reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

reklama
kate18 - czytałam jak dziewczyny na innym forum opisywały że po oleju rycynowym dzieci oddają smółkę więc to nie jest dobre - przez to zielone wody płodowe .. mi koleżanka doradziła herbatę z liści malin ale z liści oraz wiesiołka i ananasa całego dziennie wcinać - przynajmniej nic nie zaszkodziło. Miałam termin na 14 lutego a urodziłam 12 lutego
Piranha -
ale Twoja wiedza mnie zadziwia - ale mi imponujesz :)
możesz mi napisać jak się robi irygacje z cytryny albo limonki i kiedy ??
acha - i chciałam jeszcze zapytać w jakich godzinach najlepiej jest robić testy owulacyjne ??

Czarodziejko, prawdziwy Skarb taki mężuś! :-)

Truskafffko
, tutaj Pliki użytkownika Araguaia - Chomikuj.pl umieściłam na chwilę plik PDF z tą książką kucharską (in-gender padło chwilowo i nie mam jak podać bezpośredniego linka) - daj znać czy da się go pobrać.

Gal, według mnie jesteś tuż przed owulacją - w pełni dojrzały pęcherzyk ma około 21–22 mm średnicy (przyrasta on około 2 mm na dobę), kiedy osiągnie taką wielkość to powinien pęknąć uwalniając komórkę jajową. Strasznie dziwne, że ten zielony test nic nie pokazuje, chyba naprawdę trafiła Ci się jakaś felerna partia :-( Ja kupowałam moje testy od Allegrowiczki VITAL_MARKET_PL - kupiłam 2 razy komplety po 50 sztuk i ani jeden nie trafił mi się wadliwy, w każdym cyklu idealnie wykrywały mi owulkę.

Ostatnia edycja:
dobranoc czarodziejko - kolorowych snów :)
Piranha - a kim jest Tamara ?? i jeszcze chciałam się zapytać czy Twój synuś już zasnął ??
mój wczoraj i dziś ma kłopoty z zasypianiem ...

i ja lece nadrabiac zaległości w czytaniu - chyba sobie wezmę jakąś kartkę i zacznę zapisywać info o każdej z was ACTA - he he bo nie mogę wciąż zakumać która co
wybaczcie mi to proszę - to przez ciągłe moje niedospanie ...:baffled:

Gal ja mogę Ci powiedzieć co uważam na temat testów owu na załączonym zdjęciu. Otóż wydaje mi się że rzeczywiście trafiły Ci się felerne testy z allegro a ten z apteki mówi że owu jest tuż tuż. Zresztą na Usg pecherzyk 20mm więc ładny i pewnie przygotowuje się do pęknięcia. Z tego co pamiętam pisałaś że apteczny już wczoraj pokazał Ci pozytyw więc obstawiam owu w nocy lub jutro :)
Ale jestem ciekawa Twojej tempki jutro rano :)

bettsie, strasznie miłe to co piszesz, nie czuję się jakobym miała dużą wiedzę ale zawsze to miłe usłyszeć coś takiego :-) ...będzie mi się lepiej spało po takich miłych komplementach :-D (a ze spaniem mam ostatnio straszne problemy ;-)). A teraz o irygacji:

Do wody destylowanej należy dodawać tyle soku z limonki by pH roztworu wyniosło 2 (babydust z forum in-gender robiła roztwór z 16 ml wody destylowanej i 4 ml soku z limonki). Roztwór musi postać minimum 10 minut. Zaleca zrobić irygację godzinę przed staraniami jeśli pH jest wyższe jak 4-4,5 i występuje śluz płodny. Należy ją zrobić irygatorem albo strzykawką (należy je powoli i delikatnie opróżniać z roztworu), najlepiej w pozycji leżącej by uzyskać najlepszy efekt. Przed staraniami można robić irygację np. ze strzykawki 12 ml, należy wymyć śluz płodny. Pół godziny po staraniach należy już robić irygacje tylko z 1-3 ml roztworu. Nie trzeba robić irygacji przed staraniami jeśli pH jest poniżej 4,5 i nie ma śluzu o cechach płodnego.

Co do testów owulacyjnych to najlepiej robić je wieczorem (odradza się robienie ich rano) - mi najlepiej wychodziły w okolicach godziny 22. Kiedy ktoś chce jednak wychwycić dokładnie moment pozytywnego testu (gdyż np. przygotowuje się do metody O+12 :-)) to oczywiście trzeba robić testy kilka razy dziennie, np. co 4 godziny.

Krzysiu na szczęście już śpi tak gdzieś od godziny - nawet dość wcześnie jak na siebie zasnął :-) Krzysiu w wieku Szymonka to miał koszmarne problemy z zasypianiem, teraz to jest błogi raj w porównaniu z tym co było kilka miesięcy temu. Tamara to spec od planowania płci (m.in. na forum in-gender i innych forach), zgłębiła chyba wszystkie tajniki tej wiedzy, sama prowadziła najróżniejsze badania w tym temacie, napisała różne opracowania, zaplanowała płeć własnego dziecka i pomaga teraz w spełnieniu marzeń innym kobietom ...to co ja Wam piszę to chyba mały ułamek jej wiedzy :-)

Ostatnia edycja:
Dzięki Piranha i nullka. Najlepsze z tym testem z allegro jest to, że dzisiaj w dzień była druga kreska blada, a teraz już jej nie ma, a wczoraj w dzień była prawie taka sam jak testowa.

Piranha- a czy możesz jeszcze powiedzieć, co sadzisz o grubosci endmetrium. A myślałam, ze może jutro rano z M jeszcze zadziałamy, a tu chyba nie bardzo prawda? A jak jutro byłby skok tempki, to działać, czy się wstrzymać, bo inaczej znowu cykl stracony, bo działaliśmy 12dc w południe.

Gal ja starając się o córkę już jutro rano bym sobie odpuściła bo jeśli owu byłaby w nocy lub jutro po południu nawet to wstrzelisz się tak jak ja z moim synkiem drugim. Rano był sex a po południu miałam owu , bo ból odczuwam silny.
A mierzyłaś ph?
Ja nawet jakbym miała ph tak jak teraz 4,0-4,4 to tak blisko owu chyba bym nie zaryzykowała

reklama
Gal, straszny pech z tymi wadliwymi testami, a swoje testy też kupowałaś od Allegrowiczki VITAL_MARKET_PL? Ja kupiłam od niej 2 razy komplety po 50 sztuk i ani jeden nie trafił mi się wadliwy, w każdym cyklu idealnie wykrywały mi owulkę. Co do endometrium to jest bardzo ładne, w okolicy owulacji najbardziej optymalny wynik to 10 mm (różne źródła podają rożne normy, np. że dolna granica to 6-8 mm). Ja bym postarała się w momencie kiedy śluz zmieni się na lepki a szyjka zacznie twardnieć ...tylko, że to tak łatwo się mówi :-D A przed staraniami wygoniłabym jeszcze M pod gorący prysznic (albo jeszcze lepiej do wanny z gorącą wodą) by osłabić męskie plemniki ;-) Ale ja mając niskie pH i kiepski śluz to w przeciwieństwie do nullki zaryzykowałabym nawet kilka godzin przed owulacją ...no bo skoro męskie plemniki są tak samo szybkie (a czemu mają być szybsze skoro żeńskie mają tylko o 1% szerszą główkę, Shettles uważał, że żeńskie są wolniejsze gdyż są dużo większe ale pomylił się ...a to tak jakby twierdzić, że ktoś kto ma o 1% dłuższe nogi to na pewno szybciej biega ;-) ....no i niskie pH unieruchamia męskie plemniki oraz powoduje dodatnie naładowanie komórki jajowej) to czego tu się bać ...a im bliżej owulki tym krócej musimy pilnować pH ;-) No ale ja tak sobie tu gadam a Ty mnie w tej kwestii w ogóle nie słuchaj :-D - lepiej zastosować albo 2-3 dni odstępu (trudniejsze w realizacji gdy ktoś ma wysokie pH ...albo gdy M ma słabe plemniki) albo klasyczną metodę O+12 - wstrzemięźliwość przez minimum 7 dni a potem jeden stosunek (najlepiej po gorącej kąpieli M) w okolicy O+12 i pilnowanie niskiego pH do skoku tempki.

Ostatnia edycja:
Do góry