reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

nullka- muszę zmierzyć ph, dwie godz. temu miałam ok.5, ale to po irygacji z 5ml, a zrobiłam ją po tym usg, bp mi ph wzrosło. Pewno masz rację, tylko ta świadomość, że kolejny cykl stracony przez to , ze plemniki nie będą miały szans dożyć do owu. Tak trudno jest mi się wstrzelić w dobry czas, a z drugiej strony jak mam się wstrzelić, skoro sluz płodny pojawia się u mnie 4 dni przed owu:no:

Piranha- tak testy od tego samego sprzedawcy, a jeszcze szły prawie 2 tygodnie, po przypomnieniu się:angry:

reklama
Gal kurcze szkoda że nie udało się wstrzelic 1,5-2dni przed owu, ale rzeczywiście te testy mogły Ci nakręcić w głowie Ehh.

Ja też kupiłam testy 50szt od tego sprzedawcy co Piranha i są ok. A Ty od kogo kupiłaś?

Gal, dopisałam kilka słów w mojej ostatniej wypowiedzi, pewnie już nie czytałaś :-) Straszny pech z tymi testami.

Jeszcze dodam do mojej przedostatniej wypowiedzi - to, że w okolicy owulki płodzi się więcej chłopców wynika z tego, że większość kobiet ma wtedy sprzyjający plemnikom męskim rozciągliwy śluz o wysokim pH, do tego taki sluz potrafi ujemnie naładować komórkę jajową. Jeśli zastosujemy kilka dni odstępu od owulki ale nie zadbamy o dietę, niskie pH i brak tego rozciągliwego śluzu to również moim zdaniem szanse na poczęcie dziewczynki nie wzrastają (plemniki męskie i żeńskie żyją tak samo długo, Shettles mylił się twierdząc, że męskie żyją tylko do 24 godzin).

Dziewczynki dziękuję z odpowiedzi, ja kupiłam zestaw 30 szt niestety....

Piranha- ale jak ja mam zastosować odstęp od owu 2-3dni , jak u mnie wtedy mega płodny śluz?

I jak ja mam zadbać o to aby tego sluzu nie było? Suplementy na mnie nie działają?

W sumie to Piranha dobrze pisze czego się bać - chyba rzeczywiście za dużo się Naczytalam WÓjcika i shettlesa ;) i ciągle mi to w głowie siedzi.

Jak już tak sobie tu gadamy wieczorową porą to mam pytanie. Czy prawidłowo mierze ph jak ten test poprostu wkładam do środka na ile się zmieści na kilka sekund? Nie potrafię inaczej ale nie wiem czy wtedy wynik jest prawidłowy.

dobranoc dziewczyny :)
kolorowych snów dla was i szczęśliwej nocy

PS - no wlasnie - jak pozbyć się takiego śluzu?? ja szczegolnie po porodzie mam naprawdę jego bardzo dużo, ciągnie się i jest przez wiele dni
w tym cyklu już mi się zaczął delikatnie a za tydzień przewiduję dopiero owu :(
a druga sprawa - czy bez śluzu plemniki są w stanie dotrzeć do komórki jajowej ??

Ostatnia edycja:
Gal, u mnie największym problemem była przeżywalność plemników mojego M, nie dawały rady nawet przez 2 doby. Na wykresie zaznaczyłaś, że dziś masz dużo śluzu ale jest on lepki - jeśli tak jest to według mnie suplementy działają. Może z racji tego, że miałaś zawsze wysokie pH i dużo śluzu EWCM ("egg white cervical mucus" - czyli śluz szyjkowy o konsystencji białka jaja) to potrzebujesz więcej czasu by dieta i suplementy zrobiły swoje? Dla Ciebie (i ze względu na Twoje pH i ze względu na plemniki M) najlepsza jest metoda O+12 tylko faktycznie trudno jest wycelować jeśli nie odczuwa się momentu owulacji albo nie zna dokładnie zmian swojego ciała (szyjki i śluzu) w poszczególnych etapach cyklu.

reklama
Nullka, Tamara podkreśla, że powinno się badać pH śluzu szyjkowego gdyż pH śluzu na ściankach pochwy jest dużo niższe a przy planowaniu płci znaczenie ma pH śluzu szyjkowego (jakaś dziewczyna np. pisze, że śluz ze ścianek ma u niej pH 4-5 a szyjkowy 6). Zaleca pobrać na palec śluz szyjkowy i przyłożyć go do paska pH lub miernika cyfrowego ...tylko co zrobić jak ktoś ma taką posuchę jaką ja miałam, ja tam bym nic nie nabrała :-D

Do góry