reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Jak liczony jest czas trwania ciąży

Aewea

Fanka BB :)
Hejka,
Mam mały dylemat. Mianowicie w dniu dzisiejszym po nieudanym pierwszym cyklu starań dostałam miesiączki. Czytałam gdzieś, że jeżeli zaszłabym w ciążę w tym cyklu to jest ona liczona od pierwszego dnia okresu. Czy to jest prawda? Pytam, ponieważ mam umowę do końca października (czyli jakieś 13.5tyg) i nie wiemy czy kontynuować starania, gdyż z tego co nam wiadomo żeby umowa została przedłużona do dnia porodu musiałabym być w ciąży minimum 12tyg, więc nie chcemy ryzykować utrata pracy i ewentualnego zasiłku.
Nadmiernie, że bardzo chcielibyśmy dzidziusia, a kolejna umowę miałabym już na stałe, ale nie m pewności, że zostanie mi ona przedłużona, dlatego chcieliśmy spróbować przed końcem danej umowy. (Jeżeli by się udało i nie zostałaby mi przedłużona umowa na stałe i tak musieliby przedluzyć ja do dnia porodu)

reklama
Hejka,
Mam mały dylemat. Mianowicie w dniu dzisiejszym po nieudanym pierwszym cyklu starań dostałam miesiączki. Czytałam gdzieś, że jeżeli zaszłabym w ciążę w tym cyklu to jest ona liczona od pierwszego dnia okresu. Czy to jest prawda?

Tak, ciąża liczona jest od pierwszego dnia cyklu w którym się w nią zaszło..

Hejka,
Mam mały dylemat. Mianowicie w dniu dzisiejszym po nieudanym pierwszym cyklu starań dostałam miesiączki. Czytałam gdzieś, że jeżeli zaszłabym w ciążę w tym cyklu to jest ona liczona od pierwszego dnia okresu. Czy to jest prawda? Pytam, ponieważ mam umowę do końca października (czyli jakieś 13.5tyg) i nie wiemy czy kontynuować starania, gdyż z tego co nam wiadomo żeby umowa została przedłużona do dnia porodu musiałabym być w ciąży minimum 12tyg, więc nie chcemy ryzykować utrata pracy i ewentualnego zasiłku.
Nadmiernie, że bardzo chcielibyśmy dzidziusia, a kolejna umowę miałabym już na stałe, ale nie m pewności, że zostanie mi ona przedłużona, dlatego chcieliśmy spróbować przed końcem danej umowy. (Jeżeli by się udało i nie zostałaby mi przedłużona umowa na stałe i tak musieliby przedluzyć ja do dnia porodu)
Tak pierwszy dzień miesiączki jest liczony jako pierwszy dzień ciąży. Termin potem się wylicza mies z daną miesiączką ostatnią -3 a dni +7 i wychodzi termin. Chociaż u mnie teraz wychodzi 1 marca bo luty ma 28dni.

Tak pierwszy dzień miesiączki jest liczony jako pierwszy dzień ciąży. Termin potem się wylicza mies z daną miesiączką ostatnią -3 a dni +7 i wychodzi termin. Chociaż u mnie teraz wychodzi 1 marca bo luty ma 28dni.
Czyli według moich obliczeń jeżeli udałoby nam się tym razem to do końca października będę w ciąży powyżej 12 tyg?

Czyli według moich obliczeń jeżeli udałoby nam się tym razem to do końca października będę w ciąży powyżej 12 tyg?
Chyba tak, ale nie jestem pewna, musisz obliczyć sobie. Ale nie zakładaj że się uda, bo dużo daje samo myślenie im mniej myślisz i się nakręcasz tym lepiej.

Do góry