reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Gotujące czerwcówki

reklama
wiesz mysle ze mozesz sprobowac, chyba nawet moja kolezanka zrobila zamiast masla z olejem i w formie do muffinek i wyszlo super :) ciasto robi sie blyskawicznie i rzeczywiscie dobre jest jak maluch ma skaze

Koriandier fajny ten piernik a jaki to ten przeciez jabłkowy???chodzi o takie jabłka prażone??
 
Koriandier fajny ten piernik a jaki to ten przeciez jabłkowy???chodzi o takie jabłka prażone??
tak tylko zeby byl mus bez kawalkow jablka, taki gladziutki. jak robisz sama to nie musisz dodawac cukru bo jest miod i cukier w ciescie

Lena te pierniczki na choinke co wstawilas musza lezakowac? czy mozna np tydzien przed Wigilia zrobic i beda dobre? :)
 
Ostatnia edycja:
tak tylko zeby byl mus bez kawalkow jablka, taki gladziutki. jak robisz sama to nie musisz dodawac cukru bo jest miod i cukier w ciescie

Lena te pierniczki na choinke co wstawilas musza lezakowac? czy mozna np tydzien przed Wigilia zrobic i beda dobre? :)
Tydzień może nie ale tak z 3 max:)w sumie u mnie nawet 3 dni nie wytrzymuja;)A gdzie kupić taki mus??
 
Tydzień może nie ale tak z 3 max:)w sumie u mnie nawet 3 dni nie wytrzymuja;)A gdzie kupić taki mus??
chyba w kazdym spozywczym przecier z jablek/ mus jablkowy sprzedaja
czasami w takich duzych slojach :)

np taki
654228eb938dcce9f64718f1280ea92b.jpg
 
5-piętrowiec

Składniki
Ciasto orzechowe:
1/2 szk. mąki pszennej; 1/2 szk. zmielonych orzechów; 1/2 szk. cukru; 4 jaja; 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto półkruche:
20 dag mąki; 10 dag margaryny; 2 łyżeczki cukru pudru; 2 żółtka; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1-2 łyżki śmietany

Masa makowa:
30 dag sparzonego i 3-krotnie zmielonego maku; 3 jaja; 10 dag cukru; aromat migdałowy; bakalie- ilość i rodzaj według uznania

Masa serowa:
50 dag półtłustego twarogu; 5 jajek; 15 dag cukru; 10 dag masła; 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia; aromat pomarańczowy; bakalie

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek; 1/2 szk. cukru; 1 galaretka

Polewa kakaowa

Ciasto orzechowe: białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem, orzechy i wymieszać. Piec w temp. 180'C przez 30 minut.

Ciasto półkruche: mąkę i proszek do pieczenia przesiać, posiekać z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Dodać śmietanę, szybko wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na czas wykonania pozostałej części ciasta.

Masa makowa: jajka dokładnie ubić z cukrem oraz aromatem, dodać mak. Na końcu wmieszać bakalie.

Masa serowa: żółtka utrzeć z cukrem, tłuszczem oraz aromatem. Dodać zmielony twaróg, proszek oraz mąkę. Wmieszać bakalie. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą.

Formę wyłożyć pergaminem. Ciasto półkruche rozwałkować i przenieść na blachę. Równomiernie rozłożyć na nim masę makową, a na niej masę serową. Piec w temp. 160-180'C około 50 minut. Ostudzić.

Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dusić z cukrem do miękkości. Na koniec dodać galaretkę (proszek), dokładnie wymieszać. Gorącą masę wyłożyć placek makowo-serowy, przykryć ciastem orzechowym. Oblać polewą.



ciasto.jpg
 
Lenaaaa normalnie podziwiam cie za te wypieki :) ja potrafię z ciasta zrobić tylko tartę z gruszkami i cytrynową :-D ale kruche ciasto jest najprostsze w robocie więc to żaden wyczyn :-) za biszkopty się nawet nie biore bo dla mnie to wyższa szkoła jazdy :p (za to gotować uwielbiam ;-) )
 
reklama
Do góry