reklama

jedzonko- przepisy na obiadek i nie tylko;)

Temat na forum 'Samotni rodzice' rozpoczęty przez natka86, 24 Listopad 2008.

  1. natka86

    natka86 mamusia Zosieńki

    dziewczyny co mowicie na to????
    codziennie zastanawiamy sie co na obiad,więc moze korzystajmy z naszych sprawdzonych przepisów:rofl2::-D
    to ja jako pierwsza zapodam wam przepis na moją dzisiejszą zupke fasolową z boczkiem:happy: ale to zrobie za chwilke bo brzdąc woła:nerd:
     
  2. ollka22

    ollka22 MAMUSIA OLIWKI

    Natka według mnie trafiony pomysl z tym watkiem:)
     
  3. reklama
  4. natka86

    natka86 mamusia Zosieńki

    zupa fasolowa z boczkiem:-)

    okolo 200 gram fasoli
    boczek wędzony
    marchewka
    cebula
    okolo 1,5 litra bulionu badz rosolku
    majeranek

    fasole moczymy przez noc, na drugi dzien gotujemy ja w tej samej wodzie az do miekkosci, dodajemy pokrojona w kostke marchewke i cebule (najpierw podsmazamy troche na patelni),wlewamy bulion i gotujemy. gdy fasola jest juz miekka zdejmujemy i przecieramy badz miksujemy( ja przecieram przez sitko), dodajemy podsmazony boczek i posiekany czosnek. zagotowujemy i posypujemy majerankiem.:tak:
    smacznego
     
  5. tafojka

    tafojka Fanka BB :)

    Super pomysł!!!:tak::tak::tak:
     
  6. tafojka

    tafojka Fanka BB :)

    Kotlety mielone z pieczarkami

    Kotlety mielone podane trochę inaczej. Do mięsa mielonego dodać jajko,namoczoną w mleku bułkę...
    łatwe 30-60 min

    Składniki
    50 dkg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
    1 jajko
    1 bułka
    1 cebula
    25 dkg pieczarek
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól,pieprz,majeranek
    kilka plasterków sera żółtego

    Opis przygotowania
    Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną w mleku bułkę, rozdrobniony czosnek. Pieczarki pokroić w kosteczkę, poddusić na tłuszczu ,dodać drobno pokrojoną cebulkę i razem z pieczarkami podsmażyć aż cebulka się zeszkli. Po wystygnięciu dodać do masy mięsnej(bez tłuszczu),dodać przyprawy i natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Rozgrzać tłuszcz, kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron. Pod koniec smażenia każdy kotlet przykryć plasterkiem sera, posypać lekko słodką papryką, przykryć patelnię pokrywką i na małym ogniu trzymamy do momentu roztopienia się ser


    Dziś robię to :)
     
  7. natka86

    natka86 mamusia Zosieńki

    zupa pieczarkowa

    bulion,a najlepiej rosołek
    pieczarki
    maka i masło na zasmażkę

    gotujemy rosołek, na patelni smazymy starte pieczarki- dodajemy do wywaru,doprawiamy do smaczku,gotujemy okolo 15minut. zasmazka- makę lekko podgrzac dodac masło chwilke podsmażac. powoli wlewac do zupy,tak zeby sie kluski nie porobily:rofl2:
     
  8. hana31

    hana31 Moderator

    WKLEJE TUTAJ PRZEPIS MARTY NA PIZZE BO POZNIEJ BĘDĘ SZUKAĆ:-p:-)

    pizza a'la Marta
    Ciasto na pizze ( 2 duże blachy z piekarnika )

    2 szklanki mąki
    cukier , sól według uznania(łyżeczkę cukru i pół soli)
    1/2 szklanki letniej wody
    1/2 kostki drożdży
    jajko całe
    łyżeczka oleju lub oliwy

    makę wsypać do miski , wbić jajko, dodac sól, cukier, olej.następnie rozrobić drożdże z letnią wodą .wszystko razem zagnieść do uzyskania jednolitej nieklejącej sie masy.rozwałkować na cieniutki placek przełożyć na blachę dodać farsz i piec ok 15- 20 minut aż będzie chrupiące .

    sos: przecier pomidorowy Pudliszki w kartonie +przypraw wloska+bazylie oregano , paprykę ostra , troszke keczupu.
     
  9. agutkaZG

    agutkaZG <3 Zuzia <3 Kubuś <3

    Ciasteczka a'la Marteczka :-p :


     
  10. reklama
  11. hahaha a wlasnie mialam przepisywac:-D:-D:-D
    zapomnialam tylko dodac ze na koniec trzeba posypac cukrem pudrem:-)

    i super watek, nie widzialam wczesniej takze bede cos dorzucac w miare mozliwosci i skorzystam z waszych;-)
     
  12. tafojka

    tafojka Fanka BB :)

    Kurczak w serowej panierce
    0Skomentuj

    Składniki
    piersi z kurczaka
    mąka
    jajko
    mleko
    ser żółty ( ok 20 dag)
    piwo ( ok.1/3 szklanki)
    sól, pieprz, ew. papryka w proszku

    Sposób przygotowania
    Panierka: Z mąki, jajka i mleka i piwa przygotować ciasto (takie jak na naleśniki), dodać przyprawy i dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać starty na tarce (grube oczka) ser żółty i połączyć z ciastem, które powinno być dosyć gęste, tak aby przylepiło się później do pokrojonych piersi z kurczaka.

    Mięso: Pokroić w grubsze kostki, wg upodobania, posolić, odstawić na ok. 15 minut.

    Piersi panieruje się ciastem i wrzuca na głęboki, mocno rozgrzany olej. Smażyć aż nabiorą złocistego koloru.



    Później napiszę jak wyszło ;)
     

Poleć forum