reklama

home sweet home

27, ja polecam farby Tikkurila, od lat tylko ich używamy, są idealne, nie śmierdzą (!!), są zmywalne i nie ma śladu po pocieraniu szorstką, mokrą gąbką i super się nimi maluje, pokrywają w 100% ciemne kolory, sprawdzone :)

mamy już podłączony prąd na działce :)

reklama
Kota- jestem właśnie tego zdania, aby kupić dobre farby, w szczególności zależy mi, aby zamalować te paskudne kolory ;p Ale przypuszczam, że Tikkurila jest nieco droższa, prawda??

Biała tikkurila nie jest aż tak mocno droga, kolory już wychodzi więcej, bo oni mieszają w maszynie, ale jeżeli nie macie wielkich powierzchni, to polecam , bo bez porównania z tymi typowymi z supermarketów.

27, Milva ma rację, zależy od rodzaju, bo mają różne rodzaje, my np zwykle bierzemy z palety Optiva, mimo wszystko Tikkurila jest mieszana na bieżąco pod klienta, więc cena jest nieco wyższa, ale o dziwo zawsze udaje się nam wynegocjować dobre rabaty, więc jest możliwość zejścia z ceny nawet do 40%. A i słyszałam też, że Beckers to tańszy odpowiednik Tikkurili, nawet myśleliśmy, żeby malować nim dom, ale ostatecznie bierzemy Tikkurilę i malujemy jedną wartswę, więc już nawet to świadczy o jakości farb, na dobrze zrobionych gładziach jedna warstwa wychodzi pięknie, możliwe, że na ciemnych kolorach trzeba będzie malować podwójnie, ale sprawdzicie to w praktyce, farby możńa dokupić na bieżąco w miarę potrzeb i nie zostają niepotrzebne resztki.

Śpieszę się pochwalić, że moje warunki zabudowy zostały wstępnie rozpatrzone pozytywnie i dostałam zielone światło na zakup projektu :)
Mapa dc projektowych ma być gotowa pod koniec października.

Dodatkowo umówiłam się z doradcą Expandera na wtorek porozmawiać o kredytach.

reklama
Dziś wybrałam uchwyty :) ostateczny termin stolarze mają do 12 października, twierdzą, że się wyrobią, póki co nas w niczym nie zawiedli, więc im wierzę, zobaczymy jak wydzie ;)
powiem Wam, że wybierając kolory frontów, fornirów, blatów miałam takie mętlik w głowie, że teraz się zastanawiam, jak to wszystko będzie wyglądało na żywo, czy będzie do siebie pasowało itd... nadal nie znalazłam konkretnej firmy, która miałaby nam zrobić pleksę z grafiką nad blatem, nie mam na to po prosto czasu, co mnie denerwuje.

Z nowości, mamy już kominek, jeszcze nie jest obudowany, a musimy to zrobić na dniach. Wyceny, jakie nam dają różne firmy są po prostu straszne, kilka tysiaków za obudowanie prostego kominka! Ma to wyglądać mniej więcej tak, jak na załączonym zdjęciu, jedynie pod kominkiem chcemy taki niewielkie blacik z konglomeratu, czy marmuru w kolorze parapetów... I super rozwiązanie podpowiedziała nam ekipa, która robiła nam sufity na poddasza, po prostu obudują nam kominek tymi płykami GK, na specjalnym stelażu przytwierdzą płyty, pod to jakaś wata itd (nie znam sie i dokładnie nie dopytywałam), zaszpachlują, pomalują ładnie i skasują za to grosze, max 200zł, wrzucam pomysł, może ktoś skorzysta. Dodam, że nasza ekipa w ten sposób zabudowała już mnóstwo kominków i z powodzeniem one działają :) m.in. u mojej koleżanki z pracy.
prostykominek.jpg

Chwaliłam się Wam, że zamówiłam ceramikę łazienkową, ale dotarła on rozbita, więc dostałam zwrot pieniędzy od dostawcy i kupiłam w innym sklepie, który dostarcza towar swoim transportem z usługą wniesienia, tym razem wszystko przyjechało na paletach i w całości. I tym sposobem mamy w łazienkach serię GAP Roca.

Teraz mamy w garażu robione izolacje i wylewki.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry