reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Gotujące czerwcówki

reklama
Dziewczyny obiecałam któreś przeis na pierniczki oto on:

PIERNICZKI

Składniki:

1kg mąki, 1 margaryna, 1 łyżka smalcu, 0,5 szklanki oleju, 6 jajek (3całe + 3 żółtka), 1 szklanka miodu, 1 szklanka cukru, 0,5 szklanki śmieatny 18%, 2 łyżeczki amoniaku, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 duża lub 2 małe przyprawy do pierników, 0.5 szklanki wody

Wykonanie:

- Połowę cukru zrumienić w rondelku na kolor brunatny, dodać 0,5 szklanki wody (wlewać powoli żeby się nie poparzyć) i zagotować. Ostudzić, dodać 1 szklankę miodu i wymieszać.
- Margarynę ze smalcem rozpuścić i ostudzić
- Jajka utrzeć z resztą cukru
- Do dużej misce lub garnku wymieszać mąkę, sodę, amoniak i przyprawy
- Do miski z mąką wlać karmel z miodem, olej, margarynę, utartę jajka i śmietanę, wszystko dokłądnie wymieszać drewnianą łyżką a następnie ręką. Na początku ciasto będzie bardzo żadkie ale po chwili zgęstnieje.
- Ciasto krótko wyrabiać, kiedy będzie odstawać od naczynia podsypać mąką i wstawić do lodówki do dnia następnego
- Drugiego dnia ciasto rozwałkować,wykrawać ciastka i upiec

Można je udekorować lukrem, orzechami lub czym tam lubimy.

Pierniczki są dobre zaraz po wystudzeniu, nie muszą długo leżeć, ale wiadomo piernik jak piernik z każdym dniem lepszy :-)

Dziewczyny :) przeleciałam tak tylko i nie znalazłam przepisu na sernik. Macie jakiś sprawdzony? Bo musze coś na święta upiec ;)

edit. jaaaaaaka ja jestem ślepa !! Na pierwszej stronie są 2 przepisy a ja nie widziałam :D ale jeszcze jakieś przepisy mile widziane ;D

Dziewczyny :) przeleciałam tak tylko i nie znalazłam przepisu na sernik. Macie jakiś sprawdzony? Bo musze coś na święta upiec ;)

edit. jaaaaaaka ja jestem ślepa !! Na pierwszej stronie są 2 przepisy a ja nie widziałam :D ale jeszcze jakieś przepisy mile widziane ;D

wzruce pozniej przepis na sernik ale dość mokry:)

U nas sałątek na święta się żadnych nie robi ;) jest vkapusta z grochem i grzybami i to się je ;)

Lenka wrzuć przepis na ten mokry sernik bo ja właśnie taki chce ;)

jeli ktoś ma ochotę na czekoladę swojską to proszę
1/2 szkl mleka
1 i1/2 szkl cukru
3/4 kostki margaryny razem gotować ok 10 min

1 cukier waniliowy
1 paczka mleka proszkowego
3 łyżki kakao razem wymieszać

po ugotowaniu wymieszać wszystko razem dodać orzechy migdały lub rodzynki i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem i gotowe najlepsza po ok tygodniu

jakby kto chciał to daję przepis na biszkopt zawsze wychodzi
4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl.mąki
1 szkl.kartoflanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl.oleju
żółtka miksować z cukrem dolać olej mąkę kartoflankę i proszek a na koniec ubite białko i piec ok 20 25 min w temp 180 stopni

i jeszcze szybka pianka -ptasie mleczko

4 galaretki w różnych kolorach
3 śnieżki

3 galaretki rozpuścić w szklance wody ubić jedną śnieżkę i wlać do niej jedną galaretkę i wylać do tortownicy i wstawić do lodówki jak trochę stężeje to samo zrobić z drugą galaretką i znowu do lodówki i w tym czasie zrobić 3 warstwę jak dobrze stężeje rozrobić 4 galaretkę i wylać na wierzch można też dodać owoce porcja na dużą tortownicę na małą dać 2 warstwy

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry