reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Gotujące czerwcówki

reklama
Czekoladowe muffiny

Składniki na 24 sztuki:
3/4 kostki masła;
3 szkl. mąki;
3 jajka;
szklanka (250 ml) maślanki;
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
1/2 łyżeczki sody;
150 - 200 dag cukru;
2 tabliczki gorzkiej bądź mlecznej czekolady (jedna z nich będzie potrzebna do ozdabiania muffinek),
3 łyżki ciemnego kakao,
foremki oraz papilotki do muffinów.

Wykonanie:

1. Jajka wbij do wysokiego naczynia, dodaj cukier i miksuj razem aż do uzyskania jednolitej jasnej masy.

2. Na parze roztop masło, pół tabliczki czekolady i dodaj go jajecznej masy. Delikatnie wymieszaj.

3. Dodaj maślankę i dokładnie wymieszaj ciasto.

4. Mąkę zmieszaj z resztą sypkich składników (proszek do pieczenia, kakao). Pokrusz pozostałą połówkę czekolady na drobne kawałki. Delikatnie ale szybko połącz ze sobą płynne i sypkie składniki ciasta. Nie mieszaj zbyt długo, bo ciasto nie urośnie.

5. Do foremek włóż papierowe osłonki do babeczek i napełnij każdy z otworów foremki mniej więcej do 3/4. Wstaw do rozgrzanego do ok. 180 st.C piekarnika i zapiekaj około 20 minut.

6. Gotowe babeczki wyjmij z foremek i odstaw do wystygnięcia. W rondelku roztop drugą tabliczkę czekolady i powstałą polewą ozdabiaj wierzchy babeczek.


Muffiny z orzechami i czekoladą

Muffiny z Czekolad� i Orzechami
 
Dziewczyny polecam ten przepis na ciasto do pierogów lub uszek

Wielkie Żarcie - Przepis - Ciasto napierogi jedyne najwspanialsze

moim skromnym zdanie jest super, szybki no i się nie klei :-D

ja mam jeszcze łatwiejsze,i wychodzi super, pierogów wychodzi ok 50 a dziś robiłam uszka na wigilie i wyszło mi ok 100szt.
do miski wsypać
-3 szklanki maki
-pół łyżki soli
-łyzka miękkiego masła
-zalać szklanką wrzątku
wymieszać łyżką drewnianą i jak trochę ostygnie dokończyc wyrabianie ręką. Chwila moment i ciasto gotowe, jest bardzo mięciutkie i elastyczne i przede wszystkim nie klei się do rąk ani stolnicy.
polecam kazdemu
 
reklama
a co wkladacie w uszka? ;-)

ja dostałam od mamy suszone prawdziwki więc gotowałam je przez godzine, z wywaru zrobiłam zupkę a do grzybów usmażyłam na maśle 2 cebule i przepuściłam grzyby i cebule przez maszynkę a na koniec dałam trochę bułki tartej zeby przeszło wszystko i farsz zrobił się trochę gęściejszy, posoliłam i popieprzyl am i gotowe;) a zupka wyszła przepyszna z łazankami:rolleyes:
 
Do góry