reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

jedzonko- przepisy na obiadek i nie tylko;)

natka86

mamusia Zosieńki
Dołączył(a)
15 Maj 2008
Postów
2 530
Miasto
wielkopolska, obecnie Holandia
dziewczyny co mowicie na to????
codziennie zastanawiamy sie co na obiad,więc moze korzystajmy z naszych sprawdzonych przepisów:rofl2::-D
to ja jako pierwsza zapodam wam przepis na moją dzisiejszą zupke fasolową z boczkiem:happy: ale to zrobie za chwilke bo brzdąc woła:nerd:
 
reklama
zupa fasolowa z boczkiem:-)

okolo 200 gram fasoli
boczek wędzony
marchewka
cebula
okolo 1,5 litra bulionu badz rosolku
majeranek

fasole moczymy przez noc, na drugi dzien gotujemy ja w tej samej wodzie az do miekkosci, dodajemy pokrojona w kostke marchewke i cebule (najpierw podsmazamy troche na patelni),wlewamy bulion i gotujemy. gdy fasola jest juz miekka zdejmujemy i przecieramy badz miksujemy( ja przecieram przez sitko), dodajemy podsmazony boczek i posiekany czosnek. zagotowujemy i posypujemy majerankiem.:tak:
smacznego
 
Kotlety mielone z pieczarkami

Kotlety mielone podane trochę inaczej. Do mięsa mielonego dodać jajko,namoczoną w mleku bułkę...
łatwe 30-60 min

Składniki
50 dkg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1 jajko
1 bułka
1 cebula
25 dkg pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól,pieprz,majeranek
kilka plasterków sera żółtego

Opis przygotowania
Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną w mleku bułkę, rozdrobniony czosnek. Pieczarki pokroić w kosteczkę, poddusić na tłuszczu ,dodać drobno pokrojoną cebulkę i razem z pieczarkami podsmażyć aż cebulka się zeszkli. Po wystygnięciu dodać do masy mięsnej(bez tłuszczu),dodać przyprawy i natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Rozgrzać tłuszcz, kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron. Pod koniec smażenia każdy kotlet przykryć plasterkiem sera, posypać lekko słodką papryką, przykryć patelnię pokrywką i na małym ogniu trzymamy do momentu roztopienia się ser


Dziś robię to :)
 
zupa pieczarkowa

bulion,a najlepiej rosołek
pieczarki
maka i masło na zasmażkę

gotujemy rosołek, na patelni smazymy starte pieczarki- dodajemy do wywaru,doprawiamy do smaczku,gotujemy okolo 15minut. zasmazka- makę lekko podgrzac dodac masło chwilke podsmażac. powoli wlewac do zupy,tak zeby sie kluski nie porobily:rofl2:
 
WKLEJE TUTAJ PRZEPIS MARTY NA PIZZE BO POZNIEJ BĘDĘ SZUKAĆ:-p:-)

pizza a'la Marta
Ciasto na pizze ( 2 duże blachy z piekarnika )

2 szklanki mąki
cukier , sól według uznania(łyżeczkę cukru i pół soli)
1/2 szklanki letniej wody
1/2 kostki drożdży
jajko całe
łyżeczka oleju lub oliwy

makę wsypać do miski , wbić jajko, dodac sól, cukier, olej.następnie rozrobić drożdże z letnią wodą .wszystko razem zagnieść do uzyskania jednolitej nieklejącej sie masy.rozwałkować na cieniutki placek przełożyć na blachę dodać farsz i piec ok 15- 20 minut aż będzie chrupiące .

sos: przecier pomidorowy Pudliszki w kartonie +przypraw wloska+bazylie oregano , paprykę ostra , troszke keczupu.
 
Ciasteczka a'la Marteczka :-p :


kostka masła
kosta sera białego półtłustego
szklanka mąki
1 duży cukier waniliowy(lub dwa małe)
jabłko, marmolada

wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą mase w misce, wkładamy do lodówki na poł godz. Wyciągamy, rozwałkowujemy(solidnie posypać mąką blat bądź stolnice) na cienki placek(około 0,5cm). Szklanką szeroką u góry wycinamy kółka, na połowę koła kladziemy kawałek jabłka(najlepiej pokroić na poł, poźniej znów na poł i jeszcze raz i takie rożki kładziemy), zamykamy kółko i zagniatamy tylko na bokach(żeby mogło się dostać powietrze).
Tak samo robimy z marmoladą.
Pieczemy około 20 min w temp 180stopni(pilnować aż się zarumienią bo mogą się szybko przypalić)

obraz419ij7ue0.jpg
 
hahaha a wlasnie mialam przepisywac:-D:-D:-D
zapomnialam tylko dodac ze na koniec trzeba posypac cukrem pudrem:-)

i super watek, nie widzialam wczesniej takze bede cos dorzucac w miare mozliwosci i skorzystam z waszych;-)
 
reklama
Kurczak w serowej panierce
0Skomentuj

Składniki
piersi z kurczaka
mąka
jajko
mleko
ser żółty ( ok 20 dag)
piwo ( ok.1/3 szklanki)
sól, pieprz, ew. papryka w proszku

Sposób przygotowania
Panierka: Z mąki, jajka i mleka i piwa przygotować ciasto (takie jak na naleśniki), dodać przyprawy i dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać starty na tarce (grube oczka) ser żółty i połączyć z ciastem, które powinno być dosyć gęste, tak aby przylepiło się później do pokrojonych piersi z kurczaka.

Mięso: Pokroić w grubsze kostki, wg upodobania, posolić, odstawić na ok. 15 minut.

Piersi panieruje się ciastem i wrzuca na głęboki, mocno rozgrzany olej. Smażyć aż nabiorą złocistego koloru.



Później napiszę jak wyszło ;)
 
Do góry