reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Imiona dla naszych sierpniowych Maluszków :)

Dla mnie imię ma być uniwersalne, polsko-niemiecko-angielskie (co dla chłopca dużo trudniej znaleźć), nieudziwnione, bez śmiesznych zdrobnień i ważne też, żebym nie miała złych skojarzeń z danym imieniem. Zresztą ja zdrobnień nie lubię i u nas Julian to Julian.

Jakoś do mnie najbardziej przemawiają proste imiona, nie przepadam za tymi modnymi.

Nad imionami jeszcze się nie zastanawiałam, czekamy na kolejne badanie i rozpoznanie płci. :-)

reklama
Witajcie,
co do wyboru imienia u nas są takie "kryteria" brane pod uwagę:
- ma sie nam obojgu podobać,
- ma nie być z pierwszej 5 a najlepiej 10 popularnych imion
- ma mieć odpowiednik w popularnych językach
- ma mieś świętego patrona
- ma nie być wydziwiane
- ma się nie zdrabniać (w sensie dla dorosłego jak Katarzyna=Kasia),
- ma sie nie powtarzać w najbliższej rodzinie

Wstępna diagnoza jest na chłopca, niestety kilka podobających się nam już zabrano, póki co wybieramy pomiędzy Patrykiem a Tomaszem.

My na poczatku byliśmy zdecydowani ze jesli bedzie chłopiec to bedzie Stas, jesli dziewczynka to Zosia. Ale teraz im dalej tym wiecej innych imion sie nam podoba. I tak na chwile obecna dla chłopca najbardziej podoba nam sie Jaś a dla dziewczynki Maja albo Nadia :) jak poznamy płeć bedziemy sie zastanawiać intensywniej zeby do dzidziusia mowic juz po imieniu :)

Po sobotnim usg coreczka ma na imie Mia, teraz tylko kwestia czy dolaczy do niej braciszek Oliver czy siostrzyczka Lilly, mam nadzieje ze dowiemy sie za 3-4 tygodnie

U mnie nadal nie wiadomo, ale jak będzie dziewczynka to na 90% Kornelia, jak chłopczyk to na 50% Michałek ;-) ale opcja imienia dla synka jest jeszcze nie ustalona z mężem i córcią. Martynka bardzo upiera się na Kubę, ale mojej przyjaciółce właśnie na dniach ma się urodzić Kuba, więc nie chcę się powtarzać. No, ale jeżeli Martysia dalej będzie się tak upierać to nie wiem czy jakaś inna opcja przejdzie ;-) chociaż ostatnio powiedziała, że Michałek i Wiktorek się jej tak troszkę podobają :-D

ach te dzieci.... moja przy dziewczynce upiera się na Lenie.... ale ja zastanawiam się jeszcze ewentualnie nad Alą lub Oliwią..... z imieniem dla dziewczynki mam mega problem
ale jak potwierdzi się chlopak - od samego początku ustalone że Kacper.... i w tej kwestii się nic nie zmieni, chyba że synuś się corunią okaże ;-)

Widzę że Alicja często się powtarza :-) U nas jak będzie dziewczynka to na 100 % Ala, a jak chłopczyk to chyba Jaś bo mąż się upiera, ale ja nie jestem pewna. Więc mam nadzieję że będzie dziewczynka :tak:

My dla dziewczynki byliśmy zgodni na Olę. Ale, że wychodzi na USG synek to mamy problem :sorry2: mi bardzo podoba się Wojtuś ale mój G. kręci nosem no i nie wiem jak to się zakończy ;-)

A my jesteśmy w czarnej d.. jeśli chodzi o wybór imienia. Jak przy pierwszym dziecku miałam sporo typów i dla chłopca i dla dziewczynki tak teraz jest kiszka :dry: Co gorsza tamte typy już nie wchodzą w grę (była Sara i Pola dla dziewczyni, Aaron, Jonasz i Bruno dla chłopca).
Wstępnie dla dziewczynki jest pomysł na Adelę, Klarę lub Sonię a dla chłopca :confused: Aaron to jedny typ, który podoba się nam obojgu ale pewnie tak jak za pierwszym razem odpadnie z uwagi na pisownię. Może Joachim (?)

reklama
Do góry