sie dziewczynka zawczasu niz czekac az popelni samobojstwo...
Kosmitko mysle, ze gdyby wszyscy mysleli i robili w ten sposob w jaki ty piszesz, swiat bylby cudowny, bez przemocy i nienawisci...tez chcialabym by tak bylo.
To tak jak z tymi muzulmanami co w burkach chodza i chca by wszyscy ich tolerowali, by ich wpuszczali do muzeow, samolotow itp, skoro nie akceptuja zwyczajow europejskich i odkrytych twarzy to niech tutaj nie przyjezdzaja??!!
Ja nie bronie czlowieka, ktory spoliczkowal syna, ale tez nie mysle, ze tak od razu zasluguje na wiezienie...na wiezienie zasluguja ci co zabijaja, ci co gwalca, maltretuja. Owszem kazdy kraj ma swoje prawo i nalezy sie do niego dostosowac, kazde przestwepstwo wymaga jednak zbadania jego okolicznosci, przesluchania itp.
Ponadto nie sadze, ze kazdy kto spoliczkuje dziecko, badz da przyslowiowego klapsa zasluguje na potepienie...istotne jest to, by dziecko otrzymalo odpowiednie wychowanie, odpowiednia edukacje, a to zalezy od nas rodzicow, jakie wartosci im wpoimy i przekazemy.
Niestety zyjemy w swiecie, w ktorym przemoc jest na pierwszych stronach gazet i na pierwszym miejscu w wiadomosciach, przemoc jest w filmach dla dzieci, w zabawkach....pistolety, czolgi, zabawki militarne...,
zyjemy w czasach kiedy nauczyciele w szkolach, w przedszkolach boja sie zwrocic uwage dzieciom gdy sie zle zachowuja, bo od razu przybiegaja oburzeni rodzice do szkoly. Kazde zachowanie jest reakcja i powinno byc dokladnie zanalizowane a nie pochopnie osadzane.

Odebranie dziecka rodzicom nie jest rownoznaczne z polepszeniem jego zycia, z zafundowaniem mu lepszej przyszlosci, czasami moze miec to odwrotny skutek, szczegolnie w sytuacji, kiedy powody problemow nie sa dobrze zbadane. Dzieci roznie przezywaja rozne sytuacje zyciowe, nie zawsze to co nam doroslym wydaje sie wlasciwe, jest rowniez w oczach dzieci wlasciwe. Stad mysle, ze kazda decyzja tak drastyczna nie moze byc podjeta pochopnie, nie mozna pochopnie pozbawic dziecka rodzicow i przydzielic mu rodzine zastepcza, nie mozna ojca wsadzic do wiezienia na oczach dzieci bo spoliczkowal syna, nie sadzisz, ze scena aresztowania bedzie dla tego dziecka bardziej bolesna niz sam policzek wymiezony przez ojca?

Ostatnia edycja:
moj Miko dolacza do grona chorowitkow :-( wrocil ze scuola taki nie w sosie, powiedzial, ze chce isc spac, przelezal w lozku caly czas a teraz juz ma 39 :-( ech
nici z jutrzejszej wycieczki na sanki...

eve ja mysle, ze zadnego Szweda nie dziwi, ze za spoliczkowanie dziecka koles trafia do wiezienia, ale oni tam zakaz bicia dzieci wprowadzili ponad 30 lat temu, i jakos nie slyszalam, zeby Szwedzi narzekali na ichniejsze prawa dzieci, a slyszalam tez nie raz opinie Polakow mieszkajacych w Szwecji, ktorzy sa zachwyceni tamtejszym systemem szkolnictwa, podejsciem kadry i w ogole traktowaniem dzieci w Szwecji, chociaz rzeczywiscie smieja sie, ze czasem musza isc na rozmowe do szkoly bo dziecko przyszlo z siniakiem ;-) ale jakos zadnemu z nich za jednego siniaka dziecka nie odebrali i zgodnie twierdza, ze wola przegiecie w ta strone niz bite dzieci

w Polsce oczywiscie jakby z dnia na dzien wprowadzic szwedzkie prawo to polowa rodzicow musialaby isc do wiezienia, bo w Polsce ponad polowa spoleczenstwa dopuszcza czy nawet uwaza dawanie klapsow za skuteczna metode wychowawcza :szok:moze za 30 lat Polacy dojrzeja do tego, do czego Szwecja juz doszla...
ja jeszcze jestem w stanie zrozumiec, ze komus puscily nerwy i dal dziecku klapsa, ale jesli ktos uwaza ze to dobra metoda wychowawcza to juz dla mnie nie jest ok, dawanie klapsow uczy jedynie, ze mozna rozwiazywac problemy wlasnie za pomoca przemocy, a chyba nie takie wartosci chcemy przekazac dzieciom...

jesli chodzi o to zwracanie uwagi dzieciom, w Szwecji maja lepsza metode, jak dziecko jest niegrzeczne, nikt tam na nie nie krzyczy, nie wysyla do kata, dziecko ktore uderzy kogos, czy sie zle zachowuje jest izolowane od grupy, przytulane i jak sie uspokoi wraca i wszyscy rozmawiaja nie o tym co sie stalo, tylko ogolnie jak sie czuje ktos uderzony itp. to dzieci czegos uczy, a nie poniza

czesc Dziewczyny!
Jak dzis dzieciaczki? Moj Miko wieczorem dostal Nurofen i w nocy bylo ok, ale teraz znow cieplutki. Antos w srodku nocy gadal i krzyczal przez sen i okazalo sie, ze tez ma prawie 39 :-( innych objawow jak na razie nie maja...

a taki piekny snieg na dworze, w nocy padalo i calkiem spora warstewka lezy :-)
podobno wprowadzili zakaz jazdy po Rzymie bez letnich opon, do niedzieli...

Milego weekendu wszystkim!!!

luczka wlasnie przeczytalam, ze znalezli cialo, smutek :-( ale moze sie wyjasni w koncu co bylo przyczyna smierci dziewczynki,
jedyne pocieszenie to ze jednak nie porywaja dzieci z wozka tak bez przyczyny... bo juz pewnie wiele polskich matek zaczelo sie obawiac, ze kazdego to moze spotkac

Ostatnia edycja:
jestem dziewczynki,ciezko mi jakos zyczyc wam,nam milego weekendu,jest mi tak smutno.....
biedny malutki aniolek.....powinien ktos teraz wycofac jej zdjecia z internetu,bo az plakac sie chce jak sie na takie natrafia..
ciekawe czego sie jeszcze dowiemy w tej sprawie...
dziewuszki jak wasze chlopaczki?rzymianki moje kochane doczekalyscie sie sniegu?u nas przestalo padac,zapowiadaja od wtorku powtorke z rozrywki...
jakie plany na dzis?
my popoludniu jedziemy na zakupy,moze na jakos kolacyjke gdzies wyskoczymy,ale to bedzie zalezec od samopczucia po zakupach..

witam sie i ja .
* dla Madzi.teraz juz moze dolaczyc do grona aniolkow w spokoju.

u mnie ciagle sypie.moj maz wczoraj wcale nie pojechal do pracy bo zakaz poruszania sie tirow ciagle obowiazuje.noc spedzil na bazie razem z kolegami bo nie mogli wracac do domow,musieli byc w kazdej chwili gotowi do drogi.a ja wrzucam wam filmik z Modena-jesli sie uda wstawic:-D[video=youtube_share;eTCTpCF7jl4]http://youtu.be/eTCTpCF7jl4[/video]

Hej mamusie;-)i nas chorobsko dopadlo Fiammi ma goraczke od wczoraj ,zakatarzona ,straszny kaszel i i mnie cos bierze:cool:noc okropna placz i krecenie sie przez cala noc ,teraz zmykam zycze zdrowka dla wszystkich chorowitkow!!!spokojnego weekendu!!

reklama
Witajcie,
kolejny aniolek:-(.
U nas dzisiaj nawet pogodnie, snieg opruszyl szczyty gor i jest zimniutko, no ale jak to sie mowi...tempo suo, jest luty.
Mialam szalenczy pomysl by wyskoczyc do Rzymu i fotki nastrzelac, bo Rzym pod sniegiem nie na codzien mamy, ale moj P wybil mi to delikatnie z glowki:biggrin2:, w sumie chyba ma racje bo troche za zimno by spacerowac sobie po stolicy.
Milego dnia i zdrowka wszystkim chorujacym

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry