no i jestem....:-)
Aniu przede wszystkim to co mogę ci poradzić to nic na siłę....Jeżeli Karinka nie będzie chcaiał wkonywać ćwiczeń to jej nie zmuszaj...
Napewno przez kilka dni po ściągnięciu gipsu dostanie zalecenie, żeby zbytnio nie przeciążać tej óżki, tzn. nie chodzić za dużo! A o jeździe na rowerze to przez jakiś czas można zapomnieć....
Podstawowymi ćwiczeniami są ćwiczenia izometrycznymi, polegającymi na spokojnym i powolnym napinaniu mięśni nogi chorej bez ich rozciągania.
Ćwiczenia izometryczne polegające na wywołaniu skurczu mięśnia nie wywołując ruchu w stawie, odgrywają zasadniczą rolę zarówno we wstępnym etapie leczenia zachowawczego, jak i bezpośrednio po leczeniu operacyjnym. Stosujemy je 4-5 razy dziennie, po 15-20 minut ćwiczeń. Z zasady prowadzi się ćwiczenia izometryczne mięśni prostowników stawu: kolanowego, skokowego, biodrowego, łokciowego i nadgarstka. Wielokrotne powtarzanie maksymalnego napięcia mięśnia jest najlepszym bodźcem do zwiększenia jego siły, powodując jednocześnie lepsze ukrwienie złamanej kończyny. Zaletą ćwiczeń izometrycznych jest również to, że nawet przy maksymalnych napięciach mięśnia nie występują momenty gnące i skrętne zespolonej kości – stwarza to pełne bezpieczeństwo dla zespolenia kości, a cykliczne zmiany naprężeń w kościach mają korzystny wpływ na metabolizm tkanki kostnej i w rezultacie na zrost kostny Może niewiele ci to mówi, ale ogólnie rzecz biorąć chodzi o wzmocnienie tych mięśni, które w gipsie nie miały możliwści pracować. Przybliżę ci parę przykładów:
1. Posadź Karinkę na łóżku tak by cała noga dotykała podłoża, a kolano było wyprostowane, niech przyciąga stopę do siebie, wytrzyma 5 s i puści
2. Na skraju łóżka, podudzia zwisa swbodnie, unoszenie podudzia do góry do wyprostu i powrót.
3.Siad na krześle, plecy wyprostowane, nogi oparte od środka o nogi krzesła. Rozpychanie nóg na zewnątrz. Utrzymanie pozycji 5 s, następnie rozluźnienie i odpoczynek przez 10 s.
4.Następnie ułożenie nóg na zewnątrz nóg krzesła i próba zbliżenia ich do siebie. Utrzymanie pozycji 5 s, rozluźnienie i odpoczynek przez 10 s.
5. Tzw. rowerek ale bardzo wolno wykonywany i najlepej jakbyś to ty kontrolowała te ruchy nóżek.
Każde z tych ćwiczeń wykonujemy przez 5s i powtarzamy jakieś 8-10 razy...Jeśli by to było zbytnio forsowne to zmniejsz częstotliwość i ilość powtórzeń.
Przede wszystkim dla Karinki to musi być zabawa!!!!!
Mam nadzieję, ze cię nie zanudziłam...A cwiczenia okaza się pomocne....:-):-)