reklama

Dieta Bezglutenowa

Temat na forum 'Kuchnia alergika' rozpoczęty przez mamaEmilki2005, 1 Wrzesień 2006.

  1. mamaEmilki2005

    mamaEmilki2005 Justyna,potrójna mama...

    Mamusie i Tatusiowie może znacie przepisy na bezglutenowe ciasteczka, bułeczki, chlebek? Będę wdzięczna za wszelkie przepisy i ewentualne namiary gdzie mogę ich szukać. A kiedy Wasze maluchy zaczęły dostawać jedzonko zawierające gluten?
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 16 Lipiec 2010
  2. iwonka2006

    iwonka2006 Szczesliwa mamusia!

    Przepisow nie stety nie znam zadnych a gluten moje dziecko w sumie tak na codzien to dostaje codziennie od 10 miesiaca w postaci chlebka czy bulki i ciasteczka Miskopty tez zajadala ale ze sie czasami krztusila daje jej zwykle biszkopty i jak na razie nic sie nie dzieje na szczescie.
     
  3. reklama
  4. Goga

    Goga Fan(ka)

    U mojego synka lekarze stwierdzili chwilową (mam nadzieję) nietolerancję glutenu. Od dwóch miesięcy jest na diecie. Początkowo byłam przerażona, bo trudno początkowo znaleźć stuprocentowo bezglutenowe przepisy - teraz trochę ich mam i mam też różne pomysły, więc chętnie się nimi podzielę :)
    W sklepach bądź w internecie można kupić nie tylko mąkę bezglutenową, ale też gotowe makarony, ciastka, pieczywo.
     
  5. Goga

    Goga Fan(ka)

    Podstawa obiadu - ziemniaki i ryż. Jedzone na okrągło mogą się znudzić. Polecam kluseczki. Ugotowane ziemniaki ugnieść lub przekręcić przez maszynkę, dodać jajko i tyle mąki ziemniaczanej co 1/4 ziemniaków (jak za rzadkie, dosypać trochę mąki). Formować kulki, lekko spłaszczyć i zrobić lekkie wgłębienie w środku (nie przebijać dziury na wylot [​IMG]). Wrzucać na gotującą wodę. Dobre z jakimś sosem i mięskiem.
     
  6. Goga

    Goga Fan(ka)

    Placuszki meksykańskie Żużaczka
    mąka kukurydziana, jajko, kukurydza z puszki, sól, odrobina papryki - wymieszać ciasto (musi być dość gęste), smażyć na patelni. Kiedyś zrobiłam też z dodatkiem ugotowanych poduszonych ziemniaków. W wersji dla starszych doskonałe z pokrojoną w kostkę czerwoną papryką i przyprawione dodatkowo pieprzem.
     
  7. *Kreseczka*

    *Kreseczka* Mamusia synusia

    Ten przepis dostałam na innym forum

    ciasteczka ryżowe
    :
    1 paczka kleiku ryżowego (200 gr - nie wiem czy jeszcze są takie, czy wszystkie już mają 180) - może byc też kaszka ryżowa (Nestle ma taka 200gr)
    250 gr margaryny bezmlecznej (ja używam Ramy Oliwio)
    0,5 szklanki cukru (z tym cukrem to sobie spróbuj masę i ewentualnie daj więcej, bo ja lubie niesłodkie słodycze, więc dla innych może być za mało) - ja używam cukru trzcinowego Demerara
    cukier waniliowy (jeśli możesz, ja robiłam bez i też były smaczne)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli możesz, ja nie mogłam i nie dawałam)

    Wyrób to ręką albo łyżką, strasznie się klei i masa jest mało przyjemna w klejeniu, ale to nic, nie przejmuj sie tym. Uformuj niewielkie kuleczki, ułóż raczej rzadko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku tak z 15-20 min (aż sie lekko! zezłocą). Na ciepło takie sobie, ale na zimno pyszne. Jeśli możesz jeść jakiś dżem, to zrób w tych kulkach wgłębienia i połóż po trochu przed pieczeniem.

    Ciastaka pychota - sprawdzałam - jak się jedne kończą robię sobie następną partię
     
  8. *Kreseczka*

    *Kreseczka* Mamusia synusia

    Mam jeszcze jeden przepis, ale nie probowałam go, bo są w nim jajka (zabronione dla nas)

    Perskie ciasteczka z kardamonem
    Wychodzi ok. 25 ciasteczek
    100 g miękkiego masła (można zastąpić margaryną)
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 małe żółtko
    1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
    1 szklanka mąki ryżowej
    szczypta soli

    Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtko i kardamon, następnie po trochu dodawać mąkę i sól.
    Wyrobić ręcznie na oprószonej mąką stolnicy.
    Schłodzić.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nabierać ciasto, formować z niego kulki, które lekko spłaszczyć. Układać zostawiając odstępy.
    Widelcem nacisnąć wierzch ciasteczek tak, by powstał wzorek.
    Piec 15 - 18 minut, aż będą złociste od spodu w temp. 180 stopni.
    Po upieczeniu pozwolić im ostygnąć. Na początku sa miękkie, a kiedy ostygną, będą kruche.
    Podobno można dodać do nich rodzynek, jakiś płatków, orzechów.
     
  9. Lucyann

    Lucyann Mama listopad 2006, 2008

    Dziewczyny fajne macie te przepisy ale sa cale ksiazki kucharskie w ksiegarnaich w sklepach ze zrowa zywnoscia z przepisami na bezglutenowa bez jajek bezmleka ja teraz jetsem na takiej diecie bo moje malenstwo ma uczulenie na wszytko i boje sie mu co kolwiek podac...!!! ale ciasteczka z kleiku ryzowego wyprubuje teraz wlasnie wyrasta ciasto na "pizze" maka bezglutenowa 0,5kg 0,1l oliwy 0,25l wody 20gram drozdzy i albo na slodko i wtedy 4lyzki cukru i robire z tego buleczki z dzemem w srodku albo pol lyzeczki soli i robimy pizze... smaczego a jeszcze
    ciasto marchewkowe
    2szklanki stratej marchewki ja czasem wykozystuje miazsz od robienia soku
    1,25 szklanki maki kukurydzianej
    1szklanka cukru
    1szklanka oliwy
    2lyzeczki cynamonu
    1lyzeczka proszku do pieczenia
    1lyzeczka galki muszkatulowej
    1/2 szkalnki rodzynek dla urozmajcenia mozna bez albo spotkalam sie z owocami kandyzowanymi moga byc tez wkrojone czastki banana... tu dowolnosc ciasto nie jest ladne ale slodkie i smaczne chyba rowniez nie takie niezdrowe
    milego kuchcenia
     
  10. reklama
  11. *Kreseczka*

    *Kreseczka* Mamusia synusia

    Lucyann a mozesz polecic mi jakas dobra ksiazke? Korzystasz z jakiejs?
     
  12. omcia

    omcia Fanka BB :)

    cześć, mój synek tez jest na diecie bezglutenowej i na początku byłam przerażona, teraz po ponad półrocznej wprawce, uważam, że dieta bezglutenowa nie jest straszna. Bartek je wszystko to co reszta rodziny, po prostu w zwykłych przepisach zmieniam mąkę na tę bezglutenową i piekę, smażę, gotuję.... jest pysznie. Znalazłam tez świetny sklep internetowy, gdzie kupuje rewelacyjne makarony i słodkie bułeczki dla Bartka. Fakt nie są może najtańsze, ale przepyszne. Ta stronka jeśli jej jeszcze nie odkryłyście to Bezgluten -
    mają szereg makaronów, mąk, słodkich pychotek, a nawet gotowe spody do pizzy.
    Teraz szykuję się do drugich urodzin i wiem, że będzie tort malinowo-cytrynowy (budyń z mąki qqrydzianej) i inne smakołyki. Wiem, że na diecie też można być smakoszem. Pozdrawiam
     

Poleć forum