reklama

Grudniowe mamusie 2008

Witam Wszystkie NOWE i "NIE" NOWE Grudniowiczki!!!!

Ja niedawno wstałam, ale spać poszłam dopiero po 3.00 nad ranem... impreza rodzinna się udała teraz pozostało mi po niej sprzątanie...
Jednak moją głowę zaprzątają inne myśli... dzisiejsze USG ach jak ja nie moge się doczekać, zobaczę moje maleństwo... może mi pokiwa...

Pozdrawiam wszystkie ;-);-);-):rolleyes2:

reklama
Cześć wszystkim:-) Witam nową mamuśke:-)
Dziewczyny mam pytanko w sprawie urlopu wychowawczego. Jak to jest dokładnie może któraś z Was wie, czy jak staram się o zasiłek wychowawczy to biorą zarobki moje i męża z poprzedniego roku czy tylko męża? A jezeli nas obojga to czy mozna pisać jakieś podanie o uznanie moich zarobków jako utraconych ( bo przecież ja już na urlopie wychowawczym nie zarabiam).
Z gory dzięki za jakies info:-)

z urlopem wychowawczym to jest tak:
pracownik zatrudniony co najmniej przez 6 m-cy ma prawo do urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłuzej jednak niż do ukończenia przez dziecko 4 roku życia. natomiast co do zasiłku wychowawczego od 2004 roku zastapiony został dodatkiem z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego przyznawanym wraz z zasiłkiem rodzinnym. dodatek ten przysługuje rodzinie uprawnionej do zasiłku rodzinnego, czyli rodzinie której przecietny miesięczny dochód na osobę uzyskany w 2007 r nie przekroczył kwoty 548 zł. dodatek przysługuje w kwocie 420 zł miesięcznie. a i bierze sie pod uwage zarobki meża i zony

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Cześć Dziewczyny:) Mam pewien problem. Może któraś z Was będzie wiedziała czym to może być spowodawane... Otóż od pewnego czasu męczy mnie jakies okropne uczulenie, głównie na udach, biodrach i posladkach, ale w zasadzie swędzi mnie całe ciało:/ Nie wiem czym to może być spowodowane. Używam tych samych kosmetyków co wcześniej, a w zasadzie ostatnio praktycznie z nich nie korzystam, ale to nic nie pomogło. Chyba nie ominie mnie wizyta u dernatologa:/ A i czy Wiecie czy w ciąży mogę sie napić wapna. Może akurat to pomoże?

jesli to tylko swędzenie i nie masz wysypki to chyba nie masz sie czym martwić, bo też tak mam:-D i to ponoć skóra reaguje na rozciąganie, ale jeśli ma obawy udaj sie do dermatologa:-) wapno śmiało można pić w ciąży - mi lekarz przepisał na początki przeziębienia;-)

Moje kochane mamuski)
Odpowiem na wszytskie pytania. Jestem dojrzałą mamusią , niech Was nie zwiedzie dopisek 31 przy Motylku...;)
Najstarszy synek ma 18 lat , młodszy 13 a ja...no cóz jestem jeszcze przed 40-tką ( nawet więcej niź trochę..), jak znajde chwilkę pokażę Wam moja rodzinkę :-)
Termin mam na 27 grudnia, więc pewnikiem nie będzie świąt, bądź sylwka w domku....
A teraz moje mamusie ucze sie tych wszytskich nowości które wkroczyły w świat maluszków....wchodzę do sklepów i wychodze jak zaczarowana.....
Pozdrawiam cieplutko..)
No to super, ze chłopcy tak zareagowali, bo przeważnie chłopaki w ich wieku nie chcą juz słyszec o zadnym rodzenstwie, na pewno bedziesz miała dużą pomoc z ich strony.
ja też liczę na to, że moje chłopaki będą sie zajmowac siostrą, jak na razie to kłócą sie kto bedzie woził w wózeczku i o inne drobiazgi. Mam nadzieję, ze im sie nie odmieni.

Witam Wszystkich, a szczególnie nowa Grudnióweczkę:-D.
Słuchajcie Dziewczyny, wczoraj wieczorem strasznie spuchły mi nogi w kostkach, po nocy minimalna poprawa tylko w jednej nodze.Teraz się zdrezmnęłam z nogami w górze i nic, żadnej poprawy.Od wczoraj boli mnie żołądek, martwię się, że to zatrucie ciążowe:-(.Mój lekarz będzie dopiero 16.09, co mam robic?? Wiem,że powinnam zrobic badanie moczu na obecnośc białka,ale to dopiero w poniedziałek-czy jest sens bez takich badań(które mogą potwierdzic najszybciej zatrucie ciążowe) iśc dziś na gwałt do jakiegos innego ginekologa????:confused:

z urlopem wychowawczym to jest tak:
pracownik zatrudniony co najmniej przez 6 m-cy ma prawo do urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłuzej jednak niż do ukończenia przez dziecko 4 roku życia. natomiast co do zasiłku wychowawczego od 2004 roku zastapiony został dodatkiem z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego przyznawanym wraz z zasiłkiem rodzinnym. dodatek ten przysługuje rodzinie uprawnionej do zasiłku rodzinnego, czyli rodzinie której przecietny miesięczny dochód na osobę uzyskany w 2007 r nie przekroczył kwoty 548 zł. dodatek przysługuje w kwocie 420 zł miesięcznie. a i bierze sie pod uwage zarobki meża i zony
Acha. Dzięki. Czyli nie mam szans na ten dodatek bo ja zarabiam najniższą krajową a mąż 1500 brutto??
Generalnie to bez sensu ta ustawa:wściekła/y: bo na to wygląda ze przy 1 dziecku nikt nie dostaje tego dodatku jezeli oboje rodzicow przed urodzeniem pracowało. Dobrze to rozumiem??:crazy:

Zyrafko ja chyba poszłabym dzisiaj do innego....nie wytrzymałabym(: przed Wami cały weekand, a moze masz nr tel.komórkowego do swojego Gienia??? Spróbuj sie jakoś z nim skonatktować i poradzić.

witajcie;-)

wymiar urlopu macierzyńskiego przy urodzeniu jednego i pierwszego dziecka bedzie wynosił:

• 2009 r - 20 tyg
  • 2010-2011 - 22 tyg.
  • 2012 - 24 tyg
  • 2013 - 26 tyg
wymiar urlopu macierzyńskiego przy urodzeniu więcej niż jednego dziecka, i przy urodzeniu kolejnego dziecka będzie wynosił:

• 2009r - 31 tyg
  • 2010-2011 - 34 tyg
  • 2012 - 37 tyg
  • 2013 - 39 tyg
Dziewczyny!!! To jak wszystko dobrze pójdzie z tą ciążą i porodem - to wypada spotkać się ponownie w 2013r :-D Będzie aż 39 tyg!!!! macierzyńskiego!!! Byłby to także wspaniały okres do spędzania czasu z tymi naszymi pociechami, które teraz sobie w brzuszkach błogo wegetują.... :tak: (Ale to tylko takie moje skryte marzenia.... ;-))

reklama
Witaj Motylku i gratuluję córeczki :-) ! Na prawde wielkie szczęście :tak: !!!

Masz wspaniałych synów, zaakceptowali malutką siostre, co bardzo rzadko sie zdarza u dojrzewających chłopców. Moja siostra urodziła córkę w kwietniu po 16 latach starania. Mają już syna, ma 16 lat jak sie dowiedział ze bedzie miał rodzenstwo wpadł w szał, mówił okropne rzeczy, nawet mi było przykro tego słuchać. Jak się dowiedział ze to siostra bedzie to było jeszcze gorzej, mówił na nią "to coś".
Po porodzie nawet nie podszedł do łózeczka, nie interesował się nią, ale pewnego dnia mała zapłakała, a siostra była w drugim pokoju, on podszedł do niej polulał kołyska a mała sie na niego spojzała i usmiechnęła, od tego czasu zyc bez niej nie moze :-).

Wiec bywa róznie, super, że Ty Motylku nie musisz tego wszystkiego przechodzić tylko wiesz ze masz wspaniałych synów i kochają siostre od samego poczatku, bo wiem jak czuła się moja siostra i co przezywała widząc co robi jej syn.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry