reklama

Holandia

reklama
Dzien dobry

Ja wastalam o 10;30:szok: Michalek ze mna lozku juz od 10 sie wiercil:tak:;-)

Zacczyna sie dluzszy weekend:tak: na jutro nic nie mamy zaplanowane ,a w niedz checy do zoo w Rotterdamie jechac:tak:

My do zoo mamy rzut kamieniem, ale pójdziemy, jak się Mała pojawi. Dla mnie tak długie spacery są strasznie męczące, a z tego co widziałam po zdjęciach, to Wrocław się chowa :-D.

Astrid ja lubie ogladac dzien dobry tvn, ale nie jak pienkowska z tym gachem prowadza :crazy::baffled: Prokop i Welman najlepsi :tak: czasami fajne tematy poruszaja, dzisiaj bylo np. jak nauczyc dzidziusia spania cala noc :D:-D moj to juz 3 noc z rzedu spi cala :laugh2: wlasnie zauwazylam, ze jak usnie mi na rekach to w nocy sa afery i pobudka co chwile, a jak go uloze w kolysce i tam zasnie, to przesypia spokojnie:happy: od 3 dni ukladam go do snu odrazu do kolyski i sobie fajnie lula do 5 rano od 22 :)

7axe7 ale ciagnie za uszko ta Twoja mala lobuziara hehehe ciekawe co jej nie spasowalo :) milego pobytu w Polsce, jak masz mozliwosc, to siedz tam ile wlezie, bo tu pogoda to o kant tylka rozbic :baffled:

Chcielismy sie tez do zoo w niedziele wybrac jak Karola, ale patrze na ta pogode i na kazdej stronie internetowej pokazuja inne temperatury, na jednej pisza ze bedzie slonce, a na drugiej, ze deszcz :szok: i nie wiadomo teraz co zaplanowac na niedziele :angry:

Iguana fajne te zdjecia z basenu, tu w Hadze tez jest kilka basenow, gdzie mozna z bobasami chodzic, takze bedziecie mieli rozrywke :tak: i nie bedziecie musieli rezygnowac z przyjemnosci :laugh2:

Anetka gratulacje dla meza, nie wiedzialam, ze pracuje na lotnisku, fajna praca. Moja kolezanka Polka tez pracuje na Schipholu i ma jakos 200 facetow pod soba (:-D). Widzialam jej fotki, np. za sterami samolotu KLM, tak to mozna sobie pracowac heheh :)))))

Iskierka widze ze Ty taki leniuch jak i ja :-D

Co dzisiaj robicie na obiad??? Nie mam pomyslu, masakra...

TheHague -ten temat też mi przypadł do gustu, dobrze wiedzieć na przyszłość :tak:

Mam nadzieję, że to słoneczko się utrzyma, to sobie pójdę pospacerować nad kanał... szkoda, że znowu żadna buła ani chleb nie zostały dla ptaszków :zawstydzona/y:.

Dziewczyny miała z was któraś chorobe z powodu ciązy ??? bo nie wiem czy to w koncu ma pracodawca wypłacać tak jak wypłate do tej pory czy uwv, a z tego co czytałam na uwv sie czeka ok. 4 tyg :)
Ja jestem na chorobowym właśnie dlatego, że nie mogę pracowac z powodu ciąży. Każde chorobowe musi b yć zgłoszone do UWV i to oni wypłacają pieniązki.
Niestety, czeka się na nie do 4 tygodni, bo często dzwonią i wypytują o wszystko, czasem trzeba jechac na specjalna komisję lekarską, gdzie wypytuja o to jaką masz prace i dlaczego nie możesz jej wykonywac - przynajmniej ja tak mialam.
dziewczyny powiedzcie mi czy nie mając meldunku, a tylko umowę sezonową można dostać, zasiłek rodzinny?
Można dostac zasiłek rodzinny w Holandii, ale pod warunkiem, że się takiego zasiłku nie pobiera w Polsce.
Procedura przyznania zasilku trwac może nawet do roku, albo i dłużej i trzeba właśnie przedstawić zaświadczenie z PL o niepobieraniu tam zasilku rodzinnego.

Iskierka, tak pracodawca zgłosił mnie do uwv, i juz dzwonili do mnie wypytali i tyle:) Ponieważ wczesniej mialam juz spotkanie z arboarts która zadecydowała że mam nie pracować zapewne powołali sie na jej opinie i nie wzywali mnie na zadna wiecej komisje :) Tylko ze mi tlumaczyli ze jesli ma sie stała prace to nie trzeba czekac 4 tyg tylko pracodawca wypłaca to chorobowe tak jak pensje co miesiac, ale moj "boski" szef to pierwszy raz ma ciezarna i wlasciewie to do konca nie wiedział jak to bedzie. no i tak sobie czekam. czy przyjdzie tak jak wypłata czy troche pozniej.
Iskierka a czy dostałas wczesniej list z uwv zanim ci wypłacili pieniazki?

reklama
U nas sprawy sie koplikuja.nasz znajomy dzwonil w naszym imieniu do radcy prawnego i okazuje sie ,ze ten kontrakt ktory mamy jest nie zgodny z prawem i jest niewazny.okazuje sie ze minimalny czas wypowiedzenia to 3 m , a w naszym przypadku gdzie mieszkamy dluzej niz 3 lata to 6 m. Nie 2 m jak jest u nas.Dotego wlasciciel podobnie jak w polsce jest zobowiazany zapewnic nam mieszkanie zastepcze o takim samym standardzie i cenie jak to gdzie teraz mieszkamy no i mosi oplacic nam przeprowadzke.powinien nam rowniez zlozyc oferte pierwokupu i to za 60 % ceny .No i o to chodzi ze skoro my tu mieszkamy to nikt nie chce kupic tego mieszkania a jezeli juz to za 60 % ceny.Wlasciciel chce sprzedac za 100% wiec mosi sie nas pozbyc.Mieszkanie wciaz stoi na sprzedaz ,nigdzie nie ma info .ze jest sprzedane.Niby ktos z rodziny kupil,niby.No i niby mamy prawa ale ciezko je wyegzekwowac .Maz rozmawial z szefem w pracy ,no ten wkurzyl sie na nas i powiedzial mezowi ze jesli wysle list do wlasciciela to nic nam juz nie pomoze.No i maz moze miec jeszcze klopoty w pracy.Jestesmy w kropce.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry