reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

inhalator

reklama
hej
my mamy inhalator elektryczny -
NEV SPEEDYMED - taki jak w szpitalach. Kupilismy go na allegro. Jestem bardzo zadowolona, choc troche burczy (nie za glosno, ale nie jest bezszmerowy). ma komplet róznowymiarowych wymiennych końcowek do inhalacji (inne dla niemowlat, dzieci i dorosłych). latwo się go sterylizuje.

A tak na marginesie, muszę powiedziec , że te inhalatory bardzo sie przydają. Na początku myslałam ,że to tylko wyżucone pieniądze bo będzie stało i sie kurzyło. A tu proszę, kiedy byśmy nie byli chorzy( szczególnie mała) inhalator zawsze idzie w ruch. Lekarze bardzo je polecają

Drogie Mamusie ja kupiłam taki --> podsyłam link
Vitamed24 - Wszystko Dla Zdrowia! - Inhalator MEBBY Nebulbaby
i jestesmy z mężem bardzo zadowoleni bo dla naszego malenstwa okazal się idealny. Ma zabawny kształt wiec Agniesia się nie boi a wręcz bardzo go lubi :) oczywiście dla nas ważniejsze jest to że jak mala tylko jest chora i inhalator ratuje nam zycie, katar i kaszel maja zdecydownaie lżejsze objawy. Drogie Szanowne Mamy polecam ;)

Najważniejszym czynnikiem decydującym o wyborze inhalatora jest schorzenie, które chcemy leczyć przy jego użyciu.

W przypadku przeziębień, kataru i podobnych nie musimy zwracać tak bacznej uwagi na wszystkie parametry i bardziej decydujące są względy praktyczne, takie jak długość przewodu (rurki) do maseczki - spróbujcie inhalować 3-letniego szkraba "przymocowanego" do kompresora 0,5-metrowym przewodem. Im dłuższy przewód, tym będzie łatwiej. A gdy dziecko się boi, można ukryć kompresor w szafce, przewód wyprowadzić na zewnątrz i voila!
Znaczenie może mieć wygląd samego nebulizatora (maseczki) - bajkowo-zwięrzęce motywy znacznie ułatwiają inhalacje.
Inną "pomocną" cechą inhalatora jest szybkość inhalacji (ile leku może podać inhalator), bo im szybciej, tym mamy szybciej z głowy. Szybkość inhalacji zależy przede wszystkim od jakości nebulizatora, czyli części przykładanej do twarzy. Mitem jest, że znaczenie ma siła kompresora.

Natomiast, gdy nasza pociecha jest astmatykiem lub cierpi z powodu innej przewlekłej choroby układu oddechowego niesłychanie istotne staje się fakt, czy dany inhalator wytwarza cząsteczki o odpowiedniej wielkości. To przede wszystkim zależy (podobnie jak szybkość inahalacji) od jakości i konstrukcji nebulizatora. Od nebulizatora zależy także, ile leku zmarnuje się podczas nebulizacji (nie trafi do organizmu). Sól fizjologiczna jest tania, ale specjalistyczne leki już nie.

W przypadku chorób przewlekłych może wystąpić potrzeba, aby inhalator zasilany był bateryjnie lub z gniazdka zapalniczki w samochodzie.

Podsumowując: o skuteczności i wygodzie inhalacji decyduje para: kompresor i nebulizator oraz wynikające z ich połączenia parametry, a doboru należy dokonywać uwzględniając schorzenie, wiek dziecka (pacjenta) i jego indywidualne cechy, takie jak ruchliwość, odwaga ;)

Więcej na temat nebulizacji/inhalacji można poczytać w następujących artykułach:

Inhalacje dzieci inhalatorem-nebulizatorem

Inhalacje przyjazne małym dzieciom

Jak wybrać inhalator?

Jak są zbudowane inhalatory i do czego służą?

Ostatnia edycja:
Witam chciałabym sie was poradzic czy Zestaw do nebulizacji Nebulbaby nadaje sie do 7 miesiecznego babsa.. Mam narazie wypozyczony i musze kupic... i wlasnie sie prymierzam sie do kupna takiego zestawu... poradzcie dobry On jest dla takiego dziecka.. ??
Moj maly dostake leki wziewne w postacie plynu... (flixotide i beroudal..)

Tak, dla 7-miesięcznego dziecka będzie się nadawał - w zestawie jest maska dla dzieci, która ma odpowiedni rozmiar.

Ale trzeba zwrócić uwagę, że czymś innym jest nebulizator Nebulbaby zestaw bez kompresora, czyli sam nebulizator, a czymś innym zestaw Nebulbaby z kompresorem, czyli nebulizator z kompresorem.

Dla mniejszych dzieci 0-6 lepszy będzie zestaw inhalator Medel Family Soft Touch w zestawie z 3 maskami zawierający maskę niemowlęcą właśnie ze względu na tę maskę.

Witam chciałabym sie was poradzic czy Zestaw do nebulizacji Nebulbaby nadaje sie do 7 miesiecznego babsa.. Mam narazie wypozyczony i musze kupic... i wlasnie sie prymierzam sie do kupna takiego zestawu... poradzcie dobry On jest dla takiego dziecka.. ??
Moj maly dostake leki wziewne w postacie plynu... (flixotide i beroudal..)

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry