reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Gotujące czerwcówki



BRZOSKWINIOWA FANTAZJA!

Biszkopt:

3 jajka

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka octu




Masa brzoskwiniowa

0,75 l śmietany 30% ja akurat używam Łaciatej bądź Łowickiej
2 galaretki morelowe (albo brzoskwiniowe) rozpuszczone w 1 szklance wody

1 słoik gęstej konfitury brzoskwiniowej z kawałkami owoców (około 400 ml)

3 łyżki cukru pudru




Dodatkowo:

brzoskwinie – 6 sztuk (albo 1 puszka)

2 galaretki brzoskwiniowe


Mąką przesiać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Żółtka wymieszać w osobnej miseczce z proszkiem do pieczenia i octem (mieszanka zacznie pracować). Dodać do ubitych białek, dobrze wymieszać, a na koniec dodać mąkę.
Blaszkę posmarować tłuszczem tylko na dole, żeby biszkopt nie odlepiał się od brzegów i nie opadał do środka.
Piec około 20-25 minut w 160 *
2 galaretki morelowe rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Konfiturę przełożyć do miski i wlać do niej rozpuszczone galaretki. Dobrze wymieszać. Śmietanę ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. A na koniec do śmietany porcjami dodać konfiturę z galaretką i dobrze wymieszać.
Masę przelać na ostygnięty biszkopt i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godziną, aby masa się ścięła.
Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Mogą być z puszki ale trzeba dobrze odcedzić:)
Ułożyć je na masie brzoskwiniowej.
2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 500 ml wody.
Gdy ostygnie i zacznie gęstnieć wlać na brzoskwinie i blaszkę wstawić ponownie do lodówki na jakieś 2 godziny

 
reklama
SAŁATKA CHRZANOWA
images


kilka łyżeczek chrzanu jezeli ktos woli ostra to dac wiecej
kawałek twardego, żółtego sera ok 20 dag
puszka kukurydzy
6 jajek ugotowanych na twardo
łyżka majonezu
zielona pietruszka

Przyrządzenie:
- ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach
- jaja ugotowane na twardo kroimy w kosteczkę
dodajemy puszkę kukurydzy tylko dobrze odsączyć

Wszystko razem mieszamy dodajemy majonez wedle uznania;)

Mozemy dodac drobno posiekana zielona pietruszkę , ale ja bardzo nie lubie;(
 
Mój piernik czeka już na święta :-)

PIERNIK STAROPOLSKI

0,5 L miodu
2 niepełne szklanki cukru
kostka margaryny (250g)
1 kg + 1 szklanka mąki tortowej
3 jajka
3 łyżeczki sody
1/2 szklanki mleka
szczypta soli

2 lub 3 opakowania przypraw do piernika

bakalie

Miód + cukier + margaryna - ogrzewamy w garnku do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostudzenia. Potem dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawami, szczyptę soli, jajka, sodę wymieszaną w mleku. Wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy bakalie.
Takie ciasto powinno stać 3 tygodnie (do 4) w chłodnym miejscu - w piwnicy, komórce itp., raczej nie w lodówce. (W szklanym, emaliowanym, lub kamionkowym naczyniu, przykryte folią i ściereczką)
Po 3 tygodniach - upiec - 40 - 45 minut w 160- 180 C.
Upieczone ciasto powinno także poleżeć - 7-10 dni - aby zmiękło. (zawinąć w ściereczkę)

Można go przełożyć powidłami, masą orzechową, a na wierzch - lukier, lub polewa czekoladowa. Co kto lubi ;)


Ze strony Wielkie Żarcie
 
Na weekned coś za mną chodziło mam na myśli sałatka i zrobiłam taki misz masz:):-)

Sałatka Leny:)

-5 jajek ugotowanych
-słoik marynowanych pieczarek
-por (zielona końcówka)
-puszka groszku
-1 winne jabłko zetrzeć na grubych oczkach
-słoik selera
-1 ugotowana duza marchewka
-odrobina kwasku
Wszystkie składniki pokroic w kostke oprócz pora:)Por pokroić w talarki posolić i odstawić na 15 min. Dodać resztę składników, przyprawić pieprzem, kwaskiem i majonezem:)
 
Dziewczyny potrzebuje przepis na ciasto. Obiecałam teściowej przynieść na Wigilię, więc musi być sprawdzone i przepyszne :-) :-) Same rozumiecie :-)
 
reklama
Dziewczyny, generalnie jestem lewa w wypiekach, ale się zaparłam, ze zrobie sernik na rodzinny obiad za tydzien :) Znalazłam ten przepis:
Sernik nowojorski (New York Style Cheesecake) i bede próbować go nie zepsuć. A ponieważ to będzie mój pierwszy sernik w życiu, więc mam pytanie do bardziej wprawionych w boju - jaki ser jest najlepszy na sernik? Wiem, że są takie gotowe sery, ale której firmy jest najsmaczniejszy?
 
Do góry