reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

kiedy i jakie pierwsze objawy??

Witam :-)

Dziewczyny nie poddawajcie się leczeniu "nadżerki" z miejsca. Polscy ginekolodzy niestety w ogromnej większości leczą coś, co nie jest chorobą bez odpowiedniej diagnozy!

To co uważa się u nas za nadżerkę jest tzw. ektopią i jest to fragment nabłonka szyjki macicy, który wydostał się na zewnątrz. Nie należy tego leczyć, wypalać (wypalanki powinny zostać wycofane), mrozić, nie przeszkadza on w zajściu w ciążę i jest stanem fizjologicznym, nabytym lub wrodzonym.

Leczyć należy nadżerkę prawdziwą (jest jej niewielki odsetek), ale żeby stwierdzić jej obecność, należy bezwzględnie wykonać kolposkopię i dopiero na jej podstawie podjąć lub nie podejmować odpowiednie kroki. Nasi polscy (i tylko polscy) ginekolodzy rutynowo "leczą" nadżerki, bez odpowiedniej diagnozy, czyniąc kobietom wiele szkody. Usuwają je nie mając pewności co usuwają, ponieważ nadżerka prawdziwa obecna przy raku i ektopia na oko wyglądają tak samo! To jak wyciąć zmieniony fragment skóry i nie zbadać go histopatologicznie!

Przy wykryciu ektopii zalecane są okresowe badania kontrolne i cytologia, to wszystko. Ektopia nie daje objawów, jedynie zwiększone wydzielanie śluzu. Należy kontrolować i leczyć stany zapalne.

Nieprawidłowo wykonany zabieg usunięcia nadżerki/ektopii może utrudniać zajście w ciążę, przyczynić się do raka lub braku śluzu a w przyszłości prawidłowe diagnozowanie zmian na szyjce. Mało tego zabieg wykonany zbyt blisko terminu miesiączki przyczynia się do powstania endometriozy.

Radzę starannie dobierać ginekologa.

reklama
Lilith ale masz piękną córeczke więc się udało;-) z drugim też się uda;-)

HOPE to juz jest moj 4 ginekolog...2 pierwszych twierdzilo ze moja nadzerka jest tak wielka ze ja napewno mam raka i wogole juz mi dni do pogrzebu liczyli bo jak zasugerowalam ze ja chce miec dziecko i ze pozniej ja usune to stwierdzili ze tez mial taka jedna i urodzila i umarła i JAK WOLe! a w kartotece napisal ze na moja odpowiedzialnosc odmowilam wykonania zabiegu!!!! i druga babka tak samo twierdzilo... trzeci lekarz powiedzial ze ja nie mam nadzerki tylko tak jak Ty mowisz.. mowil ze duzo mlodych dziewczyn poprostu ma zaczerwieniona szyjke czy cos..przez to nic z tym nie zrobilam powiedzial ze nie zrobi zabiegu bo nie ma do tego podstaw..!! ale wkoncu trafilam na kolejnego doktorka ktory jest ordynatorem w szpitalu czy kims tam najwazniejszym i powiedzial ze ja mam ta nadzerke..ale nie taka jak przedstawialo 2 pierwszych lekarzy... i ja mu zaufałam bo ja mam cały czas stane zapalne wiec z czegos sie one musza brac..dostane globulki a za miesiac znowu jest to samo...i poweidzial ze one caly czas beda nawracac jak tego nie zamroze a jak chce bobaska to teraz napewno nie zajde bo jest tyle upławów ze plemniczki sie nie przedostana

Ostatnia edycja:
Karolciak, dziękuję :)
A że się uda, to kiedyś na pewno :D Tylko cierpliwości potrzeba :)
Choć kiedyś położna tu, mi powiedziała, że są pary co moga mieć tylko 1 dziecko ;/ Dziwne, nie wiem czy miała na myśli już takie co się urodzi czy po prostu.. bo przecież wcześniej też byłam w ciąży.. lekarze też czasem dobijają zamiast pomóc :D Tak więc najlepiej się niczym nie przejmować i na luzie a co ma być to będzie :)

hope też czytałam o tym i myśle że warto przed podjęciem jakiej kolwiek decyzji zbadać się!!!

Ja wczoraj byłam w trasie więc nie miałam kiedy zajrzeć.
Do tej pory mam lekkie zawroty głowy(czasami) a wczoraj mnie znowu mdliło to najadłam się kapusty kiszonej po której dostałam zgagi:/
Od rana jest mi strasznie gorąco ufff
Dziewczyny piszecie o położnej a ja widziałam taką tylko przy porodzie,przez całą ciążę (obie) ani razu nie byłam u położnej i nie wiedziałam że trzeba:/

Ostatnia edycja:
Karolciak zrób prywatnie kolposkopię, nie ma innej metody diagnostycznej bezinwazyjnej. Jak to mówią na oko to chłop w szpitalu umarł ;-) A jeśli masz nawracające stany zapalne możesz być w tej pechowej grupie której trzeba zmiany usunąć, ale najpierw koniecznie zbadaj co tam masz. To koszt 150 zł ale nasze życie i zdrowie nie ma ceny.

Poziomki ty lada dzień testujesz, może to jednak fasolka? Trzymam kciuki! Ja się dowiem dopiero za 5 dni...

Poziomki, no to dobre podejście :) Ale Ci to zleciało, pamiętam jak niedawno miałaś 3 dc :D
Czy się nakręcacie czy nie, to i tak życzę wam II kreseczek :D

Dzieńdobry w ten pochmurny deszczowy dzień. Jedyny plus dzisiejszego dnia to to że juz piątek i wolny weekend.
U mnie ciążowych objawów narazie brak. Wczoraj wieczorem tylko strasznie swędziały mnie brodawki i jak je nacisnęłam to poleciało z nich troche mleka. Kurcze, mam nadzieje że to nie jakieś moje anomalia hormonalne:(
No to juz niedługo zacznie się czas testowań :) Poziomki - ty chyba będziesz pierwsza :))
Co do zapaleń i upławów to były to pierwsze objawy mojej ciąży. Jak poszłam do lekarza mówiąc, że podejrzewam ciążę, on mnie zbadał i powiedział, że z badania macicy niewiele wynika ale ten stan zapalny może być objawem ciąży, ponieważ przy ciąży wariują hormony i pojawiają się często upławy. No ale teraz nic takiego nie mam, więc marne szanse na ciążę w tym cyklu. Chociaż.... w sumie każda ciąża jest podobno inna ...
;-)

reklama
Ech, ja to się już nawet nie nakręcam, mam tyle objawów, że ciąża musi być na bank a potem przychodzi @ i nowy cykl zaczynamy z tą samą nadzieją :-) Co ma być to będzie.

Ale pogoda jaka beznadziejna na koniec wakacji...

Do góry