• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

Czesc dziewczyny,jestem i ja...bylam wczoraj u okulisty,bo oczy bola,i mam zapalenie rogowki,tak dla odmiany no nic dal antybiotyk i kazal w ciemnych okularach chodzic,bo mam swiatlowstret...Co z tymi chorobami to ja nie wiem ani tygodnia bez choroby zdrowka wszystkim chorowitkom....Kosmitka jak ci zazdroszcze wyjazdu do Polski...a ty na kiedy masz termin?z torba to juz przesada,masz jeszcze czas...super ta glukoza przynajmniej jeden klopot mniej...Anika ja tez musze robic carta d"identita dla chiary,zrobili ci na miejscu czy musialas czekac?tu tez zapowiadaja 20st,ale rano jeszcze chlodno...choc slonce swieci ale co sie dziwic to luty...

reklama
anja,carta d'identita zrobili mi na miejscu,bylam sama z dziecmi,nie bylo z nami mojego m.mialam podpisane wczesniej wybrane z urzedu kartki na ktorych moj m.zgadzakl sie na wydanie mi dokumentow...
Ale wypytywali sie do ktorej klasy chodzi,ile ma lat?a mnie ile dzieci maja wzrostu itp...
Ale w professione ma wpisane scolaro,a Giulio zas infante..

Ja sie smieje,ze u nas w domu czesciej chorujemy my niz Chiara,na cale szczescie...ona teraz sie trzyma ale poczatki w zlobku byly makabryczne...Anika sorki,ze cie mecze bo ja wyczytalam gdzies,ze na carta d identita mozna jezdzic bez problemu do polski,ale musza byc wpisane imiona rodzicow,czy ty masz je wpisane?bo podobno sa potrzebne na espatrio...ja do tej pory jezdzilam na lasciapassare ale ta wielka kartka tylko problemy stwarza...

anja w ogole mnie nie meczysz..chetnie pomoge..
wlasnie po to byl potrzebny ten dokument podpisany przez ojca dzieci,na zgode na espatrio,na tym dokumencie jest taka casella ktora trzeba zakreslic jezeli sie chce dane rodzicow,sa one wypisane z tyly na okladce..
ale jezeli macie mozliwosc to idzcie razem w trojke,szybciej zalatwicie,bo ja bylam wczesniej wziac druki a potem z dziecmi i podpisanymi drukami za pare dni

Anika dzieki bardzo,bede wiedziala przynajmniej co i jak praktycznie to wyglada bo z urzednikami w comunie to roznie bywa i jak im nie powiesz jak to ma byc zrobione to nic z tego...w przyszlym tygodniu zrobie zdjecia malej i pojdziemy we 3 tak jak piszesz,bedzie szybciej...
jak tak czytam o tych przygotowaniach do porodu to az cos mnie skreca fajnie by bylo jeszcze raz to przejsc tym razem na luzaka,bo to juz czlowiek po pierwszym razie wie co i jak...kto wie moze jeszcze sie uda:-)Strega jak tam Mati z oczkami?mi nie ropieja ale lzawia jak cos i bola...luczka a u ciebie jak po nocy?

Ostatnia edycja:
Dzien dobry wszystkim:-), jak ja kocham wiosne:-), taka pogoda to moze byc, az sie rano szybko wstaje:-D.
Zdrowka wszystkim chorowitkom, Luczka, Strega jak wasze maluszki?
a wlasnie, tutaj np. nie ma tak, ze przy pracy wymagajacej ciaglego wpatrywania sie w komputer- naleza sie okulary? Ja mam jeszcze z Polski, gdzie okulary raz na pare lat sie nalezaly, tazke moja mama np. biega chyba co 4lata na wymiane i jest to w pelni refundowane :tak:
Sicilpol :-):-):-) kochana, nic sie nie nalezy, tzn przepraszam, nalezy sie badanie u okulisty jak sie pracuje przy kompie, ja takie robilam w ubieglym roku, i w ogole wszystkie badania robimy co roku,sa obowiazkowe, taki check up totalny plus kto przy kompie badanie oczu, ale okularki ochronne to nie slyszalam nigdy tutaj o czyms takim. Moj P tez przy kompie i tez nic takiego nie ma, z tym , ze on okulary nosi praktycznie od zawsze, wiec w sumie ma gorzej, czasami wysiada! Z ta sola to naprawde syf, najgorsze to, ze oczywiscie zostala uzywana nawet do wyrobow wedlin, do wszystkiego, szok po prostu, no ale juz nic nie dziwi w tym kraju, nie zeby w italii bylo lepiej:no:. Winowajcy...zaplaca jakas kare i na tym sie skonczy, jak zawsze.
Milego dzionka dziewczynki

co do okularow to mi sie przypomnialo,ze my je sobie odpisujemy jakos od podatku,do obydwoje nosimy okulary i pamietam,ze faktury zanosilismy do ksiegowego,coby jakos je rozliczyl...

nie tylko okulary mozna odpisac,wszystkie koszty leczenia,ginekologa czy dermatologa czy leki...
naprawde w polsce takie cos jest ?ale chyba ci ktorzy maja problem ze wzrokiem,no bo jak ktos nie musi miec okularow to tak jak pisze eve o wloszech,wizyta i basta...
a jezeli ten problem ze wzrokiem nie ma nic wspolnego z praca przy pc,jak on jest np.od urodzenia to tez sie nalezy?

fakt wszystko mozna odpisac kazda wizyte,choc mnie czasem wkurza jak prosze o fakture a ktos mi mowi ze z faktura to 20e wiecej spotkalam sie z takimi przypadkami....w Polsce nie slyszalam,zeby refundowali,moja siostra nosi okulary ale nic mi nie mowila,narzekala,ze jakis maly procent refunduja na szkla i tyle,ale moze zalezy od wojewodztwa nie wiem...ja zawsze robie okulary w polsce bo mnie duzo taniej wychodzi i zmieniam czesto,a nosze od malego ale najpierw byly szkla za darmo a potem ciut refundowali.anika co tam dobrego gotujesz,bo ja nie mam pomyslu na mojego niejadka...wczoraj po raz pierwszy w zyciu zjadla frittate,bo mowila,ze nie lubi i jadla tylko jajko sadzone,a tu wczoraj niespodzianka....

Ostatnia edycja:
reklama
dzis na obiad,carbonara..
na kolacje manzo affumicato con ruccola e grana,plus jakas verdura,nie wiem jeszcze co....
wstaw jakies fotki,,,bo ja strasznie ciekawa baba..

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry