reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

kiedy ruchy maleństwa?

reklama
A ja zjadłam rano winogronka i nie wiem czy to od tego ale dzisiaj mój brzusio jest na maksa
napięty i w ogóle wszystko mi sie w nim przewraca :( ale to takie mało przyjemne uczucie
chyba dzisiaj wróce wczesniej do domku bo nie wyrobie do 18.00-tej :(

Kacha spokojnie, ja też się martwiłam,czytałam ,że dziewczyny czują fasolki,a ja wciąż nie.Aż niespodziewanie wczoraj coś zabulgotalo i wiedziałam,że to dzidziuś.Mój mąż przykładał ręke do mojego brzucha i powiedział,że jego zdaniem to jelita.Ale ja wiem ,że to bobasek.

Cześć Dziewczyny, Ja ruchy (bulgotanie, łaskotanie itp.) czułam bardzo wcześnie bo w 14t.c., Teraz jest 19 i już od dwóch dni czuję "potężne" kopniaki. Siła siłą, wiadomo, że nie jest ogromna ;) ale są dużo bardziej wyraźne i czuć, że to rączka albo nóżka... a dwa tygodnie temu tak się maluszek wyciągnął, że miałam brzuch wypchany z jednej strony, ze 20 minut to trwało, a potem kolejny ruch i brzuch wrócił na swoje miejce :laugh: Cudne uczucie.
Pozdrowionka ;D

Pisałyśmy gdzieś o czkawce dzidzi i zobaczcie co dzisiaj znalazłam:
Tydzień dziewiętnasty

Katarzyna Wilczek, Konstultacja: prof. dr hab. n. med. Władmir Bożiłow, embriolog 22-12-2004, ostatnia aktualizacja 13-01-2005 11:19

Pierwotny pączek płucny, z którego się rozwiną płuca, kształtuje się w piątym tygodniu ciąży - razem z zaczątkami układu krwionośnego, w ósmym tygodniu rozgałęziają się oskrzela. Teraz płuca są już niemal wykształcone, ale nie umieją jeszcze oddychać... Od tej chwili aż do dnia porodu dziecko będzie się wprawiać w tej umiejętności - będzie wdychać i wydychać wody płodowe, by wzmocnić mięśnie klatki piersiowej. Doskonałym ćwiczeniem dla przepony, czyli mięśnia oddzielającego jamę piersiową od brzusznej, jest czkawka (którą ty odczuwasz jako serię maleńkich wstrząsów). Jeszcze w momencie porodu płuca dziecka wypełnione będą wodami płodowymi, część wypłynie przez usta i nos wyciśnięta skurczami mięśnia macicy, część zostanie wchłonięta przez naczynia krwionośne.

reklama
Karola7 masz rację bo na stronie 9 miesięcy też jest napisane, że w tym tygodniu dzidzia ma już czkawkę ;D

Do góry