z probiotyków to mój ginekolog również polecał lactovaginal, mówi że stary i sprawdzony a w te nowości z reklam nie wierzy ;-) ale chciałam co innego ... sama często miewam kłopoty z równymi infekcjami i jest to bardzo uciążliwe, ale ostatnio się polepszyło - prosta sprawa, zmieniłam płyn do higieny intymnej ;-) próbowała już naprawdę wielu, w tym słynnego Lactacytu itp. i nic nie pomagało ... teraz kupuję płyn firmy Venus z ekstraktem z kory dębu i muszę powiedzieć że jest po prostu rewelacyjny, od dłuższego czasu nie miałam już żadnych problemów z infekcjami a dodatkowo mam też tej samej firmy tylko że z ekstraktem z aloesu - o działaniu nawilżającym bo miałam też kłopot z suchością pochwy, stosuję je naprzemiennie, albo jeden rano a drugi na wieczór .. dodatkowo cena nie jest duża bo jakieś 7 zł, nikt mnie już nie przekona do zmiany płynu bo jestem naprawdę zadowolona, a próbowała już wszystkiego żeby się ustrzec przed tymi infekcjami , stosowałam wkładki higieniczne, prasowałam regularnie bieliznę itd i nic to nie dawało :-( ... a co do infekcji dróg moczowych to z tym też mam częsty kłopot, jak byłam mała to byłam w szpitalu bo infekcja dróg moczowych spowodowała zapalenie nerek :-( teraz piję codziennie herbatę żurawinową profilaktycznie i kłopot z głowy (jak się coś zaczyna to biorę urosept, żadne urinale itd w ogóle nie działają), tylko wybieram taką która ma około 30% żurawiny w składzie, kiedyś jak kupowałam w aptece to nie dość że były drogie to jeszcze znikoma ilość żurawiny w składzie a ostatnio znalazłam w intermerche ich herbatkę i ma 35% żurawiny :-) jak tylko pamiętam o piciu jej codziennie to nie mam kłopotów :-)