reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Imiona dla styczniowych maluszków!!

Mój starszy syn zaczyna się upierać żeby mały miał na imię Aleks, ale nie mogę nigdzie znaleźć czy jest w Polsce takie imię, wszędzie piszą że to zdrobnienie od Aleksandra a ja Aleksandra nie chcę, bo będą mówić Olek, mi i M podoba się Łukasz, ale młody marzy o tym by nazwać brata.
Ja jestem starszą siostą i rodzice chcieli Edyta, a ja uparłam się na Agnieszkę i moja siostra jest mi wdzięczna, więc już nie wiem co zrobić.

no właśnie sama się zastanawiałam czy Aleks to nie jest zdrobnienie od Aleksandra ale M mówił ze chyba nie bo Aleksander ma zdrobnienie Olek a Aleks to Aleks i nawet M mówił że właśnie to imie pisze się Alex i teraz pytanie czy to właśnie jest zagraniczne imie i dlatego wydaje się nie którym że pisze się Aleks i że to zdrobnienie jest od Aleksandra no ale ja tylko tak gdybam i M jedynie mi tak tu oznajmił:tak:no i tez spotkałam się że jedna kobitka tu z forum ma synka Alexa i powiem ze jest z Polski tak więc trzeba by było się dokładnie popytac;-)

reklama
Ostatnia edycja:
Jezeli jest watpliwosc co do imienia to USC opiera sie na opinii Polskiej Rady Jezykowej.a oni tam sa niewzruszeni i nieublagani.Mozna sobie na ich stronie sprawdzic ich opinie na temat imion....
Agbar ja i tak pozostaję przy swoim zdaniu - mam w swojej pracy zawodowej do czynienia nie raz i nie dwa z urzędami i jak się zna panią Krysię w urzędzie to uwierz problemu z niczym nie ma, choćby sie wydawało, że będzie - a jak się nie zna nikogo, to wtedy czlowieku możesz sobie dopiero szukać opinii Rad i innych rzeczy i nic nie wskórasz, choćbyś na głowie stanęła - bardzo wiele zależy od tego kogo na swojej drodze spotkasz. No i dla dziennikarza nie ma slowa, że coś jest niemożliwe czy, że czegoś nie da rady zrobić:tak:I czy mi uwierzysz czy nie, to nie jest takie wszystko w tych polskich urzędach jak być powinno i jakbys chciała, żeby było:tak: Nie mówię tu o jakis imionach z kosmosu ale o takich funkcjonujących w społeczeństwie w Polsce, jeśli tylko kogoś gdzieś tak zarejestrowali to masz podstawę, by ubiegać się o u jest równość wobec prawa, przynajmniej w teorii :rofl2: Ja na szczęście ze swoim imieniem dla córci z nikim walczyć nie będe musiała, bo wątpliwości co do pisowni żadnej nie ma!:-D

agbar - moja siostra mieszkająca w Niemczech ma imiona brzmiące również identycznie w Polsce ale pisownia niemiecka. Myślę więc, że u Ciebie będzie Alex ;-)
Violetta - natomiast chyba fukcjonuje spokojnie, mam koleżanką w moim wieku z taką pisownią imienia

a ja miałam szefową, która miała na pierwsze Maria, a na drugie Violetta, ale nie podobało jej się Marysia i kazała na siebie mówić Violetta :tak:
ja bym wolała Marysia:happy:

Ja wczoraj przewertowałam chyba wszystkie męskie imiona i jak narazie to jestem chyba przy: Kamil, Hubert, Kuba. Ale też coś nie jestem do końca przekonana. Z dziewczynką to jest łatwiej. A tu chłopak.:-p:-D
Miałam to napisać na atku z imionami, ale mi się coś pokręciło:-p

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry