reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

"ICH PIERWSZY RAZ"- czyli nowe umiejętnosci naszych pociech

reklama
Klusek potrafi zrobić na czworaka tak ze 3 kroki a potem "paca" na brzuszek Z pozycji do raczkowania prostuje nogi i podnosi tyłek do góry albo siada musi się jeszcze podpierać ręką bo nie może złapać równowagi Najbardziej lubi płytki w kuchni bo są błyszczące i chyba smoczne bo wiecznie je liże:dry: i listwę od kompa

Moja Oleńka zaczęła wreszcie porządnie pełzac - wczesniej to proby były - rycie mordką w podłozu, dupka do góry i mielenie nozkami.
Jeszcze nie wychodzi jej to perfekcyjnie, ale po chwili trudu jest w stanie dotrzec kazdego upatrzonego wczesniej przedmiotu. Szczęście wymalowane na gebusi ma, że wreszcie moze sie samodzielnie poruszac.
Wczoraj był dzien przełomowy, bo polozylam ja na dywanie u moich rodzicow (u nas tylko panele i koc slizgajacy sie na nich) i jak ruszyla do pilota:-D - cała rodzina patrzala jakies pol godziny jak sie Ola bawi . Wczoraj ledwo co sie odpychala a dzis juz naprawde sobie radzi - na panelach tez juz zaczela szalec - z dnia na dzień. :-D:-D:-D'
13.08.2009
....jeszcze dopiszę, że Olka nauczyłą się robić "pa pa" - wyciąga do góry łapkę z otwartą dłonią - trzyma ją sztywno - wygląda to trochę - jak gest hitlerowców....:shocked2::cool2::-D

Ostatnia edycja:
Znalazłam właśnie ciekawy artykuł na temat etapów pełzania i raczkownia, wg którego między innymi etap pełzania nie powinien trwac dłużej niz DWA TRZY tyg.... :shocked2:ciekawe czy się sprawdzi....
Pełzanie:
Rozwój ruchowy dziecka przebiega etapami, a najniższym stopniem tego rozwoju jest
1/ pełzanie homologiczne (jak żaba).
Podczas tego etapu kończyny dziecka poruszają sie jednocześnie.
2/ drugi etap stanowi homolateralne pełzanie.
Wtedy to kończyna górna i dolna porusza sie jednocześnie po tej samej stronie ciała (jak u salamandry).
3/ ostatnim zaś etapem rozwoju ruchowego jest pełzanie heterolateralne, tj. naprzemienne.
Etapy raczkowania:

Raczkowanie Rodzina - Niemowlę - Rozwój - Niemowlę - Rodzina - Polki - Kobieta - O pielęgnacji noworodków i niemowląt, rozwoju, zdrowiu, karmieniu piersią

Mój klusek pełza, ale do tyłu więc jak chce sięgnąć zabawkę to się od niej oddala i wtedy się denerwuje . Ma już pierwszy sukces , udało jej się pogrzebać w doniczce i wywalić kwiatka stojącego na podłodze. Siedzi sama , ale z leżenia jeszcze nie potrafi usiąść samodzielnie . Pięknie wyciąga rączki do jedzenie jak widzi , że reszta rodzinki coś zajada .
Od kilku dni jej rozrywką jest marszczenie noska lub mlaskanie.

Z tą przerwą to chyba lekka przesada...bo np częste wyjazdy lub choroba mogą opóźnić rozwój...lub np fakt że coś sie szczególnie dziecku spodobało...troszke nierealne...
Za to granice w miesiącach podane w tym artykule są najmądrzejsze z jakimi się spotkałam...znam kilka osób które powinny to przeczytać :dry:

Adiva wg mnie te normy tez sa realne.Kogo nie spotkam, to pierwsze pytanie brzmi- W jakim jest wieku? Mowie,ze 7 miesiecy. Drugie pytanie- Siedzi juz? Raczkuje? I jeszcze na piersi???

reklama
Ale mi chodziło o to,że wg.artykułu przerwy pomiędzy nowymi umiejętnościami są 2-3 tygodnie...ale za to granice wiekowe w jakiś dzieci powinny zdobywac nowe umiejętności są bardzo trafione....

Do góry