• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

Ja o tych okularkach co pisala Sicilpol, to teraz sie dowiedzialam, nie mam pojecia czy w Polsce takie sie naleza czy nie, na pewno we Wloszech obowiazkowa jest wizyta u okulisty(w przypadku pracy przy komputerze prze co najmniej 6 godzin, o ile sie nie myle), prawo pracy je nakazuje, i pracodawca jest zobowiazany do pokrycia kosztow tych badan, przynajmniej w Lazio.
Odpisac mozna, ale nie pokrywaja przeciez w 100%, tylko w 20% jak pamietam, my tez odpisujemy faktury na okulary P, szkla konaktowe, wszelkie badania lekarskie, apteki, ale nie zwraca nikt calosci kosztow. W PL kiedys tak bylo, ze mozna bylo odpisac przy rozliczeniach, nie wiem jak jest teraz w prawie podatkowym, ale chyba to zniesli. A z tymi fakturami u lekarzy to tak bywa, jak na fakture to drozej...dluuugi temat :tak:

reklama
u mnie znowu to na odwrot,jak bez faktory to taniej..
oczywiscie ze nie mozna odpisac 100%..
pytalam o polske bo nie mam zielonego pojecia co tam sie teraz dzieje,wy jezdzicie do polski czesciej a procz tego macie polska tv..
eve zakladaj ja jestem za..

Anika kochana, dokladnie tak samo jak u Was, jak bez faktury to taniej, jak z fakturka to drozej, pod tym wzgledem chyba wszedzie bedzie tak samo :tak:, i w IT i we Wloszech....i to jest nienormalne:-)niestety.

w Polsce to chyba nic nie refunduja, nie slyszalam, ale o tych okularach, to cos mi sie obilo o uszy, ale to pewnie zalezy, gdzie sie pracuje, w nauce nic nie daja, a jeszcze czasem trzeba miec wlasny sprzet, zeby moc pracowac, bo np. na kompa od pracowdawcy trzeba czekac 3 miesiace ;-), ale moj brat pracuje w firmie, gdzie maja i opieke medyczna prywatna i przerozne rabaty, i karnety na silownie, fitness itp za grosze...

Mikolaj zdrowy i wesoly, idziemy na spacerek i na jakies zakupki :-)

u mnie w umbrii to samo:jak bez faktury to taniej a z faktura +21% podatku.czasem to az zlosc bierze,zwlaszcza jak sie patrzy na rachunki typu gaz,swiatlo.jedna czwarta to vat:wściekła/y:

Dzien dobry wszystkim, ruch od rana ze hoho. Ja tylko na chwilke sie pochwalic ze w koncu mi dokumenty przyszly i juz z mackiem jestesmy w koncu zameldowani, uff!:tak: Ale sie ciesze! Jeszcze duzo do pozalatwiania zostalo ale mimo wszystko na tej residenzy se wszystko opiera i nijak sie bez niej ruszyc. Teraz w koncu jakos zaczne ograniac wszystko!! Kosmitka ciesze sie ze synek juz zdrowy, napewno pogoda tez milo nastraja. Sil zycze ci cobys sprawila sobie szybciutko jakis piecyk i piekla same dobroci

anika- ja mam na 18, ale maly wykazuje, ze jest o tydzien mlodszy :tak:, no ale kiedy sie zdecyduje przyjsc na swiat, to on tylko wie ;-) ja wlasnie wrocilam z porannego sloneczka, fajnie, jakby sie ta pogoda utrzymala :tak: co do kwiatkow, a probowalas potos? niezniszczalny jest :tak: takze fiolki alpejskie sa dosc wytrzymale jesli tylko je podlewac raz w tygodniu i do spodka
Ale mi narobilas ochoty na te carbonare :szok:
kosmitka- quinny speedi? :-) ja znalazlam tutaj fajna cene: Quinny trio Speedi fudge tez mam troche obawy przez tak duzym zakupem online, ale jak mi tu w sklepie zaspiewaja np. 700euro to chyba sie nie bede wahac ;-)
anja- a jak dlugo takie zapalenie sie utrzymuje? :eek: nie zazdroszcze, ja nie cierpie niczego co ma wspolnego z oczyma :confused2: raz przeswietlilam sobie oczy kwarcem i myslalam ze na glowe dostane :baffled: Z tymi fakturami to masz racje u naszego gina 100euro wizyta na fakture, jak bez to 70... A tak w ogole to tak glupio sie prosic o fakture swojego lekarza :confused2:
Ptynia- gratulacje! Ja tez sie naczekalam i nameczylam pare lat temnu, zanim mnie zameldowali ehh, bardzo dziekuje za zyczenia, chyba wystosuje petycje do meza dowodzaca wyzszosci pieczenia nad smazeniem czy gotowaniem ;-)

Dziewczyny w Polsce jak sie pracuje przy komputerze to naleza sie tzw antyrefleksy plus korygujace jesli taka potrzeba (chociaz glowy sobie nie dam uciac, czy za korygujace przysluguje cos teraz) :tak: Oczywiscie oprawki tylko do jakiegos pulapu cenowego, ale pare lat temu oprawki mozna bylo kupi chyba do 100zl ,zawsze cos :tak:
Kosmitka, moja mama na Uniwerku pracuje, moge sie jej podpytac co i jak, bo to jedna z niewielu osob, mi znanych, ktora swoj przydzial z NFZ potrafi wykorzystac od A do Z ;-)

Ostatnia edycja:
sicilpol cena fajna:-) ten nasz kosztuje 495e ale za sama gondole i spacerowke, fotelik mamy
ja to jako takich zakupow przez internet sie nie boje, w Wawie wiekszosc wiekszych zakupow robilismy przez net, kompy, drukarki, meble, wozki, a szczegolnie, ze pracowalam w ostatnim czasie sporo w domu, wiec nie bylo problemu z odbiorem i ogolnie nigdy nie bylo zadnych problemow,
i tutaj mi troche szkoda tych zakupow przez net, bo jednak oszczednosc duza, ale jakos tak nie odwazylismy sie, z ta poczta mamy jakies dziwne opoznienia, w sumie nawet nie wiemy czemu i nie chcemy tez nadwyrezac cierpliwosci szefowej i brac wolnego dnia, zeby odebrac przesylke...
jesli chodzi o NFZ, to na razie nie zawracaj mamie glowy ;-) niewiadomo, czy bedziemy jeszcze mieli okazje z niego kiedys skorzystac ;-)

ptynia super, ze macie to za soba :-) ciekawe jak nasza sprawa sie potoczy...

dziewczyny, to ja juz rozumiem, czemu oni tutaj na kazdym kroku daja te faktury, a jeszcze czasem kaza kupowac te znaczki, zastanawialo mnie po co mam placic za znaczek na fakture dla siebie, z ktora i tak nic nie zrobie ;-) hm, to w sumie powinnismy pytac, czy mozna bez faktury

Ostatnia edycja:
reklama
Kosmitka- to nie problem, moja mama uwielbia takie medyczne klimaty ;-) potem skonczyc nie moze :-D
Dziewczyny, ale sie udalam, Anika Twoja winaaaaa ;-) takiej mi narobilas ochoty na te carbonare, ze wzielam usmazylam boczus, dodalam smietany, otwieram lodowke a tu ani sera, ani jajka :confused2:
Sojwa droga kobiecie w ciazy powinno sie zakazac wykonywac niektorych czynnosci ;-)
Koniec koncem zamiast cabonary mam jakis hybryd pomiedzy carbonara a pesto ;-)
aaaa a ser sie jednak znalazl hihih

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry