reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Grudzień 2007 - wątek główny!!!

Weroniczko-u nas też dzis masa solna-była u nas moja sis i robiła Kubie ciufcie z masy..
a jaki masz przepis na masę??? i ile ją potem pieczesz???
bo ta nasza wyszła jakaś nie za bardzo....:-D-ale Kubie się podoba.

reklama
Takie mam przepisy Kasiu

masa solna:

ŚCISŁA MASA SOLNA DO WYROBU KAFLI I PŁAT :
20 dkg mąki
40 dkg soli
2 łyżki rozrobionego kleju do tapet
12,5 dkg wody.
Z takiej masy można tworzyć duże modele figurki, maski, duże kosze , ramki na zdjęcia itd.

ŚCISŁA MASA SOLNA DO WYROBU DUŻYCH MODELI :
20 dkg mąki
40 dkg soli
12,5 dkg wody.
Taka masa nadaje się do wyrobu figurek, dużych koszyczków, większych kwiatów, baranków itd.

ELASTYCZNA MASA SOLNA DO WYROBÓW SCHNĄCYCH NA POWIETRZU:
20 dkg mąki
20 dkg soli
2 łyżki rozpuszczonego uprzednio kleju do tapet
12,5 dkg wody.
Klej do tapet dodaje się w trakcie wyrabiania masy tzn. po połączeniu mąki soli i wody.

MASA SOLNA DO WYROBU MAŁYCH MODELI :
20 dkg mąki
20 dkg soli
10 dkg mąki ziemniaczanej
15 dkg wody
Po połączeniu wszystkich składników wyrabiamy bardzo dokładnie masę. Taka masa posłuży nam do wyrobu np.małych koszyczków z kwiatkami , wianuszków , listków i kwiatków, aniołków itd.

MASA SOLNA DO WYROBU PROSTYCH MODELI
20 dkg mąki
20 dkg soli
12,5 dkg wody.
Wszystkie składniki należy bardzo dokładnie wymieszać i wyrabiać masę,aż stanie się elastyczna.
Z takiej masy można zrobić np. niewielkie kwiatki i listki.

suszenie masy solnej:
Czas suszenia wyrobów z masy solnej w piekarniku zależy od grubości zrobionej figurki. Pierwsza godzina-na wpół otwarte drzwiczki przy najniższej temperaturze,(najniższa temperatura to 50-100 st .celsjusza) chodzi o to żeby jak najwięcej wilgoci wyparowało.Druga godzina - zamknięty piekarnik przy najniższej temperaturze. W wysokiej temperaturze modele pękają .Po tym czasie figurka powinna być już całkowicie sucha. Natomiast zrumienienie odbywa się w temperaturze 200 stopni - z tym, że trzeba obserwować model, żeby nam się nie przypalił za bardzo.I jeszcze jedna uwaga. wypiekanie modeli z masy solnej w piecyku gazowym jest o połowę krótsze niż w piecyku elektrycznym.Kuchenki mikrofalowe nie nadają się do suszenia masy solnej - ciasto rośnie a potem się zapada.Można też suszyć na powietrzu ale trwa to bardzo długo.

ale fajne macie zabawy z ta masa solna u nas nawet nie wiem jak sie to nazywa a boje sie tez ze moj rozbujnik by ja poprostu zjadl :tak::-D:wściekła/y:

no ale teraz to mi duzo weroniczka pomogla wiec moze sie skusze ale ty zdolna kobieto jestes

Ostatnia edycja:
a ja tez juz uciekam ide poczytac, no i czekam na biegi i na Justyne Kowalczyk moze w koncu bedzie mozna mazurka dabrowskiego posluchac

milego wieczorka zycze no i mam nadzieje ze bedzie kulturalna rozmowa miedzy pozostalymi na wieczorek paniami:tak::tak::tak:

Ohooo, to olimpiada najblizej mnie, a nie ogladam:baffled:(ale tez ze 2 tys km ;-)) Ale my w ogole tv nie mamy...to znaczy odbiornik tak, ale glownie po to zeby kompa pod niego podpiac:tak:... Jakos nie ma tak czasu na tv, a poza tym legalnie praktycznie 0 szans na jakies pol kanaly (tv polonia i trwam nie licze...)....
Widzicie, u nas komputer oknem na swiat hehe:-D:-D:-D
Weroniczka, musisz sie pochwalic tymi solnymi wypiekami:tak: Bedziecie to potem malowac i lakierowac czy jak???
Kaya to by mi pewnie tez ta mase chciala lizac:baffled:
Alex, ja to tylko jedno dziecie mam, to i czas na wypieki i inne duperele jest zwlaszcza, ze zima pogody na wychodzenie nie ma, wiec jakos sobie trzeba czas umilac;-)...
Ale faktycznie Weroniczka by nas nie dolowala tym ze nic (albo malo) robi:baffled::baffled::baffled:
Kasiamaj - zeby Ci szybko przeszlo... ale te czosnkowe mikstury, to chyba moga na watrobe ciezkawe byc co??? W ogole to pamietam ze kiedys takie tabletki czosnkowe...moze dla ciezarnych nie zaszkodzi ( w aptece na pewno wiedza), a przynajmniej mniej "aromatyczne"sa

Oki ide makaron na spaghetti gotowac, bo jaraz MR. P przyjdzie:-)

reklama
Do góry