reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Zawsze jak mnie nie ma (a miałam gości i nie mogłam Was poczytać) to Wy się dziewczyny najbardziej rozpisujecie :-D

MissBella
, według mnie ten test jest pozytywny! Jednak faktycznie u różnych kobiet może to rożnie wyglądać, u jednej w dniu pozytywnego testu kreska będzie mocniejsza jak kontrolna, u innych taka sama a u jeszcze innych zawsze będzie bledsza. U mnie np. przez kilka miesięcy w dniu pozytywnego testu kreska była zawsze odrobinę jaśniejsza od kontrolnej, jak zaczęłam łykać witaminę B6 to kreska zrobiła się równie mocna albo mocniejsza (interpretuję to tak, że witamina B6 obniżyła prolaktynę a prolaktyna obniża m.in. poziom LH). Kinga dobrze radzi, załóż sobie konto na Obserwacja cyklu - enpr.pl i nanoś na wykresy tempki i inne objawy, będzie Ci łatwiej określić moment owulacji. Na 2 fotce widać, że test już troszkę wysechł, wtedy zawsze barwnik przesuwa się na jedna stronę i kreska robi się cieńsza ale bardziej skoncentrowana. Zrób faktycznie najlepiej jeszcze jeden test po 22, mi wtedy te testy najlepiej wychodziły :-)

axarai, hehehe, uśmiałam się z tego papugowania :-D Szykuje się cały tydzień testowania i emocji, trzymam za Ciebie mocno kciuki w piątek i oby @ wcześniej nie przylazła. Ja tam też uważam, że piątek 13-tego to szczęśliwy dzień.

agulek, też jestem pewna, że Twój śluz był głównym sprawcą twoich chłopaków :-D, im bardziej gęsty i lepki tym niższe pH i tym większe szanse na dziewuchę. Magnez oraz zakwaszanie bardzo sprzyjają w pogorszeniu śluzu (pogorszeniu oczywiście dla plemników męskich a nie dla nas, starających się o dziewczynki :-D).

Kosmo
, może ten śluz płodny był u Ciebie ale w takiej ilości, że pozostawał przy szyjce ale nie wypływał na zewnątrz? W sumie nie liczy się ilość a jakość hehehe :-D, im śluz bardziej gęsty i lepki tym niższe pH, u mnie w dniu owulacji (a owulka była dopiero wieczorem) przez cały dzień śluz był przezroczysty ale gęsty i lepki. Przy Twoich drugich starankach na pewno pH miałaś niskie więc ja już wiem co kochana usłyszysz 26 stycznia :-)

Andziak, dzięki wielkie, do tej pory jeszcze do mnie to nie dotarło! :-) Sylku dajesz odrobinkę, na opakowaniu piszą o 2 kroplach ale Sylk jest dość gęsty i ciężko go na krople odmierzać, ja dawałam na palec wielkość małego ziarna grochu. Nakładasz na palec i wsuwasz najdalej jak się da. Starania były 2 dni i 1 dzień przed owulacją (jakieś 24h od niej ale być może nawet mniej), być może to przypadek a być może potwierdza to to, że podobno odsunięcie od owulki nie ma dużego znaczenia (ma znaczenie tylko wtedy jeśli ktoś ma niskie pH na kilka dni przed i wysokie w okolicy owulacji), najważniejsza jest dieta, wysoki poziom progesteronu, niskie pH i to by mieć kiepskiej jakości (gęsty i lepki) śluz ...w każdym razie tak twierdzą na in-gender :-) Akurat tak wyszło, że jak zaczęłam się starać to w kalendarzu chińskim do listopada wychodziła dziewczynka :-)

Ostatnia edycja:
reklama
MissBella to faktycznie nie dawno robiłaś tylko teraz ciekawe kiedy ta druga kreska mogła się pojawić ciemniejsza bo jak test też robiłaś wczoraj o 16 to o 22 mogła być już mocniejsza , nie wiem, pamiętam że nullka robiła wcześniej testy po kilka razy
Marzycielko jak odpuściłaś i będzie taka mała wpadeczka to z wpadeczek są córeczki, głowa do góry, a owulację miałaś kiedy? Zresztą chyba nie tak łatwo zajść w tę ciążę:cool:

Kosmo, no przecież wiadomo, że u Ciebie dziewczynka :-D, nie ma innej opcji. Ja byłabym happy, gdyby mnie udało się zajść w ciażę, 3dni przed owu, w dodatku ze skapym sluzem :-)

Marzycielko nie strasz się, sama mówisz, że kiedy się starałaś miałaś mało śluzu, a to chyba najważniejsze.
Ja zresztą mówię tylko to co sobie w głowie ułożyłam, nie muszę mieć racji, same mówicie, że inne mają dziewczynki z dużym śluzem, zbyt wiele czynników się na to składa, żeby mówić autorytatywnie, a ja w tym planowaniu, żadnym autorytetem nie jestem, od tego jest Piranha :-D.

Znalazlam taki cytrynian wapnia i magnez solgar.Moze byc?Jakie to maja byc dawki?Rozumiem ze przed kazdym stosunkirm ten sylk dtosowalas tak?I odkad go stosowalas nie mierzylas ph?

No to Piranha możesz zmienić suwaczek na bardziej dziewczynkowy bo ten twój jest wyjątkowo chłopięcy, a to będzie przecież nasza "forumowa córeczka", w którą zawsze wierzyłyśmy oprócz jej mamusi:-Di jeszcze jedno czyli starać się jak mam ten śluz gęsty tylko, a ten co ostatnio pisałam po okresie jak mi się pojawił co wyglądał jak płodny ale to był skok czegoś tam to wtedy nie działać , tak? Nie wiem czy coś zrozumiesz tak nagmatwałam.

Ostatnia edycja:
Andziak, jak najbardziej może być ale powinnaś łykać 3 tabletki dziennie gdyż znalazłam, że ten preparat zawiera 200 mg Ca i 100 mg Mg (zalecane dzienne spożycie Ca to 600-1200 mg dziennie a Mg - 300 mg dziennie, najlepiej jednak gdy Ca:Mg = 2:1). Sylk użyłam bezpośrednio (np. 10 minut przed) przed starankami a więc po 1 razie wieczorem 2 dni i 1 dzień przed owulacją, dodatkowo użyłam go jeszcze raz w dniu owulacji. pH to ja w zasadzie nie mierzyłam, 2-3 razy spróbowałam tych pasków i pokazywały mi cały czas ten sam kolor (najniższe pH na skali), stwierdziłam zatem, że pewnie źle mierzę (i np. pasek za mało nasiąka śluzem by odczynnik zmienił kolor) i dałam sobie spokój :-)

cześć wieczornie ;)
bylismy u znajomych,bałam się ,że jak usiąde to zasnę,ale nie ;)) miło miło i smacznie bo była też kolacyjka ;))
teraz dzieci juz śpią.
ja ogarnęłam kuchnie
Tom pakuje do auta ta całą tekturę po meblach-wezmę do pracy,spalimy w kominku;)

witam wszystkie aktywne bo duuużo nas:)))

Axarai-&&&&&&&&&&&&&&& dla Ciebie ;):):)

Agulek u mnie takiego przezroczystego ślizgacza nigdy nie było, czasami coś tam się więcej poleje, np. w tym cyklu 18 i19 dc miałam lekki potop, ale też na biało. Ta koncepcja, że jak mniej śluzu ni jak ma się do koncepcji, że może wtedy dziewczynka wyjść, bo ja mam 3 chłopców:-D
Andziak musiała byś cofnąć się kilka stron, bo tam Pirania pisała, co brała, że wyszła jej dziewczynka, na pewno to był 7 stycznia:-D
Mama dziękuję! Ja za Ciebie też&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

reklama
agulek, słuszna uwaga co do suwaczka, jak wykąpię Krzysia i położę go spać to zmieniam na różowy, a co, jak szaleć to szaleć!!! :-D A Ty długo zażywasz już Mg i stosujesz zakwaszanie? Nie zauważyłaś zmiany śluzu na gorszej jakości? Ja po 2-3 miesiącach łykania tych suplementów zaczęłam mieć straszną posuchę :-), aż zaczęłam łykać suplementy na poprawę śluzu (wiesiołek, olej lniany, syrop Guajazyl, oczywiście tego nie polecam ale mi w pewnym momencie zależało już tylko na zajściu w ciążę) gdyż bałam się, że w ogóle w ciążę nie zajdę (a miałam też wysoką PRL po obciążeniu i niskie LH:FSH). Najlepiej starać się oczywiście jak śluz jest gęsty i lepki (i tutaj duży plus dla metody O+12), jeśli ktoś jednak w okolicy owulki ma rozciągliwy śluz przez kilka dni to musiałby zbyt mocno się odsuwać (bazując tylko na śluzie) i plemniki mogłyby nie przetrwać. A jak to dokładnie jest u Ciebie? Napisz to może coś wykombinujemy. No i daj znać czy zauważyłaś zmianę śluzu po tych wszystkich suplementach i zakwaszaczach. Nieprecyzyjnie odpowiedziałam na Twoje pytanie ale potrzebuję więcej śluzowych szczegółów :-D

axarai, tu nie chodzi o ilość śluzu ale jego jakość, powinien być gęsty i lepki, taki śluz ma niskie pH. Oczywiście to tylko jeden z czynników, ogromne znaczenie ma też dieta bogata w Ca i Mg a uboga w Na i K, niskie pH oraz wysoki poziom progesteronu. Trzymam mocno kciuki za Ciebie i inne dziewczyny, oj będzie się tu niebawem działo a ciąże posypią się jak grzyby po deszczu! :-)

Ostatnia edycja:
Do góry