reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Jakie imie?

W Bydgoszczy jest na pewno tak, jak napisałam:
- becikowe rządowe 1000 zł bez względu na dochód
- becikowe miejskie 1000 zł - dochód poniżej 1000 zł / osobę
- becikowe gminne - nie wiem jaka kwota, ale też chyba 1000 zł - dochód poniżej 504 zl na osobę

reklama
a ja przeszukalam wczoraj i dzis internet i nic nie znalazlam :no: bo my z mezem jestesmy zameldowani w dwoch roznych miastach wiec chcialabym sie dowiedziec jak to wyglada w lodzi i w zgierzu zeby wybrac korzystniejsza opcje...

w jakim urzedzie mozna sie dowiadywac o to drugie becikowe??

No widzisz Agusia, to się czegoś nowego dowiedziałaś. Dobrze, że tak się wymieniamy na forum informacjami, bo czasem można się czegoś nowego dowiedziec i na tym skorzystac :tak: Ja też o tym becikowym miejskim dowiedziałam się czytając jakieś forum.

Tu chyba nie ma jakiejś jednej reguły, tylko miasta ustalają to dla swojego obszaru indywidualnie.
Ja wiem na pewno, że w Krakowie nie ma becikowego miejskiego, tzn nie nazywa się ono w ten sposób. Jest becikowe USTAWOWE (czyli rządowe - obowiązujące w całej Polsce) i GMINNE od Prezydenta miasta też 1000zł niezależne od dochodów.
Czyli generalnie KAŻDA MAMA z Krakowa dostaje w sumie 2tys. becikowego.
I informacji o tym GMINNYM (MIEJSKIM czy jak ono się tam jeszcze nazywa) trzeba szukać na stronach Urzędu albo w Biuletynie Informacji Publicznej danego miasta.

A od dochodów, właśnie od sumy mniejszej niż 504zł na głowę, zależy przyznanie Dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka które też wynosi 1000zł i to jest jeszcze co innego. Czyli wygląda na to, że jest mozliwość, że ktoś się na 3tyś załapie :tak:
agusia9915 z Twojej strony to wyczytałam (Zasiłek Rodzinny w menu)... właściwie to rzuciłam bardziej okiem bo dodatek czy zasiłek rodzinny mnie raczej nie dotyczy :dry:

lil kate: faktycznie ciężko coś znależć o tym becikowym w Łodzi i Zgierzu ale chyba się udało :happy: Jednak najlepiej chyba będzie jak zadzwonisz i dowiesz się telefonicznie jak to wygląda, dogrzebałam się do telefonów w Łodzi:

Informacji w sprawie wypłaty „becikowego” udzielają:

UMŁ Delegatura Łódź Górna - al. Politechniki 32, tel. 638-58-04
UMŁ Delegatura Łódź Polesie - ul. Krzemieniecka 2b, tel. 638-52-96
UMŁ Delegatura Łódź Śródmieście - ul. Piotrkowska 153 tel.638-57-07
UMŁ Delegatura Łódź Widzew - al. Piłsudskiego 100, tel.638-53-11
Filia MOPS ds. Obsługi Świadczeń Rodzinnych - ul. Urzędnicza 45, tel. 638-59-60

A TUTAJ JESZCZE INFORMACJA z której wynika, że w Łodzi też jest to drugie becikowe (nazywa się SAMORZĄDOWE) i jest NIEZALEŻNE OD DOCHODÓW, poczytaj jednak o warunkach :tak: Mam nadzieję że się załapiecie :laugh2:

lil kate: a co do Zgierza to znalazłam tylko jakieś STARE ARTYKUŁY (wpisz sobie "becikowe" w wyszukiwarce pod choinką), jednak wygląda na to, że nie ma tam tego drugiego becikowego :no:

Joasiek, jestes boska!!! :-D :laugh2: :-D

zaraz przychodza do mnie goscie wiec nie moge tego od razu postudiowac, ale wieczorkiem zrobie to napewno :tak:

reklama
Witam!My z mężem wybraliśmy dla chłopca Maciuś,a dla dziewczynki Agatka.Niestety płci nie znamy.Pozdrawiam. Beata:-):-D

Do góry