reklama

Kącik kulinarny

Temat na forum 'Dzieci urodzone w grudniu 2015' rozpoczęty przez dzag82, 29 Październik 2015.

  1. dzag82

    dzag82 Mama Tymka i Witka

    Tu będziemy miały miejsce na porady kuchenne, przepisy swoje i zapożyczone, chwalenie się swoimi dziełami uwiecznionymi na fotografiach :-).


    Smacznego :-).
     
  2. .szkrabek

    .szkrabek Fanka BB :)

    To ja przeklejam "swoje" przepisy :-p I zdjęcia też wrzucę :-)

    WĘDLINA
    Link do wędinki - mniam - tylko ja zwijam sznurkiem, bo jest wtedy w kupie [​IMG]
    Udziec z indyka wolno pieczony w sosie bbq - MniamMniam.pl

    Na zdjęciu wygląda jakby była spalona, ale to miód się tak przyczernił, na wędlinie prawie tego nie ma (tylko na naczyniu) - pyszotka! Jest soczysta i pachnąca i cudna :-D

    20151029_154956.jpg

    BLOK
    a blok jak blok - taki jak nasze mamy robiły w czasach PRLu z mleka w proszku [​IMG]
    Z tego przepisu wychodzi boski [​IMG] : Przepis "Blok czekoladowy doskonałe proporcje" autorstwa Sara_R

    Ja wkładam w zwykłą foremke podłużna do ciasta, tylko wykładam papierem do pieczenia - w ogóle się nie klei do niego, łatwo odwinąć i ukroić. Tak jak widać na zdjęciu.

    20151029_155036.jpg
     
    Ostatnia edycja: 29 Październik 2015
  3. reklama
  4. marcysiaa83

    marcysiaa83 Fanka BB :)

    he he he Szkrabek, a ja własnie pochłonelam kawałek bloku, tylko kupczego. Nie mam weny na pichcenie ;)
     
  5. dzag82

    dzag82 Mama Tymka i Witka

    Szkrabek, no jak w banku, że skorzystam z przepisu na ten udziec. Już przepis brzmiał smakowicie, a wygląda obłędnie :tak:. Dzięki.
     
  6. quchasia

    quchasia Fanka BB :)

    coś czuję, ze na weekend blok się zrobi;D
     
  7. Gosia 25

    Gosia 25 Fanka BB :)

    Robicie smaka tym blokiem a mi slodkiego nie wolno:( a to mego meza ulubione ciasto:)) ale na swieta zrobie:)a przepis na miecho hmmm napewno skorzystam:)
     
  8. Gosia 25

    Gosia 25 Fanka BB :)

    dziewczyny jak chcecie jakis sprawdzonny przepis to dajcie znac na ciasta czy tak na jakies danie chetnie pomoge:-)
     
  9. .szkrabek

    .szkrabek Fanka BB :)

    Gosia - byś wrzuciła przepis na tego rolowańca z miesem mielonym w środku i ciasem na kopytka (?? chyba) na zewnątrz. Wiem, że pisałaś jak go zrobić na innym wątku (że ise go kroi w plastry i podsmaża, a potem coś tam robi i je z sosem - niepamiętam dokładnie :zawstydzona/y:), ale nie chce mi się teraz przerzucać miliona stron :-p A brzmiało to na prawdę dobrze :tak:
     
  10. reklama
  11. Gosia 25

    Gosia 25 Fanka BB :)

    Szkrabek prosze bardzo

    Roladka z miesem mielonym;
    Ciasto robimy jak na kopytka a miesa mielone jak na kotlety.Ciasto rozwalkowujemy i smarujemy surowym miesem mielony i zawilamy w rolade jak ciasto. Kroim na plasterki rowniez jak ciasto i smazymy na patelni z tego ze ciasto bedzie smazone nie gotowane bedzie troszke twarde wiec lejemy do granka tak ze 3-4cm wody dodajemy lyzeczke vegety jak sie zago tuje wkladamy kilka usmazonych plastrow roladni i ''odpazamy'' tak ze 2min. Mozna polac jakims sosem lub same z surowka ja poleceam z czerwonej kapusty:-D SMACZNEGO:-D

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  12. .szkrabek

    .szkrabek Fanka BB :)

    ZUPA Z DYNI

    Mała dynia - obrać i pokroić w kostkę
    ziemniaki - pokroić w kostkę - ilość = połowie objętości dyni
    bulion
    mała cebula
    1-2 ząbki czosnku
    curry
    sól
    pieprz

    Cebulę i czosnek posiekać i odsmażyć w garnku (uważać by nie spalić czosnku). Jak cebula się zeszkli dodać warzywa i curry (ja daję ok 2 łyżki, ale tak na prawdę ile kto lubi). Smażyć ok 5 minut, często mieszając.
    Zalać bulionem tak by nie przykrył warzyw (jeżeli ktoś lubi bardziej wodnista zupę krem to można więcej lub poczekać na sam koniec i sprawdzić jaka wyszła konsystencja i wtedy ew. dolać). Gotować 15-20 min aż warzywa zmiękną (nie do końca, nie powinny się rozpadać).
    Po tym czasie zmiksować zupę na krem, dodać sól i pieprz do smaku. Sprawdzić konsystencję (w tym miejscu można ew. dodać bulionu jak wyszła za gęsta). I voila! :-)

    Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym (jak ktoś lubi).

    Ja grzanki robię sama z chleba razowego. Kromki kroję w kosteczkę i smażę na suchej patelni az będą chrupiące. I do talerza :-D
    Smacznego!

    ZUPA TAJSKA


    Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym | Filozofia Smaku

    Ten przepis na zupę tajską najbardziej mi leży. Wychodzi na prawdę pyszna.

    Moje modyfikacje:
    1. Ja biorę 3 szalotki, nie jedną. Jedna moim zdaniem to za mało.
    2. Nie zawsze robię z trawą cytrynową - jak nie mam to się nie biczuję za to - jak wrzucam to nie wlewam z trawą do talerzy - jest twarda i dodana by dała swój smak i aromat - nie trzeba jej jeść.
    3. Jak nie mam makaronu azjatyckiego to też się nie spinam. Wtedy gotuję zwykłe cienkie wstążki. Pewnie ktoś uzna to za profanację... no cóż, przyznaję się bez bicia, czasem po prostu chęć na tą zupę zwycięża :-D
    4. Papryczką chilli można modyfikowac ostrość. Czasem daję 2-3 jak chcę dogodzic mężowi, czasem 1/2 jak chcę by syn z nami zjadł. Obydwie wersje są pyszne.

    Smacznego!
     

Poleć forum