reklama

Jak się przygotować do ciąży?

• Starter tematu Starter tematu guest-1688458054
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
reklama
Ja bym zrobiła p/ciała na toxo, cytomegalię i różyczkę, morfologię (w tym żelazo i ferrytynę, bardzo lecą w ciąży), wit. d3, tsh, badanie moczu. Cytologia też jest ważna. Ale i tak najlepiej udać się do lekarza i powiedzieć, że planujecie ciążę. Na pewno pokieruje Cię na właściwe badania.

Ja bym zrobiła p/ciała na toxo, cytomegalię i różyczkę, morfologię (w tym żelazo i ferrytynę, bardzo lecą w ciąży), wit. d3, tsh, badanie moczu. Cytologia też jest ważna. Ale i tak najlepiej udać się do lekarza i powiedzieć, że planujecie ciążę. Na pewno pokieruje Cię na właściwe badania.
Byłam już. Kazał przyjść w ostatnim cyklu z tabletkami. Powiedział że wtedy zrobimy badania, żeby były "świeże". Do tego czasu nic nie kazał robić oprócz brania kwasu foliowego minimum na miesiąc przed staraniem. Kwas już biorę, chociaż jeszcze kilka miesięcy do starań.

To tak trzeba zrobić, jak lekarz kazał. Kwas foliowy powinna suplementować każda kobieta w wieku rozrodczym. A już na pewno z kilka miesięcy przed planowaną ciążą. Ale na pewno zrobiłabym te badania, które wymieniłam, bo może się okazać, że masz niskie żelazo i powinnaś je poprawić przed zajściem w ciążę. Albo w moczu wyjdzie Ci brzydka bakteria do wyleczenia 🤷🏻‍♀️ Albo będziesz musiała suplementować witaminę d, bo masz jej za mało 🤷🏻‍♀️ No ja tak przynajmniej zrobiłam. Jak już miałam wszystkie wyniki dobre, to wzięłam się za ciążę.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry