• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Holandia

Beauty !

Pani wie że jesteśmy w unii!:-D:-D:-D wklejki nie są obowiązkowe tak jak mówisz ale ułatwiają życie i coś tam!:cool2:A poza tym cos tam gadała że jak pomieszkamy tu 5 lat to możemy sie starać o holenderskipaszport itp...jakoś to tam nazwała i tyle!
No w każdym razie ja mam spotkanie w tej sprawie w środe bo bez tej wklejki nie mgę zacząć kursu!:eek: Niepotrzebna a jednak niezbedna!:-DBezsens!

reklama
Ze sie tak wtrace...:-D

Z tymi naklejkami to prawda, sa juz nie potrzebne a jednak potrzebne...
Ja swoja zalawialam prawie 3 lata temu w gminie zlozylam wszystkie papiery dokladnie tak jak Beauy napisala. W ciagu 4 miesiecy dostalam odp czy ja otrzymam oraz z wyznaczona data kiedy mam sie po nia zglosic - tez bylam w
Den Bosch - trwalo to 5 min.
Bylo mi to potrzebne... do ubezpieczenia -niby... bo w koncu tak czy inaczej bo awanturze jaka zrobilam ubezpieczyli mnie bez "wklejki". I to prawda ze jak masz ta "wklejke" 5 lat mozesz starac sie o obywatelstwo holenderskie czyli rowniez o paszport, po zdaniu oczywiscie egzaminu z jezyka i historii NL - tyle ja wiem. Oczywiscie wtedy trzeba wybrac narodowosc albo PL albo NL bo dwoch miec nie mozna.

to ja jeszcze dopowiem...;-), ze obecnie po 5 latach bedziemy mogli tak jak Ann pisze starac się o hol. obywatelstwo lub mozemy dostac takie pasie o jakim Czarna pisala to sie nazywa "verblijfverguning" ( nie wiem jak się pisze ;-) ). Btw. Czarna, mnie sie wydaje,że twoja siostra powinna dostac kolejne pasie, a nie wklejke...

Sama wklejka moze nie tyle jest nipotrzebna co nieobowiązkowa dla nas:tak:

Hihi,
a ja dopiewiem ze ;-)
zeby dostac holenderskie obywatelstwo to trzeba zrobic swoje portfolio i zebrac o ile sie nie myle ok 40 dowodow na to ze zalatwiasz tu zwyczajne rzeczy w jezyku hol, czyli np ruzumujesz hlenderskie rachunki, porozumiewasz sie z lekarzem po hol, w pracy tez itd itp glupota totalna i jak sprawdzilam wykaz wymogow zeby dostac to obywaltelstwo to stierdzilam ze nawet nie bede zaczyna sie w to bawic :-D

Wlasnie dziewcyzny a jak jest z wymiana pl paszportu tutaj.
po kolazanka wyszla za maz przyslali jej pl dowod i teraz musi wymienic paszport zeby wpisali nazwisko po mezu. ile sie placi i jak dlugo czeka na nowy paszport?

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry