reklama

Holandia

Weszłam żeby się przywitać,
u mnie straszny bałagan i od kurzu biało-szaro.....dosłownie jak po przejściu tajfunu.....ale moja ekipa działa sprawnie...nawet usłyszałam jak między sobą rozmawiali że jako gospodyni to jestem bardzo dobra, w domu że mam czysto, ogródek zadbany a na około to mieszkają holęderki i syf tylko :tak:(jak to miło rozumieć że jakiś holęder obrabia mi tyłek pozytywnie).
-----------------
Wiecie co, macie rację,posłucham Was i pojadę na te urodzinki "francy" i zachowam się jak nigdy nic....ale niech się odezwie to jej grzecznie powiem gdzie jest jej miejsce....póki co czuję się bardziej w tej rodzinie niż ona, ja mam przynjamniej nazwisko a ona tylko kontrakcik małżeński więc niech mi spada francaaa :angry:
----------
Toola-miło że wpadłaś
do reszty pań- też miło :cool2:
co do szkoły tutaj to nie mam jeszcze zielonego pojęcia .....wiem że obowiązek jest od 4 roku życia nauki......a tabliczka mnożenia, ja miałam fuksa co mnie pytano w podstawówce to jako tako umiałam albo ściagnęłam, a nauczyłam się dopiero jej w 4 klasie :sorry2:.....aż dziwne że mam głowę do przedmiotów ścisłych :cool2:

Pochwalę się 12 października mam umówione spotkanie w CWI, czas na diploma wardering (jak to zwał to zwał) i szukanie full time pracy....w żłobku nadal miejsce :happy:
Oki spadam.....małej nie ma, jest u dziadków w ciszy i czystości....a ja przy kawce, muzyczce przypominam sobie co nieco z chemii.....wzięło mnie naprawdę na pracę w zawodzie :rofl::biggrin2:

A rocznik to ja jestem 82, a małżonek 77

reklama
Pojedynek ja kontra krolik - 1:1 ,siedzi bestia w klatce i zre marchewke.
Mlode jestescie kobitki :-).Powiem tylko,ze jak wiekszosc z Was biegala w pieluchach tetrowych,to ja zasuwalam z tornisterkiem do podstawowy.Poltora kilosa w jedna strone :cool2:.

Oj,trzeba bedzie wieczorem zadbac o pomarszczone cialo...:szok:

ja rocznik 81, maz 76, corka 2006

tabliczki mnozenia nauczylam sie razem z bratem jak on mial 8 lat a ja 5 :happy: i jeszcze go pytalam, niedawno mi to mama opowidziala,
a w podstawowce pytali nas z tabliczki dopiero w 4 klasie

wlasnie wrocilam ze spotkania z promotorem :-D wszystko idzie dobrze, jutro robie sobie wolne od roboty, a od czwartku dalej jazda

Słuchajcie, nie uwierzycie: moje dziecko zasnęło wczoraj o 17:40 snem nocnym (!!!), pomarudziło trochę w łóżku pomiędzy 21 a 21:30 po czym spało dalej aż do 8 rano !!!!!! Niewiarygodne....

Ale dziś leje:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:.....

Pisałyście wcześniej o tanim telefonowaniu, ja dzwonię korzystając z tej strony internetowej: http://www.televergelijk.nl/

Co do obowiązku szkolengo w NL, to ja słyszałam, że obowiązek jest od 5 roku życia, a od 4 lat MOŻNA posłać do szkoły ale nie trzeba. Tylko, że wszyscy posyłają, bo wiadomo: szkoła bezpłatna a przedszkola wiadomo ile kosztują...
Ma-Rita - ten dodatek o szkołach dotyczy jakich szkół ? Mnie by interesowało jeśli są tam opisane te późniejsze szkoły, to znaczy nie te od 4 lat do bodajże 11 czy 12 lat (bo tu i tak jedyny wybór jaki mam to albo katolicko-protestancka albo openbare) tylko odpowiednik gimnazjum po ukończeniu 11-12 lat. Daj znać jak sprawdzisz;-)
Mój mąż też jest '68 z lipca, a Twój z jakiego jest miesiąca ?

Kindzia - już mnie zupełnie skołowałaś tą swoją ciążą !!! To będą w końcu bliźniaki czy nie ??? Teraz piszesz, że nie, a 29 września jak Missdior pytała czy to bliźniaki to powiedziałaś, że będą bliźniaki... To jak w końcu ? Proszę sie tu przyznawać bez kręcenia:-D;-):-D;-):-D:tak: !!!!!!!!!!
Nawet miałam sie Missdior pytać skąd ona po jednym spojrzeniu na fotkę potrafiła zgadnąć że to bliźniaki :-):shocked2::-):laugh2: ?!

Tola - Fajnie, że sie odzywasz, z tymi winogronami to mnie przeraziło, bo nigdy bym nie podejrzewała...:szok::szok::szok::szok:. Moje dziecko namiętnie konsumuje winogrona kupowane w AH albo innym supermarkecie.

Tulipanek - i jak tam dziś samopoczucie ? Wybierasz sie na to solarium ? Ja tylko raz w życiu miałam karnet na solarium: przed własnym ślubem :cool2: i może jeszcze kiedyś drugi raz zimą. Pamiętam jak fajnie było wyjść z solarium cała rozgrzana, a na dworze śnieg :tak::tak:. Fajnie było. Tylko teraz nie chodzę, bo sie boję tego niebezpiecznego promieniowania... Podobno solarium nie jest bezpieczne dla skóry... Wiecie coś na ten temat ???
Tulipanek i podziwiam za nauke indywidualną potomka w domu z polskich książek. Też pewnie będę próbowac tej metody jak córa podrośnie i pójdzie do holenderskiej szkoły. Co to sa za książki, jakie wydawnictwo ?

No to sie rozpisałam, zupełnie jak nie ja :-D:-). I zapomniałam, że zaparzyłam sobie herbatę !!!! Typowe. Zawsze tak robię a potem mam herbatę siekierę bo nie wyjmuję torebki na czas:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:. No to lecę do tej herbaty, PA !!!

Oj wstałam to ja dawo i nawet obiadek już zrobiłam:-D:-D:-D. Do rocznika mojego to się nie przyznam, bo z pewnością jestem tutaj najmłodsza:-D:-D:-D...Najbliżej rocznikiem to mi chyba do Pauliny:tak::tak::tak:.
PaulinaAnna gratuluję i życzę powodzenia 12 października:tak::tak::tak:. Miłego dnia;-).

Jolka,to jest zestaw do 2-ej klasy jaki obowiazuje a wydawca sa oczywiscie Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne.Na solarium to pojde sobie przed swietami,bo zima to ja jestem blada jak sciana.Mam kolezanke,ktora od dawna tam chodzi i teraz w wieku 30-u lat ma skore jak moja babcia:tak:,takze co sobie o niej przypomne to mi sie odechciewa i jeszcze ta moja cera naczynkowa,bleee.
Aneta,milo ze masz lepsze samopoczucie,tak trzymaj.
Pogoda fatalna:no::wściekła/y:
Dziewczyny,potrzebuje buty zimowe.W ecco nie ma jeszcze zimowej kolekcji tu w NL,poradzcie cos,gdzie sa fajne,trwale butki,kozaczki mile widziane.;-)

Buty - ja sie tylko znam na obrzydliwie drogich i niepraktycznych;-):cool2:.A na zime mam 2 pary kozakow - sprzed 2 lat i z zeszlego roku(te rozciete,ktore zakleilam i bede nosic,nawet jak sie beda gapic).

Tulipanek - jesli pisząc "buty zimowe" masz na mysli ocieplane, to obawiam sie że możesz takich w Holandii nie znaleźć. Z moich obserwacji wynika, że holenderskie obuwie zimowe jest odpowiednikiem polskiego jesienno-wiosennego, skóra i zamsz ale nie ocieplane.

reklama
tulipanek nie pomoge z butkami, bo ja odkad skonczylam 15 lat prawie cala zime nosze glany :cool2: zmieniam jak sie rozlatuja, no chyba ze imprezka to sie wciskam w cosik lepszego, kiedys probowalam kozaki, ale mnie wnerwialy

jolka.jolka wow to niezle sie przysnelo!! moja na odwrot wczoraj np wogole w dzien ani minutki!! myslelismy ze za to pospi dluzej, a gdzie tam, pobodka o 6.45

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry