reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Karmienie piersią/butelką a potem inne jedzonko

reklama
tak jak wiekszosc mam ja rowniez bede na poczatku na dietce i za pewne ogranicze nabial.a dopiero pozniej stopniowo metoda prob i bledow bede wprowadzac nowalijki.
szkoda ze w tym roku omina mnie raczej truskawki sliwki i wszelkiego rodzaju pestkowce:-( pamietam ze moj synek bardzo sie meczyl jak zjadlam sliwke albo czeresnie:-(
 
a czy to co teraz jemy np. czosnek ma wpływ na to, że Maluch będzie to później tolerował? czy może nie ma znaczenia? Pytaw Was doświadczone Babeczki :-D
a tak w ogóle to dzięki tej drastycznej eliminacji - szybciej pozbędziemy się nadprogramowych kg :-D
 
tylko wiecie co, uwazajcie z tą nadmierna eliminacją bo niestety u mnie zrobił się mało wartosciowy pokarm. I nie wierzę w to co mówią położne ze nie ma mało tłustego pokarmu bo ja widziałam jak odciagałam wczesniej ile było w nim tłusczu a ile jak przeszłam na mega ostrą dietę. Jednak ten pokarm z czegoś powstaje, prawda? Marysia mi sie zaczeła budzić w nocy co GODZINĘ!!!!!!!!! A jako 6 tygodniowe dziecko przesypiała od 22 do 5 bez jedzenia!!!
Dlatego ja sie boję tak eliminować wszyskto od początku. Ja będę właśnie jesć normalnie. Najsilnijeszych alergenów nie będę jeść bo bez czekolady i orzechó da się życ, cytrusy mi do szczęścia w lecie nie są potrzebne. Wołowiny i cielęciny i tak żadko jadam - takze drobiem i wieprzowina i królikiem ją zastąpię. Ryb nie jadamy bo marysia jest uczulona ale mam mega problem z tym NABIAŁEM. Nie jem go dużo (mleka piję tylko mleczko do kawy ) ale tak jak napisała któraś z was niestety mleko jest prawie wszędzie!!!!!!!!!!!!. No i nie wiem co z przetworami mlecznymi..... To chyba jednak zbyt ważny składnik pożywnienia zby go ostawiać od tak profilaktycznie. Naprawdę dziecko i mama może się porządnie odwapnić. No chyba ze byśmy piły Nutramigen albo Pepti
 
Ja też z tym mlekiem mam dylemat bo mała ma skazę ale wysypuje ją raczej po danonkach i czekoladzie, nie po samym mleku a pamiętam że jak ją karmiłam to mój organizm sam się domagał przeraźliwie mleka bo wcinałam i 3 razy dziennie płatki na mleku. Nawet byłam zła jak mi ktoś to mleko wypił i nie miałam co sobie wlać do talerza.
 
Kurcze jak tak to wszystko przeczytalam, to stwierdzam ze padnez glodu, nie umiem zyc bez zaczecia dnia od platkow na mleku...;( to moja pierwsza dzidzia i jestem calkiem zielona. Dlaczego nie mozna orzechow, pikanterii itp.??
 
Ja też się przelękłam :szok: to moje pierwsze dziecko i zaczynam sie obawiać, że sobie nie poradzę z tym wszystkim :no: Jestem całkowicie zielona!!!
 
laski spokojnie - każda z nas miała kiedyś pierwsze dziecko i jakos te dzieci zyją do tej pory hihi. Są gazetki, ksiażki, internet, lekarze, poradnie laktacyjne, spzitalae, położne, szkoła rodzenia, mamy, babcie i ciotki z baby booma.
Mi najbardziej pomogły gazetki o dzieciach.
A orzechy często uczulają
A pikantne moze podraznić żołądek maluszka.
 
Czyli jak karmimy piersia najlepiej jesc warzywa?? I jakie miesa mozna jesc?? I co z zupami?? Zero przypraw?? Przepraszam ze tyle pytam, ale po prostu nic nie wiem naten temat...
 
reklama
snoopy jest tyle opini na ten temat ze idzie zwariowac

[SIZE=+2]Dieta w trakcie karmienia piersią[/SIZE]
artykuł mgr. Magdaleny Makarewicz-Wujec i dr. n. med. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej z Instytutu Żywności i Żywienia

W okresie karmienia piersią prawidłowe odżywianie się matki ma duże znaczenie dla zdrowia dziecka.

Po wieloletnim okresie popularyzowania karmienia niemowląt sztucznymi mieszankami mlecznymi, kilka lat temu nastąpił zdecydowany zwrot ku karmieniu piersią. Jest to bowiem najlepsze źródło pokarmu dla dziecka. Zapewnia również bliski kontakt z matką, wzmacniając między obojgiem więź uczuciową. Dowiedziono także, że karmienie naturalne ma ogromne znaczenie dla zdrowia nie tylko w okresie dzieciństwa, ale też w wieku dorosłym.


Zalety karmienia piersią
Skład mleka matki natura idealnie dopasowała do potrzeb dziecka. Warto tu porównać mleko kobiece z mlekiem krowim, stanowiącym podstawę do produkcji mieszanek. Otóż przede wszystkim białko mleka matki jest lepiej przyswajalne. W mleku krowim dużą część białka stanowi kazeina. Zawiera ono również obce gatunkowo dla dziecka białka beta-laktoglobuliny, które mogą wywołać u niektórych dzieci alergie.

Następną zaletą mleka kobiecego jest duża zawartość naturalnych białek odpornościowych: immunoglobulin, laktoferryny, lizozymu. Są one w dużej ilości obecne w siarze, tj. mleku wydzielanym tuż po porodzie, dzięki czemu dziecko od razu po przyjściu na świat zyskuje dużą odporność. Karmienie piersią ma więc ogromne znaczenie w zapobieganiu wielu chorobom bakteryjnym, wirusowym, przeciwdziała również rozwojowi alergii.

Mleko kobiece jest dostosowane do potrzeb dziecka także pod względem zawartości innych składników odżywczych (a więc białek, węglowodanów, witamin, tłuszczy i innych).


Zdrowe odżywianie
Wpływ sposobu odżywiania kobiety na skład pokarmu nie został dokładnie wyjaśniony. Zawartość niektórych składników odżywczych, np. białek, nie zależy od sposobu odżywiania się matki. Natomiast skład tłuszczu (proporcje nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych) w dużym stopniu zależy od jakości i ilości tłuszczu w diecie matki. Podobna zależność istnieje w przypadku witamin rozpuszczalnych w wodzie i witamin rozpuszczalnych w tłuszczu. W odniesieniu do tej drugiej grupy zawartość witamin w mleku zależy też od stanu zapasów w organizmie matki.

Okres karmienia piersią wymaga więc od kobiety zdrowego odżywiania ze względu na dobro i zdrowie dziecka. Jest ono również konieczne, aby ustabilizować laktację i utrzymać odpowiednią ilość pokarmu (mleka). Nieprawidłowe odżywianie wpływa niekorzystnie także na stan zdrowia matki, ponieważ wyczerpywane są w tym okresie rezerwy składników odżywczych w organizmie matki, aby pokarm miał odpowiedni skład i wartość odżywczą (a więc właściwą ilość energii i składników odżywczych).

Karmienie piersią wymaga większej ilości energii w diecie kobiety. W stosunku do okresu przed ciążą każda kobieta powinna zwiększyć kaloryczność diety o 500 kcal.

Znacznie zwiększa się również zapotrzebowanie na białko - do około 110 g/dzień (dla porównania przed ciążą wynosiło ono 70-90 g/dzień).

Kobiety muszą też zwrócić uwagę na źródła tłuszczu w diecie. W czasie karmienia potrzebują bowiem znacznie więcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Podobnie przedstawia się zapotrzebowanie w okresie karmienia na pozostałe składniki odżywcze: witaminy i składniki mineralne (normy w tabelce).


Dla kobiet karmiącychSkładniki odżywczeZalecana normawit. C100 (mg/dobę)wit. B12,2 (mg/dobę)wit. B22,6 (mg/dobę) wit. PP23 (mg /dobę)wit. B62,9 (mg/dobę)folacyna (kwas foliowy)530 (g/dobę) wapń1200 (mg/dobę) fosfor900 (mg/dobę) magnez380 (mg/dobę) żelazo20 (mg/dobę) cynk21 (mg/dobę) jod200 (g/dobę)

Najważniejsze zasady diety
Aby w pełni zaspokoić tak zwiększone zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze, należy właściwie komponować posiłki, wybierając te produkty, które mają dużą wartość odżywczą, a rezygnując z tych, które są tylko źródłem energii.


  • Trzeba jeść posiłki regularnie. W ciągu dnia najlepiej spożyć kilka (4-5) posiłków mniejszych objętościowo.
  • Należy zwiększyć w diecie ilość mleka i produktów mlecznych, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie (1200 mg) na wapń. Taka ilość wapnia odpowiada 5 szklankom mleka lub napojów mlecznych albo 3 szklankom mleka, 2 plasterkom sera żółtego i 50 g twarożku.
  • Powinno się zwiększyć ilość produktów bogatych w węglowodany złożone, które mają stanowić główne źródło energii. Zaleca się tu takie produkty, jak pieczywo, ziemniaki, kasze, ryż. Pieczywo białe lepiej zastąpić pieczywem razowym, które jest zdecydowanie bogatsze w składniki odżywcze: zawiera np. 3-5 razy więcej składników mineralnych.
  • Wskazane jest wzbogacenie diety w ryby będące nie tylko źródłem pełnowartościowego białka, ale również witaminy A, selenu i fosforu. Ryby morskie ponadto dostarczają wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są szczególnie ważne dla prawidłowego rozwoju centralnego układu nerwowego dziecka. Ryby zawierają także jod, składnik stosunkowo rzadko występujący w produktach spożywczych.
  • W każdym posiłku powinny znaleźć się warzywa i owoce, które są źródłem witaminy C, beta-karotenu, błonnika i składników mineralnych.
  • Przynajmniej 2 posiłki w ciągu dnia muszą zawierać produkty z dużą ilością żelaza: chude mięso, wędliny, ryby, warzywa strączkowe. Jest to szczególnie ważne w okresie po porodzie, gdy organizm regeneruje się po zmniejszeniu zasobów żelaza w czasie ciąży lub po utracie krwi w trakcie porodu.
  • Zaleca się wzbogacenie diety w oleje roślinne, zwłaszcza dodawane do potraw na surowo. Są one źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E.
  • Należy ograniczyć ilość słodyczy w diecie. Dostarczają one praktycznie tylko energii, co jest niekorzystne, gdy organizmowi potrzebne są tak duże ilości składników odżywczych. Utrudniają również stopniowy powrót do masy ciała sprzed porodu. Podobnie utrudnić to mogą tłuste potrawy - pamiętajmy, że 1 g tłuszczu to aż 9 kcal.
  • Herbatę trzeba zastąpić sokami warzywnymi lub owocowymi, wodą mineralną niegazowaną. Natomiast należy unikać owocowych napojów gazowanych, które są bezwartościowe, a za to bardzo kaloryczne. Nie wolno pić alkoholu i mocnej kawy. Zarówno bowiem kofeina, jak i etanol przechodzą do mleka i mogą mieć niekorzystny wpływ na dziecko. Pamiętajmy, że kofeina jest również zawarta w napojach typu cola oraz w drinkach energetyzujących.
  • Powinno się unikać jedzenia produktów, które u dziecka wywoływały niekorzystne objawy po karmieniu. Najczęściej niemowlęta mogą reagować wzdęciami na mleko matki, jeśli kobieta jadła wcześniej czosnek, cebulę, kapustę lub czekoladę. Produkty te mogą również zmieniać smak mleka na bardziej intensywny, który dzieciom nie zawsze odpowiada.

Jadłospis 1Jadłospis 2I śniadanieII śniadanieChleb żytni razowy
Margaryna
Ser biały z rzodkiewkami i szczypiorkiem
Mleko
Mleko 1,5% z mŸsli
Kanapka z margaryną
i wędliną drobiową
Sałata zielona z olejem
II śniadanieII śniadanieGrahamka
z margaryną
Polędwica gotowana
Surówka z papryki i pomidorów
Sałatka owocowa
z jogurtem naturalnym
ObiadObiadZupa jarzynowa Cielęcina duszona
w warzywach
Kasza gryczana
Brokuły z wody
Jabłko
Zupa kalafiorowa
Ryba (np. dorsz) z rusztu
Ziemniaki purŽe
Tarta marchew
z jabłkiem
Sok pomarańczowy
PodwieczorekPodwieczorekBanan Grejpfrut KolacjaKolacjaSałatka z sera żółtego,
kukurydzy, pomidorów
i papryki
Chleb z margaryną
Pumpernikiel z margaryną
Galaretka z kurczaka
Fasolka szparagowa z wody
Woda mineralna
niegazowana
 
Do góry