reklama

Kolacja rocznego dziecka

Waleriana

Aktywna w BB
Doradzcie mi mamuski co robic moja roczna cora je o 20 kasze powinna po tym juz nie byc glodna ale o 21 zaraz przed snem musi dostac mleko bo inaczej nie usnie. Nie wiem czy to przyzwyczajenie bo wypija cala butle i to z takim zaoalem jak by dwa dni nic nie jadla. Potem o 12 sie budzi jesc a potem kolo 4 . co mam robic? Zmienic pore karmienia zmienic kasze na cos innego cos bardziej sytego. Juz sama nie wiem co robic.

reklama
A córeczka ma smoczek?
Moja 6 miesięczna zaczęła mi się budzić co 3 godziny na jedzenie, przynajmniej tak myslałam, bo zjadała wszystko tylko trzeszczało. A chodziło o potrzebę ssania. Jak tylko odstawiłam smoczek je dopiero po 7 godzinach.

Moja córka zjadła kolację o 18-19 A potem obowiązkowo mleko o 20 do spania i tak do 2 roku życia. Pediatra powiedziała żeby jej nie odstawiac bo w ciągu dnia mało stałych pokarmów jadła tylko żeby po butelce przemycić jej chociaż 3-4 lyczki wody.

Z ciekawości przejrzałam troszkę stron internetowych z przykładowymi jadłospisami dla roczniaczków i właściwie w większości nie było na kolację kaszki na mleku, prędzej na podwieczorek, a jak już to z wkładką, w postaci płatków kukurydzianych czy kulek ryżowych. Na kolację proponowane są jarzynowe zupki, przetarte, gotowane warzywka, różnego rodzaju pasty z warzyw, gotowany ryż, kasza jaglana i tym podobne produkty. Czyli sycące, ale nie ciężkostrawne. Do takiej kolacji warto podać coś do popicia, bo dziecku może później zwyczajnie chce się pić i stąd wrażenie, że tak ochoczo pije mleko, albo zwyczajnie córa je po prostu lubi? Mój szesnastoletni syn do dzisiaj lubi pić mleko i kupię mu krowę, bo taniej mnie to wyniesie. Z kolei młodszy syn bardzo szybko przestał pić mleko, bo go nie lubi, ale na kolację jadł zwyczajne kromki chlebka z dżemem czy wędlinką.
Jak nie chcesz dziecku podawać mleka na wieczór, to proponuję po prostu podać dziecku wodę przegotowaną.

reklama
Waleriana wydaje mi się że to nie jest z potrzeby głodu tylko z potrzeby ssania lub taki nawyk. A jaką porcję tej kaszy zjada ? Gęsta czy rzadka ? Mój mały zjada kaszę z 200 ml mleka czyli chyba sporo a i tak później domaga się piersi ze 2 razy do rana.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry