reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Imiona dla styczniowych maluszków!!

To my jesteśmy w o tyle lepszej sytuacji, że najpierw mamy brytyjski akt urodzenia i w Polsce muszą zarejestrować dziecko tak samo jak jest w brytyjskim akcie, więc będzie Jessica, a nie Dżessika (tak to już w ogóle w życiu bym dziecka nie nazwała:-p).

Oj powiem że dużo mi się imion podoba które się pisze nie w stylu polskim tak jak u ciebie Jessica:tak:bo czasami naprawde te imiona na polskich znakach nie za bardzo ładne w pisowni:tak:

reklama
Mój starszy syn zaczyna się upierać żeby mały miał na imię Aleks, ale nie mogę nigdzie znaleźć czy jest w Polsce takie imię, wszędzie piszą że to zdrobnienie od Aleksandra a ja Aleksandra nie chcę, bo będą mówić Olek, mi i M podoba się Łukasz, ale młody marzy o tym by nazwać brata.
Ja jestem starszą siostą i rodzice chcieli Edyta, a ja uparłam się na Agnieszkę i moja siostra jest mi wdzięczna, więc już nie wiem co zrobić.

Mój starszy syn zaczyna się upierać żeby mały miał na imię Aleks, ale nie mogę nigdzie znaleźć czy jest w Polsce takie imię, wszędzie piszą że to zdrobnienie od Aleksandra a ja Aleksandra nie chcę, bo będą mówić Olek, mi i M podoba się Łukasz, ale młody marzy o tym by nazwać brata.
Ja jestem starszą siostą i rodzice chcieli Edyta, a ja uparłam się na Agnieszkę i moja siostra jest mi wdzięczna, więc już nie wiem co zrobić.
Mi się bardzo imię Aleks podoba, tylko mój M nie mógl tego strawić, na szczęście jest córcia i imię wybrane od dawien dawna. A notabene u mnie też wybierała starsza siostra imię, miałam być Joanna, bo tak się mamie ubzdurało, a ona chciała Agnieszkę i tak zostało i zawsze swoje imię lubiłam, także cieszę się, że rodzice pozwolili jej wybrać, bo za tym drugim, co chciała mama to tak nie przepadam :-D (siostra jak sie urodziłam miała 14 lat).

Ostatnio edytowane przez moderatora:
agagsm - masz wybrane śliczne imię dla córeczki ;-)
Ja czekam do połówkowego 17 czy się potwierdzi, że będzie synuś - jeśli tak to musze naprawdę porządnie zacząć się decydować - narazie mam dużo myśli ale ostatecznej decyzji nie podjęłam - i nie wiem czy będę umiała ją podjąc :szok::-)

Mi się bardzo imię Aleks podoba, tylko mój M nie mógl tego strawić, na szczęście jest córcia i imię wybrane od dawien dawna. A notabene u mnie też wybierała starsza siostra imię, miałam być Joanna, bo tak się mamie ubzdurało, a ona chciała Agnieszkę i tak zostało i zawsze swoje imię lubiłam, także cieszę się, że rodzice pozwolili jej wybrać, bo za tym drugim, co chciała mama to tak nie przepadam :-D (miała wtedy 14 lat).

Ja jestem Joanna i też nie bardzo mi się podoba, ale dziękuje mojej babci bo miałam być Katarzyną a babcia uparła się na Joannę, bo stwierdziła że będzie gruba Kaśka, więc jestem Joanna Katarzyna, a za Katarzyną jeszcze bardziej nie przepadam. Ja jak wybierałam imię dla siostry miałam 6 lat i w przedszkolu było dużo Agnieszek dlatego mi się podobało.

agagsm - masz wybrane śliczne imię dla córeczki ;-)
Ja czekam do połówkowego 17 czy się potwierdzi, że będzie synuś - jeśli tak to musze naprawdę porządnie zacząć się decydować - narazie mam dużo myśli ale ostatecznej decyzji nie podjęłam - i nie wiem czy będę umiała ją podjąc :szok::-)
Kaja - dziękuję:-):-)
Mam nadzieję, że córci tez się będzie podobało:-D

Patrysiu Viloetta funkcjonuje jako imię także przez V, więc nie powinni miec problemów - tym bardziej w wawie:-) Jest Violetta Villas, Violetta Arlak itp. to sa jakies tam bardziej znane postacie i mają przez V imię pisane, nie przez W, ale pewnie i funkcjonuje Wioletta normalnie pisane.

hmm tak tylko niesmialo wtrace;-)Violetta Villas to pseudonim artystyczny Czeslawy Cieslak;-)

Ja tez się nie znam czy można czy nie - po prostu pisząc różne artykuły spotkałam się w mediach z imieniem Violetta przez V więc chyba jest dopuszczalne. No a z Victorią to rzeczywiście nie wiem - chyba tylko przez W?!
Natomiast z tymi urzędami może nie ma róznicy czy wawa czy trójmiasto, ale czy np. jakaś mniejsza miejscowość to już niestety jest różnica - co by tu nie mówić dużo zależy od ludzi i tego z iloma petentami i problemami się stykają-w jednym urzedzie możesz mieć problem, a w innym żadnego:tak:

Jezeli jest watpliwosc co do imienia to USC opiera sie na opinii Polskiej Rady Jezykowej.a oni tam sa niewzruszeni i nieublagani.Mozna sobie na ich stronie sprawdzic ich opinie na temat imion....

To my jesteśmy w o tyle lepszej sytuacji, że najpierw mamy brytyjski akt urodzenia i w Polsce muszą zarejestrować dziecko tak samo jak jest w brytyjskim akcie, więc będzie Jessica, a nie Dżessika (tak to już w ogóle w życiu bym dziecka nie nazwała:-p).

My bedziemy miec niemiecki akt urodzenia.
Mamy watpliwosc czy bedzie Aleks czy Alex.Wiem na pewno ,ze gdyby syn urodzil sie w Polsce musialby byc Aleks...Niby nic ale musimy sie zdecydowac na jakas pisownie...

reklama
Do góry