• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Kadrowe aspekty - L4, macierzynski, podania

Nie jestem specem wprawdzie ale u mnie jest tak:
mi płaci pracodawca i wychodzi mi ok 100 zł mniej niż przed L4. U mnie wynika to ze zmiany wynagrodzenia we wrześniu (wcześniej było mniej). Pracodawca wylicza średnią za całego roku, bądź jak u mnie z okresu zatrudnienia (pracuję od czerwca u nich).

reklama
Nie jestem specem wprawdzie ale u mnie jest tak:
mi płaci pracodawca i wychodzi mi ok 100 zł mniej niż przed L4. U mnie wynika to ze zmiany wynagrodzenia we wrześniu (wcześniej było mniej). Pracodawca wylicza średnią za całego roku, bądź jak u mnie z okresu zatrudnienia (pracuję od czerwca u nich).

no i wlasnie...to podobnie dostajesz wynagrodzenie jak reszta dziewczyn, ktorym placi pracodawca. tu sie wszystko zgadza. natomiast wychodzi na to ze te z nas ktorym placi ZUS dostaja znacznie mniej. no i badz tu madry czlowieku i domysl sie z czego to wynika...chyba naprawde musze sie przejsc tam i wyjasnic. i niech mi powiedza krok po kroku w jakis posob one mi naliczyly ta przedziwna kwote i dlaczego

Dziewczyny,
nie mam pojecia skad te roznice!! Jezeli dostajecie najmniejsza krajowa 1317 to dostawac powinnyscie netto: 984 zl - jezeli bylyscie w ciagu roku na L4nie bedac w ciazy to zapewne zmiejszyla sie ta srednia, a przy L4 brane sa usrednione zarobki z 12 miesiecy.
Kalkulator wynagrodzeń: Kalkulator oblicza wysokość pensji netto, zaliczki na podatek dochodowy oraz składki na ubezpieczenie społeczne. Istnieje możliwość uwzględniania wysokości wynagrodzenia brutto w ciągu roku. - Kalkulatory -INFOR.pl - portal pr
to ze jestescie w danym momencie na chorobowym nie zmienia duzo, bo wyplacane jest 100%, gdybyscie zatrudnione byly w firmie powyzej 20 pracownikow, to Pracodawca musialby sie klocic z ZUSEM, W TYM WYPADKU NIESTETY WY MUSICIE O SWOJE ZAWALCZYC! Jak dla mnie sprawa wymaga wyjasnienia w ZUSIE.

louise,jedyneczka mi tylko jedno przychodzi do głowy ze macie zwolnienie wystawione na 3 tyg a nie na miesiac i dlatego macie za jedno zwolnienie 3 tyg pensje i nie dostajecie co miesiac tylko co trzy tyg

Dziewczyny,
nie mam pojecia skad te roznice!! Jezeli dostajecie najmniejsza krajowa 1317 to dostawac powinnyscie netto: 984 zl - jezeli bylyscie w ciagu roku na L4nie bedac w ciazy to zapewne zmiejszyla sie ta srednia, a przy L4 brane sa usrednione zarobki z 12 miesiecy.
Kalkulator wynagrodzeń: Kalkulator oblicza wysokość pensji netto, zaliczki na podatek dochodowy oraz składki na ubezpieczenie społeczne. Istnieje możliwość uwzględniania wysokości wynagrodzenia brutto w ciągu roku. - Kalkulatory -INFOR.pl - portal pr
to ze jestescie w danym momencie na chorobowym nie zmienia duzo, bo wyplacane jest 100%, gdybyscie zatrudnione byly w firmie powyzej 20 pracownikow, to Pracodawca musialby sie klocic z ZUSEM, W TYM WYPADKU NIESTETY WY MUSICIE O SWOJE ZAWALCZYC! Jak dla mnie sprawa wymaga wyjasnienia w ZUSIE.

miluszka dzieki wielkie :-) po Twoim poscie i skorzystaniu z kalkulatora-gdzie wyszlo mi faktycznie te 984 zl, plus info od Ciebie ze dokladnie tyle powinnysmy dostawac zadzwonilam do ZUSu w stanie skrajnego rozjuszenia i gotowa zrobic awanture. w koncu to 300 zl prawie-nie jest to malo, przynajmniej dla mnie. no i pani poczatkowo nie rozumiala co mowie i cos probowala mi metnie wmawiac ze tyle moge faktycznie dostawac. wiec rzucilam jej w twarz ze specjalistka (to Ty :-)) powiedziala ze powinnam dostawac 984 i nie rozumiem skad i jakim prawem mi wyliczyli tak niska kwote. dopiero wtedy pani raczyla spytac o koj pesel i wytlumaczyla mi ze te 700 zl to za 3 tygodnie bylo. i nastepna kasa bedzie jeszcze mniej bo za 18 dni. wiec sie niby zgadza wszystko. ale i tak dziwi mnie jak oni to wyplacaja bo te 700 zl to dostalam za zwolnienie ktore sie konczylo 26-wplacili mi 30 marca. natomiast teraz powinnam dostac za zwolnienie konczace sie 12 kwietnia i do tej pory mi kasy nie przelali-wiec mija juz 16 dni od kiedy powinni mi przelac pieniadze. to tez wkurzajace i dodatkowo to wlasnie mnie zmylilo...ani nic nie napisza za jaki to okrez ani nie wytlumacza, spoznia sie z przelewem a ty sie czlowieku zastanawiaj. burdel na kolkach-a sprobowalabym ja sie tak spoznic z jakimis skladkami.wrrrrrrrrrrrrrr.
w kazdym razie dzieki za info :-) dostalam szalu i zadzialalam i wiem na czym stoje przynajmniej

louise,jedyneczka mi tylko jedno przychodzi do głowy ze macie zwolnienie wystawione na 3 tyg a nie na miesiac i dlatego macie za jedno zwolnienie 3 tyg pensje i nie dostajecie co miesiac tylko co trzy tyg

dzamena i dokladnie masz racje-tak to jest. z ta tylko mala roznica ze faktycznie dostaje za 3 tygodnie ale nie co 3 tygodnie. tylko co miesiac. co za debile!!!! wrrrrrr :wściekła/y:

Nie wiem jak to robi ZUS, pracodawca robi nastepujaco: Powiedzmy zgodnie z umowa pieniazki masz dostac do ostatniego dnia miesiaca, wiec do 30 kwietnia, kolo 27 jako kadrowa zabierasz sie wiec za naliczanie plac i przelewy, sprawdzasz L4 pracownikow, jezeli zwolnienie Pracownik mial do 26 i potem od 27 i nie zdazyl go doniesc to dostaje na dany miesiac mniej,a w nastepnym wyrownanie. Oczywiscie kadry i place tez nie sa zadowoleni z wyrownan, bo to wiecej roboty, wiec warto sie dowiedziec kiedy robia przelewy i dostarczac im zwolnienia by mogli je uwzglednic. Idzie sie ugadac, mozliwe, ze i w Zusie masz taka mozliwosc!? Warto sie dowiedziec!

Dborze ze walczysz o swoje, nie mozna takich spraw zostawiac! Musisz moc sobie zaplanowac finanse!

Buziakuje!

Ostatnia edycja:
Laseczki madre wy ja ni ch...ja nie mogę dojść do ładu:wściekła/y:help! mam najniższą na umowie i zus wypłaca mi następująco za podane okresy l4:

27.01-16.02 - 634zł
17.02-09.03- 634zł
10.03-30.03 - 634zł
itd.
Jak oni to wyliczają?
Na l4 mam B i zaświadczenie też dawałam, nie kumam no:-(

reklama
jedyneczka to wychodzi ci ze 1 zwolnienie=20 dni, 2 zwolnienie=21 dni i 3 zwolnienie=20 dni. gdyby nie to 2 zwolnienie to wychodzi ze za 20 dni placa ci 634. ja sobie ulozylam proporcje. i u ciebie to wychodzitak: jakby X rownal sie kasie kttora powinnas dostawac za 30 dni(zalozmy ze tyle ma miesiac-choc czasem ma 31 dni)to:
X=30dni x 634zl/20dni, czyli 951zl. i tyle wychodzi ze placa ci za miesiac chorobowego. u mnie wyszlo jakies 931 zl ale to mniej wiecej sie zgzda z tym co powinni placic. sory ze taka prosta proporcja jak z podstawowki ale ja noga z matematyki i musze sobie zawsze jak krowa na granicy wyliczyc :-D:-D:-D

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry