reklama

Grudniowe mamusie 2008

reklama
zaraz, zaraz dziewczyny nie mylcie pojęć
Yoka z tego co wiem jesteś na zwolnieniu i z tego tytułu otrzymujesz zasiłek chorobowy, w związku z tym to jest twój dochód, i on na pewno nie bedzie uznany jako utracony
hagata jeżeli teraz jesteś na zwolnieniu lekarskim i otrzymujesz zasiłek chorobowy to również twój dochód nie będzie uznany jako utracony
.Zgodnie z ustawą o świadczeniach rodzinnych utrata dochodu oznacza utratę dochodu spowodowaną:

• uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego,
  • utratą prawa do zasiłku dla bezrobotnych lub stypendium w wysokości zasiłku dla bezrobotnych,
  • utratą zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, z wyłączeniem pracy wykonywanej na podstawie umowy o dzieło,
  • utratą zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego, a także emerytury lub renty, renty rodzinnej lub renty socjalnej, z wyjątkiem rent przyznanych rolnikom w związku z przekazaniem lub dzierżawą gospodarstwa rolnego,
  • nieotrzymywaniem części albo całości zasądzonych świadczeń alimentacyjnych,
  • wyrejestrowaniem pozarolniczej działalności gospodarczej.
sawka to ale właśnie chodzi o wychowawczy....:confused:

Yoka jeszcze jedno, do dochodu 504 zł netto nie wlicza się świadczeń z funduszu alimentacyjnego i świadczeń z pomocy społecznej, także jest to bardziej korzystne
sawka ale ja nie miałam na myśli funduszu alimentacyjnego...bo jestem w związku z ojcem dziecka tyle że nie jesteśmy małżeństwem...jeśli ojciec dziecka płaci alimenty to równiez się one nie wliczaja do dochodu???:confused:

Sawka dzięki za informacje, skąd Ty to wszystko wiesz:szok:??
Dorotko udanego świętowania 4 rocznicy:-) Twój synuś już w brzuszku dba o mamusię:-D a swoja drogą chyba nie lubi sie Tobą dzielić z tatusiem hehe:laugh2:

A jak Cieie sprawdzą, czy facet mieszka z Tobą? Przeciez zawsze może przyjść w odwiedziny do dziecka..poza tym może nie być Cie nie byc , musza uprzedzic o wizycie....Ja myslę że to trudne..

Wystarczy ze masz choc jedna "miłą" sasiadke.Nie bedziesz przeciez chodzic po wszytskich sasiadach i prosic ze jakby ktos zapytał to prosze mowic ze mieszkam sama z dzieckiem.I tak jak pisze Yoka zadnych meskich kosmetykow, ubran w domu miec nie mozesz wtedy.

Nie jesteśmy małżeństwem, i nie bedziemy jeszcze do października 2009 roku, wiec tatusia dochody tez nie beda sie liczyły. Czy beda mi się nalezały jakies pieniądze ?

jeżeli nie jesteście małżeństwem to powinnaś otrzymać dodatek dla osób samotnie wychowujących dziecko.
Dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka jest dodatkiem do zasiłku rodzinnego. Istotną zmianą jest to, że będzie on przysługiwał niezależnie od tego, czy alimenty były zasądzone i są wypłacane czy nie. Warunkiem jest spełnienie kryterium dochodowego uprawniającego do otrzymania zasiłku rodzinnego czyli dochód na osobę w rodzinie niższy lub równy 504 zł netto. (583 z; w rodzinie z dzieckiem niepełnosprawnym) oraz status osoby samotnie wychowującej dziecko (stan cywilny: panna, orzeczona sądownie separacja lub rozwód). Wysokość dodatku - 170 zł na dziecko (250 zł jeżeli jest ono niepełnosprawne).

należeć ci sie tez będzie becikowe w kwocie 1000 zł, jeśli jesteś uprawniona do rodzinnego to dodatkowo dostaniesz 1000zł

sawka to ale właśnie chodzi o wychowawczy....:confused:
tak chodzi o zasiłek wychowawczy przypadający już w 2009 r, ale dochody będziesz musiała przedstawić z roku poprzedniego czyli 2008, a w 2008 roku miałaś dochody, choćby z zasiłku chorobowego

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
tak chodzi o zasiłek wychowawczy przypadający już w 2009 r, ale dochody będziesz musiała przedstawić z roku poprzedniego czyli 2008, a w 2008 roku miałaś dochody
Kurcze....staram się to wszystko ogarnąć ale chyba jestem za głupia....albo to Nasze prawo jakieś chore...;-)
Ok a powiedz mi taką rzecz....oni jako dochód biorą netto??? i czy to wylicza się średnią?? bo nie wiem czy pamiętasz moją sytuację jak pisałam Ci że dostaję mniej na zwolnieniu niż jak pracowałam i dzis to wyjaśniłam....i teraz na rękę dostaje różnie...bo zależy ile m-ąc ma dni itd....jak oni będa to u mnie obliczali?;-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry