reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Karmienie piersia

Helena, ja karmie piersią, ale czasem ( raz dziennie ) podaje małemu albo wodę albo herbatke hipp koperkową.
Herbatka przeznaczona jest dla takich maluchów wiec nie musialam tego konsultować z lekarzem.

reklama
A ja przez kilkanascie dni nie podawalam nic z butelki (wczesniej dawalam troche odciagnietego mleka raz na kilka dni) i Julek zupelnie oduczył sie pic z butelki. Juz trzeci dzien walcze z nim, daje mu odciagniety pokarm zeby mu smakowalo i nic, za nic nie chce pic, nawet na glodnego go juz bralam. Nie wiem jak to bedzie bo bede musiala wyjezdzac do szkoly i moje dziecko chyba z glodu umrze.:no: Ale nie daje za wygrana, dzis znow sprobuje, ach jak ja zaluje ze nie dawalam mu chociaz raz na 2 dni czegos przez butelke:wściekła/y:

A i tak sie zastanawiam, bo moja kuzynka urodzila niedawno synka i sciaga sobie pokarm i karmi z butli i co wtedy z dopajaniem:eek: No bo jak bezposrednio z piersi to leci najpierw ta woda a potem mleko, a w butli to sie wszystko zmiesza:sorry: Na chłopski rozum dziecko sie tym nie napije:sorry: Jak myslicie??

Kasiula - chyba Ty pisalas ze musisz dokarmiac i boisz sie zeby maly sie nie oduczyl cyca?? Nie martw sie jak bedziesz uzywac dobrych butelek (nie takich z ktorych samo leci) i dawac nadal cyca to nie powinien sie oduczyc. Ja dokarmialam Zuzie przez miesiac a potem dawalam jej czasem sciagniete mleko albo herbatke i nie oduczyla sie (dydala 1,5 roku). Ja uzywalam butelek i smoczkow Avent

Kasiula - chyba Ty pisalas ze musisz dokarmiac i boisz sie zeby maly sie nie oduczyl cyca?? Nie martw sie jak bedziesz uzywac dobrych butelek (nie takich z ktorych samo leci) i dawac nadal cyca to nie powinien sie oduczyc. Ja dokarmialam Zuzie przez miesiac a potem dawalam jej czasem sciagniete mleko albo herbatke i nie oduczyla sie (dydala 1,5 roku). Ja uzywalam butelek i smoczkow Avent

no balam sie ale zauwazylam ze moj maly i tak woli cycke :) chociaz nie najada sie za bardzo wiec daje mu butelke i pozniej cycke i tez chwyta i ciagnie i tez mam aventu :)
ale on te mleko nutramigen pije z niechecia :( eh i teraz daje mu cycke na zawolanie a z butelki co 3h

Kasia, a moze ty masz ten slynny kryzys pokarmowy, ktory w ksiazkach opisuja? on w okolicach 6 tygodnia sie pojawia.

pisza, ze trzeba wtedy z dzieckiem polozyc sie do lozka na caly dzien i na zmiane przystawiac do jednego, pozniej do drugiego cycka...
ponoc to pomaga, i zaczyna sie wiecej produkowac mleczka...

dziewczyny mam pytanie o dopajanie maluszka... karmie piersia i czasem wydaje mi sie ze małemu poprostu chce sie tylko pic bo pociagnie 5 minut i przestaje a jak chce dac jeszcze to sie prezy wiec nie daje.... czasami pozniej usnie gdzies na godzine i wstaje za jakis czas na karmienie-wtedy zjada wiecej a czasem po jakims casie znowu płacze wiec znowu daje cyca....
mam wiec pytanie czy jak karmie piersia moge podawac herbatke czy to co na poczatku leci z piersi mu powinno wystarczyc.... no i oczywiscie czy skonsultowac podawanie herbatki z lekarzem......

Mleko z piersi najpierw zaspokaja pragnienie a pozniej glod. Nie zaleca sie dopajania dzieci do 6 m.ż. Piers zupelnie wystarczy, chyba, ze sa ogromne upaly to mozna, ale nam to nie grozi;-) Moj brat ma 8 miesiecy i do tej pory nic nie pije, tylko cycus, bo po prostu nie chce ciagnac butli i nie lubi soczkow. Pediatra mowila ze ok, ale musi jesc raz dziennie deserek owocowy.

A ja przez kilkanascie dni nie podawalam nic z butelki (wczesniej dawalam troche odciagnietego mleka raz na kilka dni) i Julek zupelnie oduczył sie pic z butelki. Juz trzeci dzien walcze z nim, daje mu odciagniety pokarm zeby mu smakowalo i nic, za nic nie chce pic, nawet na glodnego go juz bralam. Nie wiem jak to bedzie bo bede musiala wyjezdzac do szkoly i moje dziecko chyba z glodu umrze.:no: Ale nie daje za wygrana, dzis znow sprobuje, ach jak ja zaluje ze nie dawalam mu chociaz raz na 2 dni czegos przez butelke:wściekła/y:

A i tak sie zastanawiam, bo moja kuzynka urodzila niedawno synka i sciaga sobie pokarm i karmi z butli i co wtedy z dopajaniem:eek: No bo jak bezposrednio z piersi to leci najpierw ta woda a potem mleko, a w butli to sie wszystko zmiesza:sorry: Na chłopski rozum dziecko sie tym nie napije:sorry: Jak myslicie??

Ja przy Julci dawalam butle Aventu z moim mlekiem i po paru dniach mala nie chciala dac sie dostawic do piersi. I tak zakonczylo sie moje karmienie...

reklama
Do góry