reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

kiedy i jakie pierwsze objawy??

Hope WIELKIE GRATULACJE!!!!! Przeprasza, że dopiero teraz, ale nie miałam czasu wcześniej złożyć Ci życzonek :( :* Dbaj o siebie i o swoja fasolkę :)

ilonka26 bardzo mi przykro :( Ale trzymam kciuki, aby następny cykl był owocny &&&&&&&&&&&&&& :*:*:*

Dziewczyny, wiecie może od kiedy zacząć zażywać folik?? Chciałabym od teraz, ale nie wiem czy to nie za wcześnie..?? No i co z toxoplazmą..?? Mam w domu 2 koty i psa.. Nigdy nie miałam robionych badań w tym kierunku.. I jeszcze jedno.. Kiedy można zrobić badania na płodność..?? Wiem, że to głupie, bo w sumie nigdy tak na serio staraliśmy się o dzidziusia.. Ale chciałabym mieć pewność, że ze mną wszystko ok.. Przypomnę, że odłożyliśmy starania (takie pełne;)) na przynajmniej 2 miesiące, jeśli nie dalej..

reklama
Aniaa
kwas foliowy najlepiej brać 3 miesiące przed planowaniem, a co do badania na toxo to ginekolog prowadzący na takie właśnie badanie może Cię skierować. Z doświadczenia wiem, że nie każda starająca się dostaje wykaz badań, które powinna przejść nim zacznie się starać. Mój gin duży nacisk "kładł" właśnie na kwas foliowy.

Aniaa mi tez w sumie przykro, ale co tam nie nastawiałam się zbytnio

Co do toxo to możesz zrobić zawsze badania z krwi w klasie igg i igm będziesz miała pewność, ze wszystko ok
odnośnie foliku, możesz już go zacząć brać, bo w sumie nie zaszkodzi a na wszelki wypadek będzie
A jeśli chodzi o płodność to zależy o czym mówimy, bo jeśli chodzi o twoje hormony i czy masz owulację to wystarczy pójść na badanie krwi (hormony), jeśli chodzi o owulację badając hormony wyjdzie czy masz owulację i to jest najłatwiejszy sposób, ale nie wiem czy o taką formę płodności ci chodzi

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi :* hmm.. Ja jeszcze tak na serio nie staram się o dzidziusia, tzn nie planujemy go w tej chwili, ale chciałabym zrobić takie badania.. Wiem, że to głupio może zabrzmieć, ale czasami ogarnia mnie strach, że może coś nie wyjść :( stąd te pytania o płodność.. Folik zakupiłam już jakiś czas temu.. Jeszcze go nie zażywam, ale myślę, że w najbliższym czasie zacznę go brać :) Badania na Toxo chciałam zrobić, bo jak napisałam wcześniej, mam 2 koty i sprzątam im kuwetę codziennie.. Ale nie wiem czy ginekolog teraz napiszę mi skierowanie, skoro "nie staramy się o dziecko" :(

Aniaa
myślę, że z tym skierowaniem nie powinno być problemu, bo może być sytuacja, że właśnie przechodzisz tę chorobę i wtedy jakiekolwiek starania są zabronione i oczywiste jest podjęcie leczenia. A być może już ją przeszłaś i nie ma obaw? Dodatkowo gdy masz kontakt z kotami to niewykluczone, że w trakcie ciąży będziesz miała owe badanie ponowione. A i jeszcze jedno, nie wiem czy te badanie jest wykonywane tylko ze skierowaniem czy bez też, ale jest płatne.

karolaola dzięki wielkie :* Wybieram się do lekarza w następnym tyg i zapytam się o badanie :) powiem co i jak.. Może da mi skierowanie.. Jeśli nie to i tak je zrobię :) Przynajmniej będę miała spokój :)

Aniaa chciałam się wymądrzyć ale Karola wszystko super wyjaśniła.
Ginowi zawsze możesz powiedzieć że staraliście się 3 miesiące i nic i chcesz zrobić badania bo inaczej może Ci skierowania nie dać i będziesz musiała płacić;))

Ilonka :** trzymam &&&&&&&&&&&&&&&&& za nastepny cykl

Poziomki chyba tak zrobię ;) Chociaż moja gin jest bardzo dobra i pewnie da mi skierowanie :)

Karolaola Hmm.. jakby to napisać.. Nie staraliśmy się "celowo" o dzidzie.. Zaręczyny mam za 2 miesiące więc nic by się nie stało, gdybym teraz zaszła w ciążę :) Ale jednak będzie lepiej jak wstrzymamy się te parę miesięcy :) Będę spokojniejsza jak zrobię odpowiednie badania i rzucę palenie :/ Nie chciałabym aby maluszkowi coś się stało przez moją głupotę :( Dlatego cały czas pytam o badania ;) Miłej nocki dziewczyny :* Wpadnę rano przed pracą :*

reklama
Witam kochane staraczki i mamuśki w poniedziałkowy ranek!
Na początek monooke tak strasznie mi przykro:-:)-:)-:)-:)-:)-:)-:)-( nawet nie wiem co ci napisać ale chcę żebyś wiedziała, że całym serduchem jestem z Tobą:-:)-:)-( może faktycznie teraz poproś lekarza, żeby pomógł Ci jakoś wyregulować te cykle, żebyś więcej nie musiała przechodzić takich smutnych sytuacji:-:)-:)-:)-( Jak się teraz czujesz??

aniaa 87 ja badania na toxo robiłam sobie sama w lab i zapłaciłam coś ok 60 zł. Jeśli lekarz nie da Ci skierowania to sama możesz (tyle, że odpłatnie) porobić sobie badania na poziom hormonów są nawet takie fajne stronki gdzie pisze jakie hormony robić w jakim dnie cyklu. Teraz z mojego przykrego doświadczenia powiem ci, że jeśli chcesz wiedzieć coś o swojej p[płodności to dobrze żebys sobie zrobiła przez jeden cykl monitoring cyklu u ginia bo możesz tak jak ja wielce się starać a okaże się, że miałaś same cykle bezowulacyjne, a lepiej coś takiego wiedzieć już wcześniej.

poziomki hope i lopidoptera jak nasze mamuśki??:-):-)
ja nadal w oczekiwaniu na @ lada dzień, a potem do ginia:-)

Do góry