reklama

Holandia

Witam rowniez cieplutko
@@@@

moje dzieciatko wstaje ok 6.30 i dzieki bogu poszedl spac znowu jest ostatnio bardzo marudny tylko go nosic albo prowadzac a mamusie plecy bola no coz tak jest jak na starosc ma sie dzieci:-D:-D

co do rowerow o ktore pytalam wczoraj to znalazlam juz tylko trzeba jechac po niego ale kto to zrobi J pracuje do 19.30 a potem napewno nie bedzie mu sie chcialo:no::crazy:

jedyny problem ktory mnie tu najbardziej zniecheca w tym kraju to nie umiem dobrze jezyka na szkole nie ma czasu bo co z malym a sama to sie ucze tyle co slysze i uda mi sie zapamietac,mam nadzieje ze czas mnie nauczy :baffled::-)

pozatym u nas etap nocnika siedzi na nim grzecznie ale ani kapki nie nasiusia haha za to jak zalozymy pieluche od razu np.kupka:-)

Załączniki

• DSC07782.JPG
    DSC07782.JPG
    227,1 KB · Wyświetleń: 33
reklama
Mamo Mikolaja,
ja tez sie czuje czasem nieswojo, z powodu nieznajomosci holenderskiego... Ale cale szczescie tu prawie wszyscy mowia po angielsku!! Na nauke to ani w zab nie mam czasu, ale licze na to, ze kiedys .... :tak:

Sencilla jak dalas rade w szpitalu bez jezyka??? ja dlatego rodzilam w PL balam sie tu u nas w tym rejonie bardziej j.niemiecki jest rozumiany ale on u mnie tez kulawy:confused::happy::-p

moze drugie tutaj urodze ??ha ha

Witam Was Kobitki:tak:
Sencilla ja przed wyjazdem mojego męża do Holandii, zanim zostałam sama z dziećmi też byłam optymistycznie nastawiona do życia i twarda, nic nie potrafiło mnie złamać, a teraz ryczę jak dziecko czasami z byle powodu.
Beauty byłam wczoraj w consultatiebureau i naszym lekarzem domowym jest POLKA huraaaaaaaa:-D:laugh2::-D:laugh2::-D:laugh2:. Małego nie zaszczepiła, ale mamy czekać na telefon od nich.
Mam bardzo duży problem o októry się bardzo martwię... Niko potrafił liczyć, ubrać się, a teraz muszę go uczyć wszystkiego od nowa, tak jak by się cofał, a nie szedł do przodu. Nie potrafi policzyć nawet do trzech, a jeszcze kilka dni temu potrafił do 20:-(:-(:-(, w PL sam zakładał spodnie, skarpetki itp, a po przyjeździe do NL nie potrafi tego zrobić:no::no::no:. Jak się ktoś go zapytał ile ma lat mówił: "w sierpniu skończę 4 latka", a teraz mówi, że ma 2 lub 3. Jak byliśmy w PL zdażyło mu się posiusiać (myślałam, że z tęsknoty za tatą), ale przeszło mu, a teraz znów mu się zdaża:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:. Dodam, że bardzo mu się tutaj nie podoba, codziennie wspomina kiedy pojedziemy do Polski, nie ma tutaj kolegów. Już sama nie wiem co się dzieje:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:, czy to minie:confused::confused::confused:. Od września idzie do szkoły, ale to może być dla niego kolejny stres. Poświęcamy mu bardzo dużo czasu, uczymy się, kolorujemy, z mężem wychodzi na boisko pograć w piłkę, więc to napewno nie zazdrość z powodu posiadania brata (ten etap mamy już za sobą).
Oli zasnął o godzinie 11:00 i właśnie się teraz obudził:tak::-D:laugh2::-). Nigdy tak długo nie spał, zawsze 15-20min, max 30min.
Miłego dnia;-)

Halo babeczki :-)

Wczoraj jakos nie mialam weny na pisanie, ale podczytywalam :tak:

Aneta mnie sie wydaje, ze to wszystko ma zwiazek z wyjazdem do Holandii. Na pewno Niko teski za domem w Polsce, kolegami,przedszkolem, rodzina.
A rozmawialas na ten temat z lekarka z consultatiebureau???
Moze boi sie pojscia do szkoly i stad to nagle cofanie sie. No i sama piszesz, ze nie podoba mu sie w Holandii.
Najlepszym rozwiazaniem by bylo znalezienie jakiegos rowiesnika, z ktorym moglby sie bawic. Wiem, ze przy polskiej szkole w Hadze dzial cos a la przedszkole dla dzieci od lat 3. Dwa razy w miesiacu w sobote organizowne sa spotkania. Dzieciaczki bawia sie, ucza piosenek itp. Dodam, ze rodzice sa obecni.
A moze zamiesc na forum niedzieli ogloszenie, ze szukasz w Hadze kogos, kto ma dzieci w wieku Twojego Nika. Moze zglosi sie jakas mama :tak:
Sencilla jak tam zdrowko???

Toola odezwij sie, widzialam Cie na naszej klasie, wiec zyjesz :-p:rofl2:

Milego dnia mamusie :-)

Ma-Rita Niko bardzo chce iść do szkoły, on już się nie może doczekać. Jak pójdę na wizytę do lekarza domowego to przedstawię ten problem, rozmawiałam z nią wczoraj tylko na korytarzu, więc nie chciałam o tym rozmawiać w takich okolicznościach.
Jak myślicie czy mogę Nikodemowi podawać codziennie melisę? Chyba od jutra będziemy rozpoczynać dzień od melisy:tak:. Oli wypił flaszkę i sobie leży w łóżeczku:laugh2:. Uciekam zmienić małemu pieluszkę, bo zapewne jest dużo "si":-D po tak długiem spaniu:tak::tak::tak::tak:

Aneta, gdzie przyjmuje ta Polka?Chętnie zmienię lekarza domowego jesli ona ma jeszcze miejsca :tak:
Co do sytuacji z Nikusiem, to współczuję. Każde dziecko inaczej reaguje na tak wielkie zmiany w swoim uporzadkowanym do tej pory swiecie, a moze tu nie chodzi o brak kolegów ? Może widzi ze Tobie też jest cieżko i tym sie przejmuje?

Sencilla, jakis wirus chyba mnie dopadl, albo od dzieciaków podłapałam, bo były chore, ale zaaplikowałam sobie odpowiednią dawke aspiryny i jest o niebo lepiej :-)

no to swietnie, beauty!! Trzymaj sie...
Aneta, bardzo Ci wspolczuje, mysle ze jest to problem wiekszosci dzieci na poczatku, gdy wyjezdzaja wraz z rodzicami w obce krainy.. Mysle ze mu wkrotce przejdzie, zwlaszcza gdy zacznie rozumiec, co inne dzieciaki gadaja na placu zabaw :tak:
Ja ide sie na moment polozyc, poki dziewuchy spia, choc slysze, ze wlasnie nasz noworodeczek slodki zaczyna mlaskac.. Bedzie mleczko :-p
A u mnie ze zdrowkiem lepiej, odpukac. Ciesze sie, ze moge juz w miare normalnie funkcjonowac :tak:

reklama
Dziewczyny jeżeli któras z Was chce mam bardzo fajną płytke do nauki holenderskiego z seri EuroTalk dla początkujących i zaawansowanych. System nauki jest bardzo fajny w formie gier w ruletke, opowiadań, składania kościotrupa w całość :-) itp. Można naprawdę szybko się nauczyć wykorzystując zmysł słuchu i wzroku.
Jak któras jest chętna to dajcie znać na priv.

Ja osobiście chodzę na prywatne lekcje do decentki z volksuniversiteit, płace 20 euro za lekcje która trwa 1 godz. 45 min. Jestem naprawdę bardzo bardzo zadowaolna, bo cały ten czas mam tylko i wyłącznie dla siebie, a nie tak jak jest w szkołach, że w grupie siedzi po 15 osób.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry