• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Holandia

Witam Was:tak:
... mój dzień zaczął się od zatrzymania przez Policję :szok::szok::szok:
Pojechałam z dzieciaczkami na zakupy i Nikodem siedział z przodu zapięty pasem. Zatrzymał mnie policjant na motorze i chciał mi wystawić mandacik za to, że nie wiozę dziecka w foteliku. Mandacik na kwotę 90e:szok::szok::szok::szok: Ubłagałam go, powiedziałam, że w PL jest inaczej ;-), że ja nie wiedziałam, a on do mnie, że tutaj jest Holandia, a nie Polska :szok:. Powiedziałam, że ja już nigdy więcej... itp itd i przystojny Pan Policjant :-) darował mi mandacik :-D:-)uffffff:-)
Przecież 12 letnie dziecko już się nie mieści do fotelika :tak:, ja nie widziałam takich dużych dzieci w foteliku :no::no: Niko już teraz nie za bardzo chce w nim siedzieć, ale jak mus to mus:tak::tak::tak:. Na koniec Pan Policjant powiedział, że jak za tydzień mnie zobaczy, że wiozę dziecko bez fotelika to nie odstanę 90e a 180e:szok: Ja mówię już nigdy nie będę, nigdy :tak::-) Najpierw podniósł mi adrenalinę, zabrał mi prawko, spisał numery, chciał adres zameldowania i dostałam porządny wykład. I ciągle mu powtarzałam, że już wiem, że będę pamiętać, ale ja proszę, proszę :-D no i się udało:tak::tak: Na koniec przeprosiłam go za mój język i życzyłam miłego dnia :tak::-)

MamoMikołaja a nie możesz wybrać się do innej położnej :confused:
Agnes pomogły te przytulanki męża :confused::-D

Ostatnia edycja:
reklama
Aneta ale miałaś farta jakiś normalny ten policjant!!!!!a po przytulankach na razie zero efektów ale jest jeszcze noc ha...ha..../

Mamo Mikołaja to ci współczuje takiej wizyty ja w NL u położnej byłam 3 razy i jak dla nie też jakoś dziwnie wolę chodzić do Polski tam to powiem co i jak a lekarz zawsze rozwieje moje wątpliwości!!!!!!

narka teraz jedziemy zaprowadzić jeden samochod do moich rodziców już teraz mam szofera to po co mają 2 stać pod blokiem!!!!!

czesc dziewczyny
bylam w pracy i narazie zostalo ze sie jakos dogadamy, ze oni rozumieja ale niestety oni tez nie maja ludzi i takie tam:dry: zobaczymy jak bedzie ale chyba zaczne sie rozgladc tak w razie "w"
Aneta to mialas farta, ale wlasciwie to mi tez sie wydaje ze 12-letnie dziecko jest juz za duze na fotelik, w Pl sa specjalne podkladki zeby dziecko siedzialo wyzej
Agnes czyli rozumie ze dzis w nocy maz bedzie cie przygotowywal do porodu :-)
Mamo Mikolaja wspolczuje ci takiej opieki, moze wybierz sie jeszcze do lekarza domowego mi wtedy domowy pomogl:sorry2:

Hejka,

mamo mikołaja-ja jestem w szoku, bo nie będę mówić że moja połozna jest wspaniała, ale jak już coś bardzo mnie martwi to wykona mi badanie nawet ginekologiczne.....nie wiem czy możesz poprosić o inną położną, ale napewno możesz iść do lekarza rodzinnnego....i tam stanowczo wymagaj,powiedz że masz dosyć zbywania, to w końcu Twoje ciało i ciąża i ciebie to martwi.....na koniec dodaj że to i tak Ty płacisz a nie on czy położna!! A kiedy jedziecie do kraju na święta, może to będzie najlepsze wyjście zrobić tam badania i pokazać tutaj wyniki....oj uwież mi ja bym wojnę tam rozkręciła jakby było coś nie tak. Trzymam kciuki.
Aneta to miałaś szczęście, wiem że dzieci muszą siedzieć w foteliku do bodajże 1,40 cm, ale nie jestem pewna....a jeśli dziecko się nie mieści do fotelika to się kupuję tylko podwyższenie pod pupę.
Gosia a nóż się uda znaleść coś lepszego.
----------------------------------------------------
Aneta dla Ciebie:
Een baby vervoer je in een babyzitje. Maar ook voor oudere kinderen moet je vaak een zitje of stoelverhoging aanschaffen.

Moeten baby’s nog in een achteruitkijkstoeltje, kinderen vanaf 1 jaar kun je in de rijrichting vervoeren. Sinds 2007 is een harnasgordeltje, een soort tuigje, voor zitjes tot 18 kilo verplicht. Omdat kinderen nog maar net kunnen zitten en de schoudertjes te klein zijn, bieden gewone autogordels veel minder bescherming dan een harnasgordeltje.

Gordels
Kinderen van 3 tot en met 6 jaar die te groot zijn voor een kinderzitje, kunnen op een zittingverhoger zitten. Als ze kleiner zijn dan 1,35 meter, is dit zelfs verplicht. Je kunt de gewone autogordel gebruiken. Omdat het kind hoger zit, past de gordel beter. De consumentenbond raadt gebruik van verhogingskussens zonder rugleuning af. Vanaf 1 mei 2008 mag je niemand meer zonder gordel vervoeren. Kinderen vervoeren in de bagage- of laadruimte van de auto ("de kattenbak") is dus verboden.

Partijtje
Wat doe je nu als je een hele groep kinderen moet vervoeren, bijvoorbeeld naar de voetbaltraining of een verjaardagspartijtje? Probeer zoveel mogelijk zitjes en verhogers te verzamelen. Vraag dit bijvoorbeeld aan de ouders van de andere kinderen. Mocht dit nou echt niet lukken, dan geldt volgens de wet het volgende: vervoer je eigen kinderen tot 1.35 m in een zitje of op een verhoger. Andere kinderen ouder dan 3 jaar kunnen – als het echt niet anders kan – met een gewone gordel worden vastgezet. Dit geldt alleen voor korte ritjes, dus niet als je op vakantie gaat.

Overgewicht
Het komt de laatste jaren steeds vaker voor dat kinderen onder de 1.35 m te kampen hebben met overgewicht. Als ze zwaarder zijn dan 36 kg, passen de zitjes en de gordels vaak niet. Ook testen fabrikanten de zitjes op een maximale capaciteit van 36 kg. Bij volwassenen met overgewicht kun je een gordelgeleider gebruiken. Deze zorgt ervoor dat de gordel over de schouder loopt en niet over de hals. Een zittingverhoger is de veiligste keuze, omdat het heupgedeelte van de gordel dan over het bekken loopt en niet over de buik. Hierdoor voorkom je bij een aanrijding ernstig inwendig letsel.

Wat moet ik kopen?
De ANWB test jaarlijks kinderzitjes. Dit jaar zijn er 40 onderzocht, in verschillende gewichtsklassen. Ze worden getest op veiligheid, comfort, reinigingsmogelijkheden en afwerking van het zitje.

Ostatnia edycja:
hello
Ammo mIkolja coz powiem tylko ze wspolczuje...
Aneta good policyjant z tego faceta
Agnes mysle ze tuxz tuz dzieciak wysokczy
dzis pisze bez ladu i skladu po tym egzaminie..czesc pisemna jakotako chyba a czesc ustana nie barddzo, a ona jest najwazniejsza...wiecie stres i te sprawy...a jak sie nawet napisze dobrze pisemnie to jak sie slabo wypadnie ustnie to bedzie calosc do powtorki niestety...ale wyniki dopiero za 6 tygodni...

Hej
Anno ja też trzymałam kciuki :tak:
Aneta to naprawde ci się udało:tak:Nie każdy policjant jest taki miły:no:W polsce tez dziecko musi jezdzić w foteliku lub na "poddupku" do 12 lat lub 1,50jak się nie myle:tak::tak:
PaulinoAnno wypoczywaj dużo ,daj nogom luz (najlepiej trzymaj je ciągle w górze:-D:tak:)
Agnes czekamy do rana może coś sie ruszy:tak:
Mamo mikołaja ja też miałam ok położna:tak:może dlatego ,że to polka była:sorry2:
Gosiu a nóż znajdziesz coś lepszego:happy2:
Ania uporałaś się z prasowaniem?
Sencilla co u was?

Ja już mam weekend,spacerek z synusiem zaliczony,pranie sie pierze ,sałatki w lodówce.:tak:Jutro tylko podłogi umyje.

MamoMikołaja szczerze ci współczuje tego całego stresu....:zawstydzona/y:
Ja mam taką położną /tą samą co poprzednio/ że jak zadzwoniłam po południu że sie źle czuje bo mnie dziwnie brzuch boli/i sie martwie/ to mnie przyjeła od razu:tak: następnego dnia o 9.00 na prywatne echo....
Co prawda musialam za nie zapłacić bo to prywatna praktyka trójwymiarowa ale po nim uspokoiłam sie bo wszystko było OK....;-)

Aniu - napewno bedzie dobrze!Czasami przeczucia mylą!:-)

Karola jeszcze nie zaczełam prasować bo po pracy o 16.00 - obiad- teraz zakupki na cały tydzień a teraz chyba zaczną sprzatać a wieczorkiem prasowanko jak moje urwisy pójdą spać!:-D
Przy okazji "na dobre i na złe" oglądne!;-)

Agnes no to relaksuj sie z mężusiem!:-DMoże wam sie uda...malutką sprowokować!:sorry2:

Anetko - miałaś fuksa!:szok::tak: Ja zawsze Karcie na tej podkładce woże bo ona sama uważa ze tak trzeba ,bo jak pan policjant przyjdzie....:cool2:..no!...

PaulinoAnno wypoczywaj a nóżki troszkę w górze faktycznie pomagają!:sorry2:A ja mam pytanie...czy w ciąży też zapinacie pasy?:dry:bo ja niestety nie umiem jeszcze tak dobrze czytać...
Mi strasznie pasy ostatnio dokuczają i przyznam sie bez bicia ze jeżdze bez!:baffled: Jak co to sie tak będe tłumaczyć jak Anetka!:-D I wrazie czego mam karte ciążową w schowku!:-)

Ok lece poganiać z odkurzaczem!

Karola wiem, wiem, że w PL jest tak samo, w końcu jesteśmy w Unii :tak:, ale tłumaczyć się jakoś musiałam:-D, a Pan policjant widocznie tego nie wiedział :-D Mam nadzieje, że tego nie sprawdzi, bo moje dane posiada:baffled:
Sama się zdziwiłam, że udało mi się go przekonać :szok: i to jeszcze w dresach byłam :-D:-D:-)Słyszałam, że tutaj w nl nie ma dyskusji z policją :no: Jedno jest pewne miałam farta :tak::-)

Moja bratanica ma 5,5l i się nawet w tą podstawkę nie mieści :no::no: Wysoka nie jest, ale ma na czym siedzieć :tak:
PaulinaAnna dziękuję za tekst :tak:
Aniu ja bym na Twoim miejscu nie ryzykowała jazdą bez pasów :no:, nosisz w sobie maleństwo, a Ci tureccy wariaci to jeździć nie potrafią :wściekła/y: Nie żebym byłam rasistką :no: Zapinaj Aniu pasy!!!
Znam dziewczynę, która w 6 miesiącu dziecko straciła, bo bez pasów jechała i w brzuch się uderzyła :szok::-(
Dziewczyny ja idę jutro do pracy i w niedzielę również z kumpelą:szok::-D W sumie zawsze to jakieś doświadczenie :tak::tak::tak: Trzymać kciuki, aby nas w pole nie wywieźli ;-):no::-)
Muszę wstać o 5:00 ostatni raz o tej godzinie wstawałam z 5 lat temu :szok: Ja o 7:30 nie mogę wstać, a o 5:00 to już w ogóle :no: Muszę wszystkie zegarki jakie mam w domu ponastawiać na 5:00 :-D
Uciekam, bo chcę jeszcze posprzątać i obiad przygotować na jutro :tak:
Trzymać kciuki za mnie i moją kumpelę :tak::tak::tak:, a ja Wam życzę miłego weekendu :tak::tak:

Ps. Agnes dla Ciebie szczególne życzenia, szybkiego bezbolesnego porodu :tak::-)

My już z mężusiem skonczyliśmy sprzątać...weekend!

A mnie wzięło na lody orzechowe...dobrze że w zamrażalniku miałam!:-D

Kto ma ochote?

Pytanie do AnnyR .... bo jesteś w ciąży prawie jak ja...czy dużo przytyłaś do tego czasu?:confused:

reklama
Ledwo wchodzę na forum i takie mniamiiiiii lody, chyba zaraz męża odeśle do marketu :D
Aniu- ja jeżdzę w pasach, ale już niedługo będę tylko mieć przełożoną górną część a na dolnej będę siadać, tak samo robiłam w pierwszej ciąży bo mnie za mocno uciskało.
Miłego wieczoru dla wszystkich.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry