reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Edukacja w UK

Hej dziewczyny właśnie całkiem przypadkiem znalazłam ten watek i bardzo mnie zainteresował bo mój synek od stycznia idzie do przedszkola na 2,5godziny 5 dni w tygodniu i jestem trochę przerażona nie mam pojęcia jak sobie biedak porodzi:sorry:.

reklama
Kasia8118- Nie martw sie napewno sobie poradzi w zeszlym roku moja corcia chodzila do przedszkola nie miala nigdy wczesnie stycznosci z j. angielskim i swietnie sobie poradzila tez strasznie sie balam ale wszystko poszlo gladko wczesniej ja przygotowywalam do tego ze bedzie chodzic do przedszkola wytlumaczylam jej ze dzieci nie beda jej rozumialy ani ona ich i to pomoglo napewno u Was bedzie tak samo opowiadaj mu co tam bedzie itd trzymam kciuki za WAs:tak:

Vanilka - witaj i nie przepraszaj, oczywiscie ze robisz to dla jego dobra moja corcia teraz chodzi do szkoly i bardzo sie ciesze ze wczesniej chodzila do przedszkola bo zapoznala sie z dziesmi i oczywiscie z jezykiem i teraz bardzo lubi chodzic do szkoly a wiem ze gdyby nie chodzila do przedszkola to teraz by bylo bardzo ciezko. Pozdrawiam

Hejka:-):-)Ja dzis moja corcie poscilam do przeczkola pierwszy raz:tak::tak::tak:troche sie o nia balam ale bylam przy niej a jak sie bawila to chowalam sie i czekalam czy mnie zawola ale bez takich sie obylo:-):-):-)mysle ze w poniedzialek smialo moge ja zostawic:tak::tak:ona tez nie zna jezyka ale jak opiekunka powiedziala ze ma usiasc do stolika to to zrobila i juz dzis nauczyla sie jak nazywa sie mleko ,jablko i marchew wiec jak przyszlismy do domu to ona powiedziala mi ze chce mleko po angielsku,i teraz na kolacje tak samo :tak::tak::tak:tez mialam duzo obaw o nia jak ona sobie poradzi w zrozumieniu opiekunek i dzieci,ale po dzisiejszym dniu moje obawy sie rozwialy:-);-):tak::-Dpozdrawiam wszystkie mamy

Hej :-)

olinda - Ja tez nie wyobrazalam sobie zeby moj syn nie chodzil do przedszkola przed pujsciem do szkoly tutaj .Bez kontaktu z jezykiem,dziecmi .
I ciesze sie bardzo ,ze poszedl :happy:
Mam nadzieje,ze przez ten pobyt w przedszkolu zalapie angielskii w szkole juz bedzie pewniejszy .Chociaz opiekunka mowila,ze czesto mowi slowka angielskie no i ja go duzo ucze ;-)Teraz jestesmy na etapie nauki "happy birthday " hehe bo ostatnio spiewali na urodziny dziecku a moj Gabi siedzial w obieciach opiekunki i patrzyl co oni spiewaja .Wiec naucze go bo zaraz nowy rok i czesto beda spiewali komus na urodzinki :-)

alexnow - Trzymam kciuki za coreczke :-):-)

kasia8118 -Kazda z nas na poczatku ma te obawy jak dziecko sobie poradzi :/
Ale uwierz ,ze poradzi sobie i Ty tez :-)

Kurde ale pogoda sie porobila ,zimnica juz :/

Hejka:-)
My bylismy wczoraj na zajeciach, niestety cieżko nam idzie,rozstania nie należa do przyjemnych, Alex strasznie płacze, staram sie skracac by szło szybciutko buziak i wychodze z usmiehem, ale nie działa. Pani mówiła ze poźniej jest lepiej uspokaja sie, tylko ciagle pyta o mnie.. Co do języka, to tez sie obawiałam, ale u nas mały oglada bajki po angielsku i duuuuzo umie wlasnie z tv, do tego siostra go troszke uczy i w sumie w przedszkolu byłam w szoku ale wszytsko rozumiał:tak: i nawet jak zaczał plakac za mna to po angielsku pytal i wołał mnie..:zawstydzona/y: Smutne takie rozstania, matce serce pęka, ale mam nadzieje ze mu przejdzie niedługo i wyjdzie mu to na dobre;-)

Cześć dziewczyny
Nie długo wyjeżdżam z moja córka do Londynu. Podpowiedzcie jak to jest dokładnie z przedszkolem państwowym od 3 roku życia. Córka skończy 3 lata za tydzień czyli w październiku. Czy musi czekać aż do września 2010 czy może tez zostać przyjęta do przedszkola wcześniej? Czy jest jakiś semestr od stycznia? i czy wtedy chodziła by do przedszkola 1,5 roku a dopiero potem do reception? Mam nadzieję że nie namieszałam. Dzięki z góry za pomoc.

Julita_z Witaj :-)
Wydaje mi sie ,ze mozecie byc na liscie oczekujacych .Pamietam jak planowalam w zeszlym roku synka dac do przedszkola nakilka h to wlasnie bylismy na liscie oczekujacych .
Chociaz moje miasto nie jest tak duze jak londyn i napewno wiecej tam macie przedszkoli ,szkol ...wiec moze i uda sie orazu znalezc wolne miejsce .powodzenia zycze :-)

Mój synek będzie miał teraz przerwę w szkole angielskiej jedziemy do Pl na ok 1,5-2 miesiące. Nie robili żadnych problemów, w Polsce już jest zapisany do szkoły. Ciekwe jak tam się odnajdzie i czy będzie chciał tu wracać heheh

Drogie mamy jakie macie wrazenia zwiazne z przedszkolami w uk?wiem ze koszt to okolo 140 £ tygodniowo.Czy jest mozliwosc otrzymania jakiegos benefitu ktory zmniejsza te koszty?moj maz pracuje ja od nastoengo roku planuje isc do szkoly i planujemy poslac naszego maluszka do przedszkola , lecz 140£ to dosc spora suma..

reklama
Witam,
ja takze chcialabym sie cos wiecej dowiedziec na ten temat. Juz od stycznia wracam do pracy na full time i dziecko idzie do przedszkola. Miesieczny koszt przedszkola jest duzy. Czy jest jakis sposob na pokrycie chociaz czesci kosztow przedszkola przez panstwo???

Do góry