Na zapisanie dzieciaczka jest 14 dni od dnia narodzin.
Do usc w określone dni tygodnia dostarczane są ze szpitala zgłoszenia o urodzeniu dzieci i na tej podstawie rodzice później rejestrują swoje pociechy. Zgłoszenia te jednak każdy szpital wysyła rzecz jasna do urzędu w swoim rejonie.
Jeżeli kobieta (tak jak np. ja

urodzi maluszka w szpitalu w innym mieście niż to, w ktorym jest zameldowana i zamieszkuje, to może poprosić w szpitalu o wydanie jej bezpośrednio wyżej wspomnianego
zgłoszenia o urodzeniu dziecka i wówczas w terminie owych 14 dni musi je zawieźć do "swojego" urzędu stanu cywilnego i tam zapisać maluszka.
Takiej informacji udzieliła mi pani z mojego urzędu, jak dla mnie całkiem logiczne i warto wiedzieć o tym przed porodem, bo później, gdy juz zgłoszenie zostanie wysłane papierkologii jest więcej i na pewno bardziej skomplikowanej.
Odnośnie PESELU - nowonarodzonym dzieciom jest on nadawany "z urzędu" czyli nie wymaga składania żadnego wniosku. Po zarejestrowaniu malucha w usc oni tam sobie wewnętrznie przesyłaja informację o "nowym obywatelu" i jedyne o czym trzeba pamiętać, to żeby po około 30 dniach zgłosić sie po odbiór tego numerku (decyzji) w referacie spraw administracyjno-obywatelskich w urzędzie miejskim.