Przypomniałam sobie nazwe choroby, którą podejrzewa dr. Poczytałam sobie dziś o niej i..zmroziło mnie.
To nie poliglobulinemia a poliglobulia.
Przykłady chorób wynikających z nadkrwistości:
- czerwienica prawdziwa - (...)
- poliglobulie - m. in. choroba wysokościowa - czyli nadkrwistości wtórne to grupa stanów chorobowych występujących jako zjawisko wyrównawcze w przewlekłym niedoborze tlenu w organizmie, których wspólną cechą jest zwiększenie ponad normę liczby krwinek czerwonych i hemoglobiny. Stan ten powodują głównie choroby ograniczające wymianę gazową, a przede wszystkim pobieranie tlenu przez krwinki czerwone - np.: przewlekłe choroby płuc, siniczne wrodzone wady serca, niektóre nowotwory i choroby nerek. POLIGLOBULIA może tez wystąpić u osób przebywających przez dłuższy czas na dużych wysokościach – np. w górach Kaukazu, w Himalajach, w Andach, itd.- gdyż pojawia się tam ogólnoustrojowe niedotlenienie organizmu na skutek zmniejszenia ciśnienia tlenu w powietrzu atmosferycznym. Objawy są podobne do opisanych przy czerwienicy prawdziwej. Zwykle jednak szybciej dochodzi tu do niewydolności prawokomorowej serca, problemy z oddychaniem i krążeniem płucnym, a tym samym rozwój tzw.: zespołu płucno-sercowego, którego ostre, nieleczone stany prowadzą do śmierci.W środę robimy małemu 3 z rzędu badanie krwi. cały czas mam nadzieję, że to wszystko to jest jakiś stan przejściowy a nie wynik jego problemów oddechowych. Tak wiec oby do srody.