reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Imię dla dzidzi

Wiolcia Sergiusz super ale... Serek już gorzej hehe, to tak samo jak z Gracjanem (Gracuś), Kajetanem (Kajtuś), Julianem (Julek), Cyprianem (Cypek), w pełnej wersji super mi się podobaja ale te zdrobnienia...juz mniej

A Kama mi się po prostu kojarzy z taką moją sasiadką, za którą delikatnie mówiąc nie przepadałam, wiecznie było Kama, Kama Kama i dlatego mi się to żle odbija, szkoda bo imie Kamila śliczne tak sama jak Kamil;)

reklama
MNie podobają się tradycyjne, dawne oraz rosyjskie imiona -Jan, Marcin, Borys, Dymitr itp.
Nie lubię Natanów, Alanów, Scarletów, Alexisów, Nikol itp. , czyli wszystkich "zagranicznych" rodem z "Mody na sukces", czy innej "esmeraldy". Źle mi się to kojarzy - w pracy mam niestety kontakt z tzw rodzinami patologicznymi i tam zawsze sa jakieś Sandry, Andżele, Brajany itp. przy tym mają niezbyt pasujące nazwiska - np. Andżela Skrobek.

Dla kontrastu, mój mąż już dawno wymyślił imię dla córki - Balladyna i strasznie się przy nim upiera. Ja mam watpliwości, ale póki co będzie syn, więc mam jeszcze troche czasu by mu to wyperswadować;-)
Osobiście wolałabym Martynkę, a dla chłopczyka - Janusz.

Dla dziewczynki strasznie podoba mi się Natalka, tylko tyle teraz Natalek... W kolejce dalej Kamila, Marta, Blanka. Dla chłopca Damian, Dawid, Patryk, Rafał, Łukasz, Dominik.

Cristalrose dlaczego patologiczne rodziny? heheh to moja wysniona dzis Carmen tez nie przypadnie Ci do gustu ;P Balladyna to zaskakujace imie heh :) juz w sumie z dwuch siostr wybralabym Aline ;D moj W natomiast nie kwapi sie do wymyslania imienia i straszylam go wczoraj ze dam dziewczynce na imie Hanna co mu nie pasuje a chlopcu Samuel i bedzie mial!

Witam..ja mieszkam w Irlandii Polnocnej i mam juz synka Briana a po polsku Brajan.Bardzo nam sie to imie podobalo a teraz to bede miala zgryzote bo az dwoch imion potrzebuje zenskich badz meskich(w grudniu spodziewam sie blizniat)jednojajowych i albo bedzie 2 chlopcow albo 2 dziewczynki:-)

Cristalrose dlaczego patologiczne rodziny? heheh to moja wysniona dzis Carmen tez nie przypadnie Ci do gustu ;P
No cóż, Carmen mi się raczej z operą kojarzy i bliżej jej do Balladyny niż Andżeli:-)
Co do rodzin patologicznych - czytałam artykuł o tendencjach do nadawania "nowoczesnych" imion przez osoby w jakimś stopniu niespełnione np. zawodowo. Z reguły są to imiona celebrytów albo obco-brzmiące wersje imion polskich, np. Casper, Enrique, Xavier itp.
I stwierdzam, że coś w tym jest - mam kontakt z różnymi rodzinami od 7 lat - w najmniejszym stopniu z "normalnymi" i tak jak napisałam w tych nie do końca normalnych, typu: matka bez wykształcenia i pracy, lat 20, z trójką dzieci, każde z innym facetem, z czego dwóch siedzi w więzieniu, a trzeci jest poszukiwany, dzieci mają imiona rodem z telenowel. Przy czym ostatnio ta tendencja jeszcze się nasiliła.

Guinesska - jak napisałaś mieszkasz w Irlandii, a nie w Zgierzu czy Koziej Wólce, więc jest to zupełnie inna sytuacja.

Ostatnia edycja:
MNie podobają się tradycyjne, dawne oraz rosyjskie imiona -Jan, Marcin, Borys, Dymitr itp.
Nie lubię Natanów, Alanów, Scarletów, Alexisów, Nikol itp. , czyli wszystkich "zagranicznych" rodem z "Mody na sukces", czy innej "esmeraldy". Źle mi się to kojarzy - w pracy mam niestety kontakt z tzw rodzinami patologicznymi i tam zawsze sa jakieś Sandry, Andżele, Brajany itp. przy tym mają niezbyt pasujące nazwiska - np. Andżela Skrobek.

Dla kontrastu, mój mąż już dawno wymyślił imię dla córki - Balladyna i strasznie się przy nim upiera. Ja mam watpliwości, ale póki co będzie syn, więc mam jeszcze troche czasu by mu to wyperswadować;-)
Osobiście wolałabym Martynkę, a dla chłopczyka - Janusz.

Wiesz co?nie czytalam Twoich wypowiedzi-chcialam poprostu jakby sie przedstawic razem z synkiem,ale po przeczytaniu Twoich wypowiedzi poczulam sie urazona.Brajany tak jak napisalas niekoniecznie musza pochodzic z patologicznych rodzin.Mam syna o tym imieniu i nie zaliczam sie do patologii.I to ze mieszkam za granica nie ma znaczenia poniewaz czesto przebywam w Polsce i uwierz mi ze nigdy nie mialam kasliwych uwag na temat imienia mojego dziecka a wrecz przeciwnie:-)
Moje zdanie jest takie ze kazdy ma prawo nadac takie imie jakie chce. Rownie dobrze ja bym mogla napisac ze Twoje imiona ktore uwazasz za ladne sa stare i 10 lat za murzynami-niestety ludzkosc idzie ciagle na przod i bedzie coraz wiecej dziwnych imion(ale tak j.w napisalam mi nic do tego)wedle mnie moze byc Balladyna,Halina Malina czy inna Muriel:-)
Wydaje mi sie ze porownywanie ludzi do patologii na podstawie imienia jest nie na miejscu...Mam nadzieje ze Cie nie urazilam-wyrazilam swoja opinie:-)

Cristalrose masz całkowitą rację sama ze znajomymi zauważyłam taka tendencję. Kiedyś też czytałam o tym artykuł a ponadto mój mąż pracuje w opiece społecznej i najczęściej w rodzinie z problemami występują imiona anglojęzyczne.

guinneska ty mieszkasz za granica to coś innego poza tym to jej opinia i każdy ma prawo do wyrażenia swojego zdania... Tutaj nikt cię nie obraża. To, że twój syn ma na imię Brajan nie znaczy, że jest z patologicznej rodziny :)

reklama
wg mnie odpadaja imiona typu Shanti, Xavier, Brian itp. Tzn zyjac w naszym kraju. Wg mnie to obciach i biedne te dzieci :)
Sa ladne spolszczone imiona i piekne typowo polskie, jest w czym wybierac i chyba nie powinnismy byc na sile oryginalni, tym bardziej ze to wlasnie twoje dziecko bedzie sie musialo tym imieniem poslugiwac. No ale kazdy ma swoje zdanie i prawo wlasnego wyboru :)

Do góry