reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Jak usypiać maluszka... ?

Zakładam ze mówimy o płaczu "bez powodu" tzn dzidzia, najedzona, ma sucho itd...

Czy aby napewno płacz (nawet w ramionach mamy) jest lepszy od wyciszenia się i zaśnięcia (nawet pod tetrową pieluszką)????? :confused::confused::confused:
...
Powiem tak: jako mama robiłabym wszystko zeby przestał płakać:tak: Mój Busio zwykle uspokaja się u mnie , więc de facto nie znam problemu dziecka płaczącego bez powodu - ale gdyby tak było i pielucha by pomagała, to pewnie bym tak robiła:tak::sorry2:
A oczywiście psychologia zwykle biegnie gdzieś obok jednak:zawstydzona/y::sorry2:
Pomimo specjalizacji właśnie z psychologii dziecięcej widzę, ze w przypadku własnego dziecka nie ma to zastosowania:zawstydzona/y::sorry2: Szewc bez butów...
Ja z resztą już się śmieję, że za 2 lata do superniani idziemy:-D

reklama
Antek w nocy w większości przypadków zasypia od razu po karmieniu w swoim łóżeczku.W ciagu dnia jednak czesto ma "jazdy"- jest najedzony, ma sucho , bawilismy się też i on usypia np.na rękach. Gdy widze, że go muli odkładam go do łózeczka i czesto wtedy jest ryk, lament i zawodzenie. Nastawiam mu wtedy melodię z kauzeli , całuję w główkę i wychodzę.czekam wtedy aż sobie popłacze (wiem ,ze to zwykle marudzenie) i zazwyczaj po 10 minutach zasypia. Jeżeli nie, to proces zasypiania zaczynam od nowa, :happy2:Nie jest to przyjemne , ale nie ma opcji żeby spał tylko na rękach.

No to tego to ja znowu nie rozumiem :shocked2:
Zawsze wydawało mi się że tego typu metody stosuje się u dzieci starszych - takich kilkulatków bo zachowują się tak próbując nas szantażowac(itd...) ale małe dziecko...? No i nie wychodzi się tylko siada obok nieodzywając...
Może się nie znam... Jeśli głupoty opowiadam niech mnie ktoś poprawi:dry:

Powiem tak: jako mama robiłabym wszystko zeby przestał płakać:tak: Mój Busio zwykle uspokaja się u mnie , więc de facto nie znam problemu dziecka płaczącego bez powodu - ale gdyby tak było i pielucha by pomagała, to pewnie bym tak robiła:tak::sorry2:
A oczywiście psychologia zwykle biegnie gdzieś obok jednak:zawstydzona/y::sorry2:
Pomimo specjalizacji właśnie z psychologii dziecięcej widzę, ze w przypadku własnego dziecka nie ma to zastosowania:zawstydzona/y::sorry2: Szewc bez butów...
Ja z resztą już się śmieję, że za 2 lata do superniani idziemy:-D

No więc właśnie - czesto teoria teorią a życie życiem... :tak:

Zawsze wydawało mi się że tego typu metody stosuje się u dzieci starszych - takich kilkulatków bo zachowują się tak próbując nas szantażowac(itd...) ale małe dziecko...? No i nie wychodzi się tylko siada obok nieodzywając...
Wszystko się zgadza:tak:. Powinno się siedzieć w pokoju dopóki dziecko nie zaśnie tzn w zasięgu wzroku dziecka - ono musi wiedzieć że ktoś przy nim jest:tak:. Ja znam taką szkołę bynajmniej... A pewnie inne też są:confused:

No więc właśnie - czesto teoria teorią a życie życiem... :tak:
Ja czytałam i słyszałam, ze takie metody juz mozna wprowadzac u niemowlaków. A czy tak sie robi zalezy tylko od rodziców. Ja mam różnie, czasem Olaf sam usypia, czasem go zostawiam i sam sie uspokaja (w między czasie wchodze i przytulam jak płacze) a czasem usypia na rękach. Nie steosuję konkretnej metody! Ważne żeby i mama i dziecko było szczęśćliwe, niezależnie od metody :)

reklama
a ja daję cycka i przy nim zasypia i jak nie jest głodny to i tak musi sobie przy nim poleżeć i dopiero wtedy zaśnie próbowałam wsadzać do łóżeczka i siedzieć przy nim ale ja nie mam serca do tego jak on płaczę może to nie jest psychologiczne podejście ale w zasadzie to mam w du@#;-);-);-);-)

Do góry