reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

In vitro 2024 - refundacja

reklama
Hej Dziewczyny,
pozwalam sobie do Was dołączyć z racji bycia w trakcie in vitro (niestety bez refundacji, ba, nawet niestety nie w Polsce, bo z racji związku jednopłciowego nie możemy przystąpić do procedury u nas, nawet odpłatnie).
Long story short:
Mam 2 synów, 10 i 2 latka (pierwsze IUI), w tym roku 2 nieudane IUI (pierwsze- ciąża biochemiczna, przy drugim torbiel krwotoczna, więc nawet nie doszło do owulacji) w Danii. Aktualnie in vitro w Grecji. 1.06 miałam punkcję, z 10 komórek, które się zapłodniły do 3 doby powstało 10 zarodków, które zostały zamrożone w oczekiwaniu na zgodę na badania genetyczne (to dla nas bardzo ważne). No i czekałyśmy na tę zgodę aż do ostatniego czwartku. Teraz czekamy dalej na informację kiedy i co dokładnie będzie się działo (mają rozmrozić 5-6, dohodować do blastocysty, pobrać komórki do badań, zarodki zamrozić i będziemy dalej czekać na informacje). Jeśli wszystko się uda to w kolejnym cyklu (dziś mi się zaczął okres) powinien się udać transfer (czyli @LadyCaro jak mozesz to wpisz mi transfer ze znakiem zapytania na koniec sierpnia). Musi się udać z tymi badaniami oraz nic nie poprzesuwać nadmiernie, bo 10-20.08 w klinice urlop.

Super ☺️ to ile dni po punkcji dostałaś okres? Przekłada się to na długość fazy lutealnej?
Nie do mnie pytanie, ale w klinice powiedzieli mi po punkcji, że za tydzień dostanę okres. I tak było, dostałam po 6 dniach, czyli mój cykl, w którym była punkcja, trwał 17 dni. Przez to kolejny cykl się też poprzestawiał i był dłuższy - 37 dni, a standardowo mam 29-32.

@Motylkowa! transfer będziesz miała na naturalnym czy sztucznym cyklu? 🍀

O kurcze dużo tych leków u mnie tylko Elonva a potem Mensinorm. Jak widzę że niektórzy mają tyle tych leków to się zastanawiam czy u mnie nie za mało 😐
Ja miałam Elonvę i później Menopur, więc dość podobnie.
No i Orgalutran, żeby zablokować ewentualną przedwczesną owulację samoistną. Nie włączają Ci żadnego antagonisty?

Nie do mnie pytanie, ale w klinice powiedzieli mi po punkcji, że za tydzień dostanę okres. I tak było, dostałam po 6 dniach, czyli mój cykl, w którym była punkcja, trwał 17 dni. Przez to kolejny cykl się też poprzestawiał i był dłuższy - 37 dni, a standardowo mam 29-32.

@Motylkowa! transfer będziesz miała na naturalnym czy sztucznym cyklu? 🍀
U mnie było podobnie z przesunięciami. Cykl z punkcją miałam 24 dniowy, okres 11 dni po punkcji (normalnie mam 28), a następny 32 dni, więc idealnie te 4 dni "nadrobił".

dziewczyny macie pakiety w medicover/luxmed?
Myślicie że jak mam medi i bym napisała na czacie czy mi dadzą skierowanie na betę i progesteron to dostanę?😃mam tam pakiet i byłam tylko 2 razy na cytologii..raz chciałam badania na krew rozszerzone to powiedzieli a po co, mam raz w roku morfologię, witaminę d i coś jeszcze i jak nie ma przesłanek to po co mi inne badania😅

dziewczyny macie pakiety w medicover/luxmed?
Myślicie że jak mam medi i bym napisała na czacie czy mi dadzą skierowanie na betę i progesteron to dostanę?😃mam tam pakiet i byłam tylko 2 razy na cytologii..raz chciałam badania na krew rozszerzone to powiedzieli a po co, mam raz w roku morfologię, witaminę d i coś jeszcze i jak nie ma przesłanek to po co mi inne badania😅

W lux med jest chyba inaczej niż w Medicover bo pamiętam, że @LadyCaro miała przejścia. A w lux med beta jest w pakiecie bez skierowania (przynajmniej w moim) więc nie muszę się o nic prosić. A skierowania honorują od każdego lekarza i jak są w palecie to robisz za darmo.
A znowu jak nie mieli specjalisty to poszlam prywatnie do wybranego przez siebie i zwrócili mi 100% (ok 400zl)

*przepraszam za wypowiedź w wątku który mnie niedotyczy

W lux med jest chyba inaczej niż w Medicover bo pamiętam, że @LadyCaro miała przejścia. A w lux med beta jest w pakiecie bez skierowania (przynajmniej w moim) więc nie muszę się o nic prosić. A skierowania honorują od każdego lekarza i jak są w palecie to robisz za darmo.
A znowu jak nie mieli specjalisty to poszlam prywatnie do wybranego przez siebie i zwrócili mi 100% (ok 400zl)

*przepraszam za wypowiedź w wątku który mnie niedotyczy
Napisze jutro, zobaczymy co odpiszą.

Może głupie pytanie ale tak sobie myślę, że jak napisze że z racji poronienia, teraz chce trzymać rękę na pulsie i zbadać jak najszybciej betę progesteron bo podejrzewam ciążę to czy oni widzą odrazu w systemie że np jestem po invitro?tak jak ja wchodze na ikp ?

Ja miałam Elonvę i później Menopur, więc dość podobnie.
No i Orgalutran, żeby zablokować ewentualną przedwczesną owulację samoistną. Nie włączają Ci żadnego antagonisty?
Na razie wiem tylko o tych dwóch lekach, w środę idę na wizytę to będzie 7 DC może coś mi dołoży lekarka. Ja jeszcze nie jestem obeznana w tych lekach więc nie wiem co to znaczy że antagonista zostanie włączony.

reklama
Napisze jutro, zobaczymy co odpiszą.

Może głupie pytanie ale tak sobie myślę, że jak napisze że z racji poronienia, teraz chce trzymać rękę na pulsie i zbadać jak najszybciej betę progesteron bo podejrzewam ciążę to czy oni widzą odrazu w systemie że np jestem po invitro?tak jak ja wchodze na ikp ?
Myślę że w głównej mierze zależy na jakiego lekarza trafisz. Jeden wystawi bez marudzenia, a drugi będzie robił problemy. Loteria 🤷🏼‍♀️

Do góry