reklama
wioletta.z
Lipcówka'06 mama Oskara
I widzisz ja też daję pietruszkę pod koniec gotowania ,gapa ze mnie ale nie lubię ziemniakami ani z makaronem .Dla mnie ta zupa i pomidorowa to tylko z ryżem

wioletta.z
Lipcówka'06 mama Oskara
Mam masę przepisów na różne sałatki ale pewnie już znacie a rybę po grecku uwielbiam a choć nazwa jest jedna to jadłam takie same dwie a były całkiem różne smakowo
wioletta.z
Lipcówka'06 mama Oskara
IWA nie ma problemu ,choć pewnie większość to znacie.
SAŁATKA RYŻOWA
2 woreczki ryżu
kukurydza
puszka lub słoik marynowanych pieczarek
4 jajka
2 świeże papryki
1 por
szczypiorek
sól ,pieprz ,musztarda ,majonez.
Ugotować ryż i jajka.Kukurydzę odcedzić,pozostałe składniki pokroić w drobną kostkę a następnie wszystko razem wymieszać ,dosypując posiekany szczypiorek .Całość doprawić solą i pieprzemoraz majonezem i musztardą
SAŁATKA PEKIŃSKA Z KURCZAKIEM
1 duża kapusta pekińska
2 świeże zielone ogórki
podwójny filet z kurczaka
papryka czerwona świeża
fasolka czerwona -puszka
6 jaj
majonez ,sól ,pieprz
Kapuste kroimy drobniutko i zasalamy zostawiając na chwilkę.Tak samo robimy z ogórkiem i papryką ,kroimy w drobną kosteczkę(trzymamy w innym pojemniku) W międzyczasie kroimy fileta w drobną kostkę i vegetujemy do smaku, ale taką żeby było widać że to kurczak
i podsmażamy na patelni do miękkości i zarumienienia ,odstawiamy do ostygnięcia i kroimy jajka na drobniutko .Potem wszystko łączymy ,solimy do smaku i pieprzymy i na konie dodajemy majonez . Można zamiast majonezu dać jogurt naturalny
SAŁATKA RYŻOWA
2 woreczki ryżu
kukurydza
puszka lub słoik marynowanych pieczarek
4 jajka
2 świeże papryki
1 por
szczypiorek
sól ,pieprz ,musztarda ,majonez.
Ugotować ryż i jajka.Kukurydzę odcedzić,pozostałe składniki pokroić w drobną kostkę a następnie wszystko razem wymieszać ,dosypując posiekany szczypiorek .Całość doprawić solą i pieprzemoraz majonezem i musztardą
SAŁATKA PEKIŃSKA Z KURCZAKIEM
1 duża kapusta pekińska
2 świeże zielone ogórki
podwójny filet z kurczaka
papryka czerwona świeża
fasolka czerwona -puszka
6 jaj
majonez ,sól ,pieprz
Kapuste kroimy drobniutko i zasalamy zostawiając na chwilkę.Tak samo robimy z ogórkiem i papryką ,kroimy w drobną kosteczkę(trzymamy w innym pojemniku) W międzyczasie kroimy fileta w drobną kostkę i vegetujemy do smaku, ale taką żeby było widać że to kurczak
i podsmażamy na patelni do miękkości i zarumienienia ,odstawiamy do ostygnięcia i kroimy jajka na drobniutko .Potem wszystko łączymy ,solimy do smaku i pieprzymy i na konie dodajemy majonez . Można zamiast majonezu dać jogurt naturalnyU mnie Wigilia jest co roku tradycyjna bezmięsna, wiem, że można już stawiać na stół mięso, ale mi jakoś tak zostało i pewno zostanie taką wyniosłam tradycję z domku od mamy, u nas to koniecznie muszą być pierogi i grzybowa bez nich to nie ma Wigilii, zamiast karpia, bo też go nie lubię,wrrrrrrrr, stawiam na stole łososia, dużo śledzi i sałatek, koniecznie sałatka krabowa musi być, poprostu uwielbiamy ją, i sałatka 7-mio składnikowa, na słodki deser na koniec kluski z makiem. A tak pozatym to chyba jak kazdy ma w ten dzień, potrawy raczej normalne bez udziwnień, i nie zawsze uda się akurat 12 postawić na stole. 

reklama
wioletta.z
Lipcówka'06 mama Oskara
U nas też raczej tradycyjnie oprócz karpia ,normalnie mi śmierdzi i zawsze mi mówią że zdziwiam
.Jest wszystkiego po troszku ale nie 12 potraw ,kto by to zjadł 
.Jest wszystkiego po troszku ale nie 12 potraw ,kto by to zjadł 
Podziel się: